Euroopan rakennusperintöpäivien ohjelmaa Pirkanmaalla

Pirkanmaan maakuntamuseo osallistuu 13.-17.9. Euroopan rakennusperintöpäiville. Yleisölle on tarjolla muun muassa opastettuja kävelyretkiä muinaisjäännöksille.

  • Julkaistu
    10.9.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Kulttuuriympäristö muuttuu jatkuvasti. Uutta syntyy, olemassa oleva muuttuu tai katoaa. Kulttuuriympäristö on myös mittava kansallinen omaisuus, jota ei pidä heittää hukkaan. Jokaisella on paitsi oikeus hyvään ympäristöön, myös vastuu sen arvojen vaalimisesta ja hyvästä hoidosta.

Vuoden 2014 päivien teema on Näkymätön ympäristö. Teema muistuttaa, että kulttuuriympäristöön kuuluvat paitsi suojellut ja arvokkaaksi listatut kohteet myös arjen ympäristöt, joihin ei kenties jokapäiväisten reittien varrella juuri kiinnitä huomiota.

Kulttuuriympäristö voi olla myös jotain mikä koetaan rumaksi ja jota ei tahdokaan huomata. Näkymättömänä elementtinä voi olla myös arkeologinen perintö, maisemat eri vuodenaikoina, ympäristöön liittyvät äänet ja tuoksut tai jo historiaan kadonnut, mennyt ympäristö.

Syyskuun toisen viikonlopun aikana Tampereella pääsee teeman mukaisesti tutustumaan niin Niemen kartanon rakennuskantaan, Tampereen keskusta-alueen muinaisjäännöksiin kuin Tampellan tehdasalueen historiaan ja tarinoihin.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin. Suomessa päiviä on vietetty syyskuun toisena viikonloppuna vuodesta 1992 lähtien. Vuoteen 2013 saakka tapahtuma kulki nimellä Euroopan rakennusperintöpäivät. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoi ympäristöministeriön nimittämä työryhmä, joissa on mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry ja ympäristöministeriö.

Katso ohjelma

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!