Jääkiekkomuseossa Joni Hallikaisen maskeja

Jääkiekkomuseossa Vapriikissa avautuu 5.3. näyttely Maskit. Se esittelee Joni Hallikaisen historiallisten maskien kokoelman helmiä, jotka ovat nyt ensimmäisen kerran julkisesti näytteillä.

  • Julkaistu
    3.3.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Joni ”Bona” Hallikainen (s.1979) on Suomen arvostetuin maskitaiteilija, jonka työnjälki on näyttävästi esillä myös kansainvälisillä kentillä. Hallikaisen maalaamissa maskeissa ovat torjuneet mm. Kari Lehtonen ja Antti Raanta. Tilaajat löytyvät laajalla skaalalla huippumaalivahdeista aloitteleviin junioreihin.

Kasvosuojia löytyi NHL-maalivahtien varusteista jo 1950-luvulla, mutta maskia käytettiin vielä lähinnä harjoituksissa. Käytön yleistymistä hidasti ja hankaloitti seurajohdon asenne, jonka mukaan maski rajoitti näkökenttää ja oli osoitus rohkeuden puutteesta. Pelin koventuessa useat ammattilaisvahdit joutuivat kärsimään sekä fyysisesti että psyykkisesti maskittoman maalivahdin ihanteesta. Vähitellen maalivahdin kasvot peittävä maski vaihtui mielikuvissakin pelkurin suojasta kannattavaksi investoinniksi. 1960-luvun loppuun mennessä useat NHL-vahdit käyttivät maskia, ja vihdoin 1975 kaikilla liigan maalivahdeilla oli maski ottelukäytössä.

1970-luvulle saakka tunnusomaista oli maskien värittömyys. Vähitellen maskeihin alkoi ilmestyä yksinkertaista grafiikkaa, seuran värejä ja logoja. Kuvakieli rikastui nopeasti ja tietoisuuteen nousi ammattitaitoisia maskitaiteilijoita. Nykypäivänä maski kertoo ennen kaikkea käyttäjästään ollen hyvin henkilökohtainen.

Joni Hallikaisen ammattitaito on kanavoitunut myös rakkaan harrastuksen toteuttamiseen. Hallikaisen käsissä syntyvät millintarkat kopiot menneiden vuosikymmenten maalivahtien maskeista. Erityisasemaan ovat nousseet NHL-vahtien maskit.

Maskit Jääkiekkomuseossa 5.3.2015 – 13.3.2016

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!