DISK COVERS -näyttely avautuu Pelimuseossa

Suomen Pelimuseo avaa Studiossaan Vapriikissa uuden pienoisnäyttelyn. Disk Covers esittelee Commodore 64:n synnyttämää moninaista ja rikasta alakulttuuria, personoituja disketinkansia. Levykkeet saivat suojakseen taidokkaasti käsin piirrettyjä ja valokopioituja kansia, kun demo- ja kräkkiskenen harrastajaryhmät ympäri maailmaa alkoivat 1980-luvulla koristella tuotoksiaan itse tehdyin disketinpäällisin. Näyttelyssä on esillä disketinkansia 1980-luvulta aina tähän päivään niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa. Kaikille avoimet avajaiset järjestetään perjantaina 12.10. kello 17–19 pelimuseossa. Tervetuloa!

  • Julkaistu
    8.10.2018
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Levykkeille, eli lerpuille, välttämättömät paperiset kuoret levisivät koristeluineen ennen Internetiä postin välityksellä harrastajalta toiselle. Megaswäpperillä saattoi olla satoja osoitteita postituslistallaan. Lopulta disketinkuorista tuli olennainen osa C-64-kulttuuria. Commodore 64:n hyvinvoiva demoskene tuottaa julkaisujensa kylkiäisinä uusia kansia edelleenkin. Elinvoimaisen alakulttuurin teokset ovat esillä ensimmäistä kertaa Suomessa Disk Covers -näyttelyssä.

Disketinkansia 80 ja 90-luvuilla luoneet demontekijät olivat pääosin teini-iässä, jos sitäkään. He opettelivat piirtämisen taitoa pääosin itse, vaikuttiminaan erilaiset populäärikulttuurin ilmiöt graffiteista kauhuelokuviin, metallimusiikin kuvastoista fantasiamaailmoihin ja sarjakuvasta kuvataiteeseen.

Disketinkuoria leimaa yksi erityinen piirre: ne tehtiin alun alkaenkin kopioitaviksi kopiokoneella. Tämä selittää teosten graafista jälkeä, piirrostekniikoita ja mustavalkoisuutta – harvalla oli varaa värillisiin kopioihin. Valokopioidut kuoret levisivät demo- ja kräkkilerppujen mukana postitse nopeasti skenen omassa verkostossa. Pian monet alkoivat myös keräillä näitä koko ajan kehittyneempiä tuotoksia.

Näyttelyn kuratoivat Ari “Duce” Seppä ja Tommi “Electric” Musturi yhteistyössä C-64 kulttuuriin erikoistuneen Zooparty ry:n kanssa. Näyttely on esillä loppiaiseen saakka.

Lisätietoja näyttelystä:
Tommi Musturi
050 372 7788
tomustur@gmail.com

Outi Penninkangas
050 341 3262
outi.penninkangas@tampere.fi

www.suomenpelimuseo.fi
http://www.zooparty.org

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!