Finlayson II (1918–2020) PUUVILLAN JÄTTILÄINEN ilmestyy 22.6.2022

Finlaysonin historian toinen osa kertoo, miten suuryhtiö onnistui säilyttämään poikkeuksellisen asemansa ja maineensa aina 1970-luvulle asti. Uusi julkaisu ilmestyy 22.6. ja sitä on heti saatavilla museokeskus Vapriikin museokaupasta, myöhemmin myös hyvin varustelluista kirjakaupoista.

  • Julkaistu
    20.6.2022
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Finlaysonin tehdas Tammerkosken partaalla oli 1920-luvulla jo satavuotias suomalaisen teollisuuden ikoni, tuhansia ihmisiä työllistänyt Pohjoismaiden suurin tehdas. Omat asuntoalueet, sosiaalipalvelut ja harrastustoiminta tekivät ’vinlaysonilaisista’ omintakeisen yhteisön tehdaskaupungin ytimessä. Yhden tehtaan merkitystä koko kaupungille ei voi tässä tapauksessa liioitella.

Finlaysonin historian toinen osa kertoo ensimmäisen kerran, miten suuryhtiö onnistui säilyttämään poikkeuksellisen asemansa ja maineensa aina 1970-luvulle asti. Vasta tuolloin yhtiö joutui ensin kannattavuuskriisiin, sitten syöksykierteeseen ja lopulta myyntiin. Viimeiset koneet pysähtyivät 1990-luvulla. Jäljelle jäivät vaikuttavat rakennukset, Finlaysonin nimi ja tuhannet kangaskuosit, jotka kirjan runsas kuvitus palauttaa eloon.

Finlaysonin tarina on osa teollisuuden globaalia rakennemuutosta. Se on myös tarina teollisen rakennusperinteen synnystä ja pelastumisesta. Suljetusta tehdasalueesta tuli historiaa henkivä kaupunkilaisten olohuone, joka muistuttaa kadonneesta tehdasyhteisöstä, mutta on samalla osa jälkipolvien identiteettiä.

Teoksen on kirjoittanut dosentti Jussi Koivuniemi. Omilta erityisosaamisalueiltaan kirjaan ovat artikkelit kirjoittaneet professori Heidi Pietarinen, dosentti Jarmo Peltola ja FT Marja Lähteenmäki. Artikkelit täydentävät omilla näkökulmillaan Finlaysonin kankaiden mallisuunnittelun sekä designin kehitystä 1960–80-luvuilla, Finlaysonin työntekijöiden työoloja ja työmarkkinasuhteita sekä Finlaysonin rakennusperinnettä ja alueen uusiokäyttöä. Finlaysonin valtavaa tuotteiden kirjoa esittelevät pienoisartikkelit ovat kirjoittaneet Tampereen historiallisten museoiden tutkijat Anne-Mari Lehto ja Mari Lind. Teoksen kuvatoimituksesta Vapriikin kuva-arkistossa on vastannut tutkija Antti Liuttunen. Poikkeuksellisen runsas ja monipuolinen kuvitus on laadittu yhteistyössä kirjoittajien kanssa. Teoksen julkaisee Vapriikki.

Lisää tietoa: Jussi Koivuniemi puh. 050 574 5821, jussi.koivuniemi@tuni.fi

Arvostelukappaleet: Vapriikin museokauppa, puh. 03 5656 6772, museokauppa@tampere.fi

Jussi Koivuniemi

Finlayson II (1918-2020)

Puuvillan jättiläinen

ISBN 978-952-371-033-7

Tampereen museoiden julkaisuja 166

615 sivua, runsas kuvitus

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!