Adoptoi Monumentti saa Europa Nostra -palkinnon

Euroopan komission myöntämä EU:n kulttuuriperintöpalkinto/Europa Nostra -palkinto 2016 tulee ensimmäistä kertaa tamperelaiselle hankkeelle. Palkinto on kulttuuriperintöalan korkein kunnianosoitus Euroopassa. Palkittavaa Adoptoi Monumentti –hanketta vetää Pirkanmaan maakuntamuseo Vapriikissa.

  • Julkaistu
    7.4.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Pirkanmaan maakuntamuseo on kehittänyt Adoptoi monumentti -toimintaa vuodesta 2008 lähtien, ensin skotlantilaisen esikuvan mukaan, sitten suomalaisten ja pirkanmaalaisten tarpeiden pohjalta.
Hankkeen parissa toimii Pirkanmaalla jo yli 300 vapaaehtoista 20:lla arvokkaalla kulttuuriperintöalueella. Palkinto on kiitos myös kaikille adoptoijille heidän arvokkaasta työstään.

Uusimpia adoptoijia ovat olleet Tampereella Kalkunvuoren päiväkoti ja 1-2. luokan oppilaat, jotka ovat ottaneet hoitoonsa osan Mustanvuoren 1. maailmansodan aikaista linnoitusvarustusta, sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry, joka ryhtyi alkuvuodesta vaalimaan Sastamalan Pentin rautakautista linnavuorta.

Vuodesta 2013 lähtien Adoptoi monumentti -toiminnassa on vaalittu myös rakennuksia, kuten Annikin kivikioskia, Käpylän puhelinkoppia ja Milavidan kellaria Näsinpuistossa. Kansalaiset hoitavat kulttuuriperintökohteita ja kohentavat yhteistä ympäristöä. Museon ammattilaiset arkeologeineen, rakennustutkijoineen ja korjausneuvojineen tarjoavat apua.

Tampereelta toiminta on levinnyt jo muualle Suomeen. Pirkanmaan maakuntamuseo tarjoaa opastusta ja neuvontaa Adoptoi monumentti –toiminnassa myös maanlaajuisesti.

Euroopa Nostran nimeämät palkintoperusteet: ”Adoptoi monumentti on luova tapa saada paikalliset asukkaat aktiivisesti mukaan paikallisen kulttuuriperinnön hoitoon ja vaalimiseen sekä edistää pienempien rakennusten suojelua. Kohteiden laaja valikoima ja eri aikakausien edustus kertoo toiminnan kattavasta luonteesta. Toiminta myös edustaa kestävää kehitystä, ja se on selvästi mahdollista ottaa käyttöön kaikkialla Euroopassa”, tuomaristo painottaa. ”Yhdistämällä vapaaehtoisten innostus ja ammattilaisten asiantuntemus on saatu, vaatimattomasta budjetista huolimatta, aikaan uskottava ja tehokas toimintamuoto, jolla on ollut merkittävä vaikutus”, tuomaristo totesi. ”Tämä palkinto on osoitettu kaikille toiminnassa mukana oleville ja kunnioittaa niitä suuria ponnistuksia, jotka he ovat tehneet edistäessään hyvää, aktiivista kansalaisuutta ja rohkaistessaan paikallisia yhteisöjä ottamaan omakseen kulttuuriperintöään.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!