Arkeologisia tutkimuksia Sastamalan Kaukolassa

Pirkanmaan maakuntamuseo tekee toukokuussa 2014 arkeologisia koetutkimuksia Sastamalan Kaukolassa, joka on yksi Suomen merkittävimmistä muinaisjäännöskohteista.

  • Julkaistu
    23.5.2014
  • Kirjoittanut
    Ulla Moilanen

Tutkittavana on Illon vesihuoltohankkeen vesi- ja viemäröintiverkoston rakentamiseen liittyvät linjat, jotka kulkevat Kaukolan muinaisjäännösalueella. Koekaivauksen tarkoituksena on etsiä vesi- ja viemäröintilinjoille sellaisia kulkureittejä, joissa ne eivät tuhoa muinaisjäännöksiä. Kenttätyönjohtajana kaivauksella toimii arkeologi FM Ulla Moilanen.

Muinaisjäännösalueella sijaitsee Kaukolan keskiaikainen kylätontti, joka mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1400-luvun puolivälin jälkeen. Lisäksi alueella on maansekaisista röykkiöistä koostuva Kokemäenjoen alueen suurin kalmistoalue. Pirkanmaan maakuntamuseo on kartoittanut röykkiöitä 2000-luvulla, ja niitä on havaittu maastossa lähes 400 kappaletta.

Röykkiöitä on tutkittu kaivauksin etenkin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä ja puolivälissä. Tutkittujen hautakumpujen joukossa on ns. kuningatarhauta, jonka esinelöydöt ajoittuvat nuoremmalle roomalaisajalle (noin 200-400 –luvulle jaa.). Nuorimmat löydöt ajoittuvat viikinkiajalle (noin 1000-luvulle), ja löytöjen joukossa on myös yksi nuoremmalla rautakaudella tehty ruumishauta.

Useissa tutkituissa röykkiöissä on rautakautisten löytöjen lisäksi havaittu kivikauteen viittaavia esineitä. Onkin mahdollista, että nykyiseen Liekoveteen ja Kokemäenjokeen viettävillä etelänpuoleisilla rinteillä on ollut asutusta jo kivi- ja pronssikaudella. Parhaillaan jatkuvissa koekaivauksissa on myös saatu merkkejä kyseisistä aikakausista, sillä löytöihin kuuluu mm. hiotun kiviesineen, todennäköisesti pienen taltan, kärkikatkelma. Lisäksi kaivauksessa on tähän mennessä havaittu kaksi aikaisemmin tuntematonta kivirakennetta, joista ainakin toinen on keramiikkalöytöjen perusteella rautakautinen hauta.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!