Harjoittelijana luonnontieteellisessä museossa – osa 1

Luonnontieteellinen museo ja Vapriikki on monelle tuttu paikka, mutta mitä kaikkea löytyy ”Staff only” ovien takaa? Miltä näyttää museon elämä…

  • Julkaistu
    10.5.2017
  • Kirjoittanut
    Saija

Luonnontieteellinen museo ja Vapriikki on monelle tuttu paikka, mutta mitä kaikkea löytyy ”Staff only” ovien takaa? Miltä näyttää museon elämä työntekijöiden puolella? Tätä kaikkea pääsen kurkistamaan reilun kuukauden mittaisella harjoittelujaksolla Tampereen luonnontieteellisessä museossa ja haluan jakaa uuden avautuvan maailman myös muille omasta näkökulmastani.

Ensimmäisenä päivänä sain heti aamusta oman nimikyltin ja ovia avaavan kulkuläpyskän, vieläpä oman työpisteen ja tietokoneen. Tulipa virallinen olo, sellainen, että nyt mä hei olen oikeasti täällä! Rakennus avautuu ihan uudella tavalla, kun pääsee kulkemaan tiloihin, minne normaalisti näyttelyvierailijana ei olisi asiaa. Tämä rakennushan on oikea sokkelo! Kuulemma talon kaikkien paikkojen oppimiseen menisi muutama kuukausi. Tuntuu jotenkin hienolta päästä kulkemaan täällä, oppia museon touhuja sekä nähdä piilossa olevia aarteita. Välillä täytyy ihan hillitä itseään, etten intoile kuin lapsi karkkikaupassa.

Idea harjoittelujaksosta tupsahti mieleen Vapriikissa vieraillessa ja tällaisena luontoihmisenä luonnontieteellinen museo oli oikein sopiva paikka. Mietitytti kovin mitä täällä sitten oikeasti pääsen tekemään. Pyyhinkö pölyjä näyttelyssä vai mitä? Pari viimeistä viikkoa ovat osoittautuneet hyvin monipuolisiksi ja mielenkiintoisiksi. Työilmapiiri toimistossa on rauhallinen ja leppoisa, ihmiset moikkaavat ja höpöttelevät. Joskus iso osa päivää kuluu tavanomaisten asioiden parissa, kuten kokouksissa ja vastatessa sähköposteihin. Tämä tarkoittaa minulle Tampereen luonnontieteellisen museon näytetietojen digitalisointia excel taulukkoon. Välillä naurattaa, kun tieteelliset nimet kuullostavat ihan Harry Potter loitsuilta. Välillä taas törmää mielenkiintoisiin juttuihin, kuten pääkirjastolle lainatun Metson tietoihin tai Tampereen eläintarhassa eläneen Chitta-simpanssin tarinaan, joka ennen tänne tuloaan kiersi kuuluisan simpanssiperheen jäsenenä esiintymässä sirkuksissa saksalaisen ryhmän kanssa.

Tällä hetkellä meillä on pohdinnassa muutama näyttelyuudistus, niiden toteutus sekä mediajuttuja. Kiva päästä ihan harjoittelijana osaksi tällaisia isoja asioita ja jättää jälkensä luonnontieteelliseen museoon. Olen päässyt mukaan myös ympäristokasvatusasioihin, kuten ryhmien opastukseen Tammerkosken luontopolulla ja testauttamaan luontoaiheisia mobiilipelejä lukiolaisille. Kauniina kevätpäivänä käytiin virkistävä ulkoilureissu ohjaajani Tomi Kumpulaisen kanssa, kun tarkastettiin hyönteispyydykset, napattiin näytteet mukaan ja asetettiin pyydykset uudelleen valmiiksi. Tälle kierrokselle lähden mielelläni uudestaankin, ihanaa kun työpäiviin kuuluu näin vaihtelevaa touhua ja etenkin ulkosalle lähtö omana lempivuodenaikanani.

Isoimpia innostuksia taksidermiasta kiinnostuneena on päästä tutkimaan luonnontieteellisen museon kokoelmia! Itse Museokeskus Vapriikin talossa on suuri ja kattava hyönteis- sekä kasvikokoelma. On älyttömän huikeaa päästä kurkkaamaan kasvia, mikä on kasvanut yli 100 vuotta sitten tai nähdä läheltä erikoisia perhosia Suomesta ja maailmalta. Selkärankaisia, eli täytettyjä eläimiä, lintuja ja luita on täällä jonkin verran, mutta suurin osa sijaitsee Tampereen museoiden kokoelmakeskuksessa. Käytiin siellä jo kerran pyörähtämässä ja toivottavasti mennään uudestaan, koska wau! Varastotilassa on hyllyjä täynnä upeita otuksia. Luontokappaleita pääsee tutkimaan niin läheltä ja näkemään harvinaisuuksia. Mieleeni jäi lempilintuni variksen kaksi upeaa värimuunnosta: vaalean harmaa ja ruskea-valkoinen. Ensi kerralle on pakko varata järkkäri mukaan ja räpsiä paljon lisää kuvia.

Täällä on niin paljon kaikkea erikoista nähtävää, että harjoittelun aikaisille seikkailulle perustin oman facebook-sivun, missä pääsee seuraamaan lähemmin päivittäisiä touhuja ja tietenkin paljon kuvia. Saijan seikkailuja Vapriikissa voi kurkkia lisää täällä ja tulevissa blogpostauksissa, sillä eihän tähän yhteen saa millään mahtumaan kaikkea! ♥

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!