Afroditen valtakunta avoinna vielä viikon

Vapriikin Afroditen valtakunta –näyttely päättyy 19.10. Viimeisen viikon käynnistää näyttelyn teemaviikonloppu. Perjantaista sunnuntaihin 10.–12.10. tarjolla on runsaasti luentoja ja opastuksia

  • Julkaistu
    9.10.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Perjantaina 10.10. Vapriikissa voi osallistua aikuisten Afroditen ilot –erikoiskierrokselle poikkeuksellisesti jo kello 17. Kierroksen jälkeen on luvassa kaksi luentoa. Kello 18 tietokirjailija Arto Kivimäki pohtii, millaisia asenteita antiikissa oli erotiikkaan, ja miten seksi esiintyi julkisissa tilaisuuksissa ja yksityisissä juhlissa. Kello 19 tutkija Manna Satama luennoi aiheesta Oliko antiikissa homoja?

Lauantaina 11.10. kuullaan kolmea luennoitsijaa. Päivän aloittaa kello 14.30 elokuvatutkija Riikka Pennanen, joka kertoo Egyptin kuningatar Kleopatra VII:stä elokuvien suosikkihahmona.

Kello 16 Arto Kivimäki ja Manna Satama luennoivat yhdessä aiheesta Erotiikan myyttiset mittasuhteet – jumalat ihmisen kuvina. Esitelmässä pohditaan, miten jumalten seksielämä heijasteli ihmisten maailman asenteita antiikissa.

Päivä päättyy perheteemalla. Roomalainen perhe muodostui ydinperheestä ja heidän orjistaan. Perheen päänä oli lain mukaan isä, pater familias, mutta äidilläkin oli tärkeä asema. Tästä roomalaisen yhteiskunnan keskeisimmästä yksiköstä kertoo kello 17 antiikin tutkija, dosentti Katariina Mustakallio.

Sunnuntaina 12.10. kello 14.30 Outi Sihvonen kertoo kiehtovista Vestan neitsyistä. Keitä he olivat, ja mitä heidän velvollisuuksiinsa kuului?

Dosentti Marja-Leena Hänninen luennoi kello 16 Rooman ensimmäisen keisaridynastian, Julius-Claudiusten, naispuolisten jäsenten elämänvaiheista. Antiikin Roomassa ei ollut keltaista lehdistöä, joka olisi pitänyt esillä valtakunnan johtavien sukujen jäsenien tekoja ja tekemättä jättämisiä. Silti julkinen imago, suvun maine, oli äärimmäisen tärkeää. Vaikka naisilla ei ollut poliittisia oikeuksia, he tuottivat käytöksellään suvuilleen kunniaa tai häpeää.

Kello 17 Hänninen jatkaa aiheella Historialliset kerrostumat Rooman katukuvassa: antiikki ja nykypäivä. Luennolla käsitellään joitakin nykyisen Rooman keskeisiä paikkoja ja pohditaan, miten ne ovat muuttuneet antiikista nykypäivää kohti tultaessa.

Luennoille on vapaa pääsy. Sekä lauantaina että sunnuntaina pääsylipun lunastaneilla on mahdollisuus tutustua Afroditen valtakunta –näyttelyyn opastetuilla kierroksilla kello 13.

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!