Jääkauden ihmiset esittelyssä Vapriikin luennolla

Tietokirjailija Juha Valste kertoo Vapriikissa keskiviikkona 10.2. kello 18 jääkauden ihmisistä ja heidän keinoistaan selviytyä muuttuvassa ilmastossa. Luennoille on vapaa pääsy, ja ne alkavat kello 18. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros näyttelyssä pääsylipun lunastaneille.

  • Julkaistu
    8.2.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa eli erilaisia ihmisiä kolmen viimeisen jääkauden aikana. Yleisin ihmistyyppi oli aluksi heidelberginihminen. Se oli kookas, voimakasrakenteinen ja hyvä metsästäjä. Tästä ihmisestä kehittyi Euroopassa ja Lounais-Aasiassa neandertalinihmisiä, Kaukoidässä denisovanihmisiä ja Afrikassa nykyihmisiä. Näiden ihmisten kulttuurit olivat satojentuhansien vuosien ajan suunnilleen samalla tasolla ja ne risteytyivät tilaisuuden tullen keskenään.

Euroopassa ja Lounais-Aasiassa eläneiden ihmisten asuinalueet muuttuivat jää- ja lämpökausien mukaan. Metsästys ja keräily eivät tuoneet kylmissä oloissa riittävästi ruokaa, kun ihmiset eivät pystyneet liikkumaan lumisessa maastossa eivätkä osanneet valmistaa lämpimiä vaatteita ja jalkineita. Sisämaassa eläneet neandertalilaiset eivät selviytyneet kylmistä ja lumisista talvista, kuten eivät myöhemmin samoille seuduin levinneet nykyihmisetkään. Merten rannikoilla tilanne oli kuitenkin toinen: avoimena pysyvä meri tarjosi siellä liikkumaan pystyville neandertalilaisille ruokaa talvellakin.

Neandertalit ja nykyihmiset metsästivät tehokkaasti mannerjäätikön etelä- ja lounaispuolella olevien arojen ja vuoristojen eläimiä: peuroja, villihevosia, saiga-antilooppeja, mammutteja, villasarvikuonoja ja luolakarhuja. Nykyihmiset levittäytyivät Afrikasta Lähi-itään ja edelleen Etelä-Aasiaan noin 65 000 vuotta sitten. Pohjoiseen ja länteen eli Eurooppaan nykyihmisiä alkoi saapua noin 45 000 vuotta sitten. Nykyihmiset elivät isompina ryhminä kun neandertalilaiset ja heidän aseensa ja työkalunsa kehittyivät nopeasti paremmiksi. Neandertalilaiset hävisivät melko nopeasti – vain muutamassa tuhannessa vuodessa suurimmasta osasta Keski- ja Etelä-Eurooppaa. Viimeisiä neandertaleja sinnitteli vielä 10 000 vuoden ajan Krimillä, Kaukasuksella ja Etelä-Pyreneillä Gibraltarissa, mistä he hävisivät noin 28 000 vuotta sitten.

Pohjois-Lohjan Nummella asuva maisteri Juha Valste on tietokirjailija ja koulutukseltaan eläintieteilijä. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa eläinekologiaa ja ihmisen evoluutiota. Valste on työskennellyt toimittajana Tiede-lehdessä kymmenen vuotta ja Suomen Luonto -lehdessä 15 vuotta. Hän on kirjoittanut lukion oppikirjoja kemiasta ja biologiasta, kaksi kirjaa Suomen nisäkkäistä, neljä kirjaa ihmisen evoluutiosta sekä osallistunut useiden luontoa käsittelevien suurteosten ja teossarjojen toimittamiseen ja kirjoittamiseen.

Vapriikin keskiviikkoluennot

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!