Birckala 1017 vie matkalle menneisyyteen

Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Vapriikin elämyksellisen näyttelyn esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

  • Julkaistu
    8.6.2017
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Pirkkalan Tursiannotko on erityisen arvokas tutkimuskohde, sillä alueen poikkeuksellisessa maaperässä puu, luu ja sarvi säilyvät hyvin. Pirkkalankylän löytöjen kautta päästään käsiksi esimerkiksi karjatalouteen, metsästykseen, kalastukseen sekä luusta tai sarvesta työstettyihin työkaluihin, käyttöesineisiin ja amuletteihin.

Yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa tuotettu Vapriikin näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on sarja Tursiannotkon tutkimuksellisia aarteita eli luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.

Vapriikin näyttely painottuu myöhäisrautakaudelle, mutta kertoo myös kylän myöhemmistä vaiheista. Tursiannotkossa oli viikinkiajalla (noin 800–1050) muutama maatila. Niiden pohjalta kasvoi keskiaikainen Pirkkalankylä, kirkonkylä ja maallisen hallinnon keskus. 1500-luvun alkupuolella Pirkkalankylässä oli 17 maatilaa, joten se oli hämäläiskyläksi harvinaisen suuri.

Birckala 1017 -näyttelyn visuaalista ilmettä hallitsee viikinkiaikainen kylämiljöö. Tärkein elementti on Tursiannotkossa kaivetun talonpohjan perusteella rekonstruoitu viikinkiajan savupirtti sisä- ja ulkotiloineen. Talon pihapiirissä pääsee kokeilemaan muun muassa kyläsepän taitoja, ulkokeittiössä kokkaamista, miekkamiehen varustusta ja viikinkiajan koruja. Karjapihalla voi rapsutella rautakauden lampaita tai ihmetellä kotieläinten muinaista ulkonäköä.

Näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä, kokeiltavaa ja opittavaa koko perheelle. Tursiannotkon tunnelmaan johdattelee myös ääniopastus, jossa näyttelyn teemaperhe ja heidän aikalaisensa kertovat kylän elämästä. Kylän kulisseissa voi rakentaa viikinkiaikaista Tursiannotkoa Minecraftissa.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy myös Tursiannotko –tutkimuksia hämäläiskylästä viikinkiajalta keskiajalle -julkaisu, jossa esitellään arkeologisten kaivausten tuloksia sekä liitetään ne uusimpaan rautakauden ja keskiajan tutkimukseen.

Viikinkiajan kylän henkiin herättäminen on vaatinut laajan yhteistyöverkoston aktivoimista. Mukana ovat olleet muun muassa molempien Tampereen yliopistojen asiantuntijat, Helsingin yliopiston arkeologian laitos, Pirkkalan kunta sekä innokkaat ja ammattitaitoiset muinaiskäsityöläiset ja viikinkiajan elävöittäjäyhteisöt.

Syksyllä 2017 on luvassa Tursiannotko-aiheinen luentosarja. Maaliskuussa 2018 pidetään museolla muinaiskäsityömessut luentoineen ja työnäytöksineen.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!