Apinat valtaavat Vapriikin

Apinat – kädellisten tarina -näyttely tuo Vapriikin pullolleen apinoita, puoliapinoita, ihmisapinoita, makeja, korvamakeja, loreja ja kummittelijoita helmikuun 25. päivä alkaen. Esillä on yli 60 kädellistä sukulaistamme Suomen tähän asti suurimmassa apinoista kertovassa näyttelyssä.

  • Julkaistu
    17.2.2022
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Kaikki näyttelyn apinat ovat aitoja luonnontieteellisiä näytteitä, ja ne tulevat Vapriikkiin Skotlannin kansallismuseosta. Museo on koonnut näyttelyn luontoa kunnioittaen yksilöistä, jotka ovat eläneet elämänsä eläintarhoissa. Nyt ne osallistuvat apinalajiston suojeluun ja elinympäristöjen säilyttämiseen.

Näyttelytilaan on luotu valaistuksen, maisemien ja latvuksessa kirkuvien apinoiden äänien avulla aidon viidakon tuntu. Apinat kohdataan niiden luonnollisen elinympäristön keskellä, missä ne ruokailevat, ääntelevät ja välillä myös piiloutuvat, kuten luonnossakin. Samalla tutustutaan apinoiden evoluutioon viimeisen 60 miljoonan vuoden aikana ja siihen, kuinka apinat ovat sopeutuneet elämään maapallon eri mantereilla. Kävijä pääsee hauskalla tavalla vertailemaan esimerkiksi sukulaistemme viestintää, yhteisörakenteita ja muita elintapoja omiimme.

–        Me kaikki olemme kädellisiä, mutta kuinka moni tietää, että olemme yksi yli 500 kädellislajista, kysyy museoamanuenssi Tomi Kumpulainen Tampereen luonnontieteellisestä museosta.

–        Tunnemmeko juuri lainkaan omia juuriamme, tai lähisukulaisiamme? Tiedämmekö, mitä niille kuuluu tai tarvitsevatko ne meidän apuamme?

Luonnonhistoriassa on vain vähän aikaa siitä, kun kilpailimme muiden kädellislajien tai niiden edeltäjien kanssa samoista elinpiireistä ja samasta ravinnosta. Eurooppalaisittain apinat voivat tuntua ihmistä lukuun ottamatta eksoottiselta ryhmältä, mutta aivan eteläisestä Euroopasta löytyy jo yksi apinalaji. Afrikassa ja Aasiassa taas elää uskomattoman monimuotoinen kädellislajisto.

–        Moni laji on nykyisin uhanalainen, ja kenties yllättäenkin kilpailee ihmistoiminnan kanssa viimeisistä elinalueistaan, toteaa Kumpulainen.

Apinat-näyttelyssä voi tutustua kiehtovaan lajistoon ja niiden elinympäristöön. Näyttely kertoo myös, mitä me kaikki voimme tehdä, jotta kädelliset sukulaisemme asuttavat kanssamme samaa planeettaa myös jatkossa.

Heti näyttelyn sisääntulossa kävijää tervehtivät hiirimaki ja läntinen tasankomaagorilla, maapallon pienin ja suurin elossa oleva kädellislaji. Myöhemmin tutustutaan kädellisten erilaisiin ruokavalioihin lehdistä bambuun ja purukumiin.  Osa apinoista osaa käyttää ravinnonhankinnassa apunaan myös alkeellisia työkaluja kuten kiviä ja puutikkuja. Koska kädelliset ovat suhteellisen älykkäitä nisäkkäitä, niiden sosiaaliset järjestelmät ovat kehittyneitä ja kiinnostavia. Apinat leikkivät, tervehtivät toisiaan, puhdistautuvat yhdessä ja hoitavat jälkikasvuaan.

Näyttelyn lopuksi kurkistetaan kädellisten ystäviemme nykyisin kohtaamiin haasteisiin. Monin paikoin niitä uhkaavat taudit ja metsästys, mutta vielä useammin trooppisten metsien katoaminen, jolloin kädellisiltä voivat kadota ravinto, suoja ja koko elinympäristö.

Näyttelyssä pohditaan muun muassa uhanalaisten Sumatranorankien ja Madagaskarin varien elämää ja sitä, mitä voimme tehdä niiden suojelemiseksi. Monien lajien hyväksi on perustettu kansainvälisiä suojeluohjelmia. Myös tavallisilla arkipäiväisiltä tuntuvilla kulutusvalinnoilla voi auttaa kaukaisia, mutta silti niin läheisiä sukulaisiamme.

Näyttelyn monipuolisen kerronnan ja viidakkomaisemien keskellä voi myös harjoitella omia apinamaisia taitoja, kuten päättelyä, matkimista ja kiipeilyä.

Näyttelyyn liittyy tapahtumia:

1.3. Luontopäivä perheille Vapriikissa

Klo 11 Luontotohtorin talvinen perhekierros luonnontieteelliseen museoon

Lumen peittämässä maisemassa vilisee monenlaisia otuksia. Miten hiiret ja pienet eläimet selviävät talven yli? Luontotohtorin opastuksella Tampereen luonnontieteellisen museoon tutkitaan pirkanmaalaista talviluontoa. Opastus on suunnattu lapsiperheille. Opastuksen kesto n. 1 h.

Klo 11, 12 ja 13 Opastus Apinat-näyttelyyn
Koko perheen opastuksella tutustutaan apinoiden tapoihin ja elämään viidakossa. Kesto n. 30 min.

Klo 11.30, 12.30 ja 13.30 Apinoinnin aakkoset
Nyt kaikki yhdessä apinoimaan ja makeja matkimaan! Mitä simpanssit syövät, miten lorit liikkuvat ja ovatko paviaanit perheellisiä? Näyttelyssä tarjolla lyhyitä ja ytimekkäitä tietoiskuja apinoiden elämään kaikenikäisille.

Klo 12-15 Apinoiden matkassa maailman ympäri -karttapaja
Piirrä apinat maailmankartalle! Pajassa tutkitaan trooppisia hyönteisiä Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmasta ja väritellään maailmankarttoja. Paikka: Paja 2. krs.Senioriperjantai 18.3. klo 12 ja 13 asiantuntijaopastukset Apinat-näyttelyyn. Oppaana museoamanuenssi Tomi Kumpulainen.

Lasten museosunnuntai 27.3.
Vapriikissa mennään ihan apinoiksi kun lasten ikioma museopäivä sukeltaa viidakon syövereihin. Koko päivän kaikki museoon lastenlipulla 7 €! Luvassa jännittäviä perheopastuksia ja hauskoja työpajoja. Lisäksi jaossa museorastirata, jonka suorittamalla saa pienen palkinnon.

Tulossa syksyllä 2022 luentosarja

 

Kuva: © National Museums Scotland

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!