Bagdad – matematiikkaa täältä ikuisuuteen -näyttely avautui

Jos meteoriitti putoaa maapallon pinnalle, putoaako se veteen vai maahan? Kumpi vaihtoehto on todennäköisempi? Ahaa, tähän osaa humanistikin (allekirjoittanut) vastata!…

  • Julkaistu
    12.4.2013
  • Kirjoittanut
    Marjo Meriluoto-Jaakkola

Jos meteoriitti putoaa maapallon pinnalle, putoaako se veteen vai maahan? Kumpi vaihtoehto on todennäköisempi? Ahaa, tähän osaa humanistikin (allekirjoittanut) vastata! Suurin osa maapallon pinta-alasta on veden peitossa, joten todennäköisempää on, että meteoriitti putoaa veteen. Matemaatikko tietysti vastaa kysymykseen todennäköisyyslaskun avulla. Bagdad – matematiikkaa täältä ikuisuuteen -näyttelyssä voi maa vai vesi -kysymykseen hakea vastausta helpon kokeen avulla. Sen välineinä ovat maapallo-rantapallo ja sormeen piirretty meteoriitti. Heittelykaveriksi voi valita esimerkiksi Al-Kwarizimin, Arkhimedeksen tai maailman ensimmäisiin naistiedehenkilöihin kuuluneen Hypatian, joka vaikutti Alexandriassa 300‑400-luvuilla.

Näyttelyssä voi tutustua myös vaikkapa Platonin kappaleisiin ja rakentaa niistä mallinnoksia. (Hei, Platonkin leikki palikoilla!). Niitä oli viisi: pyramidi, kuutio, oktaderi, ikosaedri ja dodekaedri. Platon ihasteli palikoitaan niin paljon, että kuvitteli niiden olleen luomisen perusta. No, maapallot ja palikat ovat tietysti helppoja. Mutta entäs, jos sinulla on 24 karhua – kahdeksan punaista, kahdeksan sinistä ja 8 keltaista. Yksi karhuista on painavampi, mutta mikä? Ööööö…

Mukavuusalueeltaan pudonnut humanisti on hieman heikossa hapessa kaiken tämän matematiikkatulvan keskellä ja lupaa huomenna mennä työpajakoulun penkille laajentamaan maailmankuvaansa. TAY:n ja TTY:n matematiikanopettajaopiskelijat, jotka ohjaavat näyttelyn työpajoja, ovat onneksi rautaisia ammattilaisia. Heti avajaispäivänä torstaina näyttelyssä kävi pelaamassa, puuhamassa ja päättelemässä innostuneita koululaisia. Matematiikkako tylsää! Työpajojen draamaosuudet ovat hauskoja ja erilaisia vempaimia, pelejä ja tehtäviä pystytään soveltamaan esikouluikäisistä ylöspäin kaikille kouluasteille. Aikuinenkin jää helposti koukkuun.

Bagdad-näyttelyyn työpajoihin pääsevät tänä viikonloppuna 13.‑14.4. tutustumaan kaikki Vapriikin pääsylipun lunastaneet museokävijät. Työpajat alkavat ala-aulasta klo 11,13 ja 15.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!