Joiku tehtaasta Luohti fabrihkas Vapriikissa 7.2.

Saamelaiskulttuurin eri muodot täyttävät Vapriikin 7.2.2020. Joiku tehtaasta -illan aikana kuullaan Wimmen & Rinteen musiikkia ja katsotaan saamelaisia lyhytelokuvia. Illan juontaa Emmi Nuorgam. Lisäksi iltapäivän aikana tutustutaan saamenkielellä Suomen pelimuseoon ja saamelaisiin peleihin. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun, myös Museokortti käy.

HUOM. Tapahtumapäivän vuoksi perjantaina 7.2. Vapriikkiin on normaali pääsymaksu koko päivän.

  • Julkaistu
    4.2.2020
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Liikkuva kirjasto tuo tapahtumaan tarjolle valikoiman saamelaisuuteen liittyvää aineistoa. Joiku tehtaasta-illan järjestävät Vapriikki, Suomen pelimuseo ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. Yhteistyössä Skábmagovat Film Festival, Pirkanmaan elokuvakeskus ry ja Tampereen kaupunginkirjaston Liikkuva kirjasto.

Luohti fabrihkas

Museaguovddáš Vapriikki 7.2.2020 Diibmu 17-22*
Vaprihka sisabeassanbileahtta
Sápmelaš kultuvra sierra hámit devdet Vaprihka 7.2.2020. Luohti fabrihkas -eahkeda áigge guldalit Wimme & Rinne musihka ja geahččat sápmelaš oanehisfilmmaid. Eahkeda láidesta Emmi Nuorgam. Lassin eahketbeaivvi áigge oahpásmuvvat sámegillii Suoma speallomuseai ja sápmelaš spealuide.

Ohjelma:

Klo 15-18 Liikkuva kirjasto
tuo tarjolle valikoiman saamelaisuuteen liittyvää aineistoa Tampereen kaupunginkirjaston kokoelmista. Ota kirjastokortti mukaan ja vie kassillinen kulttuuria mukanasi kotiin!

Klo 17 Opastus pelimuseossa pohjoissaameksi
Juha Magga opastaa Suomen pelimuseossa ja peluuttaa saamelaisia pelejä. / Juha Magga láidesta Suoma speallomuseas ja spealaha sámi spealuid. Dáhpáhus lea sámegillii.

Klo 18.00 Lyhytelokuva dissociate
(gáidat / máhccat) Ohjaaja: Sunna Nousuniemi Sápmi/Suomi, 2019, 3 min. Kieli: pohjoissaame, tekst. englanti

Klo 18.10 Tapahtuman avaus
Emmi Nuorgam ( Museoravintola Valssi )

Klo 18.30 Wimme & Rinne
Wimme Saari, joiku
Tapani Rinne, bassoklarinetti, elektroniikka
Aleksi Myllykoski, äänisuunnittelu
Konsertin kesto 75 min.

Klo 20–21.30 Viime vuosien mielenkiintoista lyhytelokuva-antia
Skábmagovat-festivaalin ohjelmistosta Vapriikin auditoriossa

Klo 22 Vapriikki sulkeutuu

 

Tietoa konsertista:

Maamme kansainvälisesti tunnetuin nykyjoikaaja Wimme Saari ja kokeellisella jazzilla uransa aloittanut arvostettu saksofonisti ja klarinetisti Tapani Rinne ovat tehneet yhteistyötä yli neljännesvuosisadan. Wimme vieraili jo RinneRadion Joik-albumilla 1992 ja Tapani puolestaan toimi muusikkona ja tuottajana Wimmen kolmella ensimmäisellä bändilevyllä Wimme (1995), Gierran (1997) ja Cugu (2000). Miesten levytys- ja keikkayhteistyö ovat jatkuneet jälleen 2009 julkaistusta, hienosti mm.World Music Charts Europen listoilla menestyneestä ja Teosto-palkinnon voittaneesta Mun -albumista alkaen. Sitä seurasi Rinteen ja Saaren saamenkielinen virsilevy Soabbi (2013) ja vuonna 2017 duon nimi vakiintui muotoon Wimme & Rinne, kun erinomaiset arvostelut saanut albumi Human julkaistiin.

Joulukuussa Wimme & Rinne esiintyi ensimmäistä kertaa länsi-Afrikassa, AfriCourage -stadionkonsertissa Gambiassa. Vapriikin konsertissa duon äänisuunnittelijana debytoi DJ Aleksi Myllykoski, joka on aiemmin tehnyt jo yhteistyötä Tapani Rinteen ja RinneRadion kanssa.

– Periaatteessa vanha sloganimme “ancient joik and contemporary sounds” pätee edelleen, Tapani Rinne kuvailee Wimme & Rinne duon musiikkia.

– Pyrimme tekemään ajassa kiinni olevaa ajatonta musiikkia, jossa kuuluu omat taustamme ja historiamme. Ei museokamaa. Tältä pohjalta mennään ja yritetään löytää jutullemme uusia ilmaisumuotoja.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!