Huikea puolivuotinen Afroditen matkassa

Vapriikin museolehtori tarinoi Afrodite-näyttelyn monipuolisesta tapahtumatarjonnasta.
  • Julkaistu
    14.10.2014
  • Kirjoittanut
    Sallamari Kuusela

Kuluvan viikon sunnuntaina 19.10. päättyvä Afroditen valtakunta -näyttely on tarjonnut mielenkiintoisia ja erikoisiakin elämyksiä tapahtumien muodossa paitsi kävijöille myös museon työntekijöille, kuten minulle. Reilun puolen vuoden aikana näyttelyn ohessa järjestettiin runsaasti erilaista ohjelmaa antiikkiin, rakkauteen ja kauneuteen liittyen. Suurin osa tapahtumista on saanut alkunsa tuottajamme Tuire Hännisen loppumattomasta idea-aarrearkusta, osa oheisohjelmasta on syntynyt meidän vapriikkilaisten yhteistyönä. Yleensä näyttelyiden oheisohjelmaan kuuluu Vapriikissa esimerkiksi luentoja ja opastettuja kierroksia, mutta tällä kertaa päästiin myös deittailemaan, urheilemaan ja kaunistautumaankin.

Yksi oheisohjelmamme hauskimmista tempauksista oli Museoiden yönä toukokuussa järjestetyt Lasten olympialaiset. Sää suosi, ja kisapaikalle virtasi yli 50 ihailtavan innokasta olympiaurheilijaa, jotka kisailivat yhden stadionin juoksussa (200 metriä), pituushypyssä ja kiekonheitossa. Kahden tunnin aikana nähtiin toinen toistaan komeampia tuloksia ja kuultiin mukaansa tempaavia kannustushuutoja. Kisasuoritusten jälkeen jokainen osallistuja palkittiin vielä diplomilla, antiikkisilla rahoilla ja laakerinlehtiseppeleellä, totta kai.

10300097_10154135133750582_2060869603026780526_n

Suurimmat hikikarpalot valuivat tässä vaiheessa vaaleatukkaisen kisaemännän otsalla, kun joukko kovakuntoisia olympiaurheilijoita tuli mittauttamaan tuloksiaan juoksussa, kiekonheitossa ja pituushypyssä Museoiden yössä 17.5.2014. Kuva: Tähtitalvikki Poikajärvi, Vapriikki.

Lasten museosunnuntaina syyskuun lopussa kelit eivät enää olleet olympiakelpoiset, ja järjestimmekin lapsille ja lapsenmielisille kävijöille kauneusteemaisen museopäivän Afrodite-teemalla. Museosunnuntain ohjelmaan kuului opastettu kierros Afroditen valtakunnassa, minkä aikana ihasteltiin antiikin ajan kaunistautumista, pukeutumista ja asusteita. Lyhyen opastuksen jälkeen vuorossa oli asustetyöpaja, jonka aikana Vapriikkiin ilmestyi liuta antiikin kaunottaria, komeita atleetteja ja urhoollisia sotilaita – työpajassa nimittäin valmistettiin antiikin henkeen upeita laakerinlehtiseppeleitä ja koristeellisia rannekoruja ja -panssareita.

Tamperetta on markkinoitu tänä vuonna Love is all Bright! -rakkausteemalla, ja toki mekin kannoimme kortemme kekoon rakkauden asian edistämiseksi. Järjestimme huhtikuussa kaupunkilehti Moron kanssa sinkkuillan, jonne arvottiin 40 osanottajaa satojen hakemusten joukosta. Sinkkuiltaan tultiin tutustumaan ihmisiin, löytämään seuraa ja kuuntelemaan Afroditen ilot -erotiikkakierroksen ensiesitystä. Hieman jännittynyt tunnelmakin väistyi, kun Vapriikin Afrodite pääsi viihdyttämään sinkkuja kertomalla muun muassa antiikin ajan prostituoitujen markkinointitempauksista. Myös lokakuussa tarjosimme ohjelmaa sinkuille, kun järjestimme pikadeitti-illan, jonka osallistujat saivat käyttöönsä deittien ajaksi myös jumalalliset nimet. Myöhemmin deittailijat voisivat sitten muistella, millaisia persoonia ja juttukumppaneita vaikkapa Kronos-Harri tai Demeter-Tiina olivatkaan olleet deiteillä.

Rakkausteeman lisäksi panostimme Afrodite-näyttelyn oheisohjelmassa myös toiseen näyttelyn pääteemaan eli erotiikkaan. Museoiden yöhön ja kesän kuumiin keskiviikkoiltoihin sopivat mainiosti Afroditen ilot -teemakierrokset. Tavallisen opastuksen sijaan näillä aikuisten kierroksilla käsiteltiin vain antiikin ajan erotiikkaan liittyviä teemoja, kuten eroottista taidetta, prostituutiota, homoseksuaalisia suhteita, tabuja ja seksuaalietiikkaa. Kierroksilla esiteltiin myös ns. sensuroitua kuvamateriaalia, jota näyttelyssä ei muulloin pääse näkemään. Erotiikkakierrokset osoittautuivat jättimenestyksiksi, sillä parhaina iltoina innokkaita kuulijoita oli jopa yli 150. Siinäpä vasta koettiin kuumaa ja intiimiä tunnelmaa museossa!

Sinkku_6-1024x681

Afroditen ilot -teemakierroksilla paljastettiin antiikin salaisuuksia perehtymällä tuon ajan seksuaalikäsityksiin. Kuva: Nea Ilmivalta, Moro.

Jos joku vielä väittää, että museot ovat pölyttyneitä paikkoja, joissa ei koskaan tapahdu mitään, kannattaa tulla Vapriikkiin tarkistamaan mielipiteensä. Täällä tapahtuu ja vaikka mitä! Enpä olisi itsekään uskonut, että museourallani pääsen emännöimään treffi-iltaa, mittaamaan kiekonheittotuloksia tai poseeraamaan erotiikkakierroksen mainoskuvissa, mutta näin monipuolisessa museossa pääsee kokeilemaan kaikenlaista ja osallistumaan huikeisiinkin juttuihin.

Tutustu ajankohtaiseen tapahtumatarjontaamme: www.vapriikki.fi/tapahtumat

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!