Keskiviikkona kuullaan diivoista

Keskiviikkona 2.10. kello 18 professori Hanna Suutela kertoo Vapriikissa tunnetuista tamperelaisista näyttelijättäristä. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros Teatterikaupunki-näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

  • Julkaistu
    30.9.2019
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

–          Näyttelijättären ammatti oli koko Euroopassa poikkeuksellisen ihannoitu koko 1800-luvun, huolimatta siitä, että vain harvat nousivat tähdiksi ja monien yrittäjien kohtalo oli ankaraakin ankeampi, kertoo Hanna Suutela.

Ristiriitaisista olosuhteista ja asenteista huolimatta teatteri pyrki ja osin onnistuikin perustamaan menestyksensä nimenomaan uusien naispuolisten esiintyjien varaan.  Osaavia naisnäyttelijöitä edellytti jo aikakauden näytelmäkirjallisuuskin.

Professori Hanna Suutela tarkastelee luennossaan tamperelaistaustaisia ja Tampereella vaikuttaneita näyttelijättäriä, muun muassa Hilma Rosendahlia, Hilda Aspia ja Tilda Vuorta.

–          Ravintoloitsijan tytär Hilma Rosendahl oli Suomalaisen teatterin lyhytaikainen lupaus, jonka tie vei ulkomaille, kertoo Suutela.

–          Tampereella kasvanut lahjakas Hilda Asp opiskeli ensin ”sukupuolestaan vapautettuna” Helsingin yliopistossa tehden sitten uraa opettajattarena, Suomalaisen teatterin näyttelijänä ja kääntäjänä, sekä lopulta lehdistön palveluksessa.

Työväenluokkaisemmasta Tilda Vuoresta tuli ensin ulkomaillakin esiintynyt näyttelijätär ja sittemmin Tampereen Työväen Teatterin pitkäaikainen johtajatar samaan aikaan kun Elli Tompuri pysähtyi joksikin aikaa Tampereen Teatterin palvelukseen.

Erilaisten urapolkujen kautta luennolla valaistaan laajemminkin naisiin ja teatteriin liittyviä käsityksiä vuosisadan vaihteen molemmin puolin, autonomian ajan lopulla.

Hanna Suutela on toiminut vuodesta 2005 Tampereen yliopistossa Teatterin ja draaman tutkimuksen professorina. Tällä hetkellä hän on myös TTT:n osa-aikainen dramaturgi. Suutelaa ovat tutkimuksessa kiinnostaneet mm naisnäyttelijöiden asema teatterihistoriassa sekä harrastajateatterin merkitys.

Teatteriluennot Vapriikissa:

KE 2.10. KLO 18 Professori Hanna Suutela: 1900-luvun alun tamperelaiset diivat ja impyet
KE 9.10. KLO 18 Teatteriohjaaja Jotaarkka Pennanen: Aarne Orjatsalo – taiteilija politiikan kurimuksessa
KE 23.10. KLO 18 Professori Hanna Suutela: Parivaljakko: Tampereen teattereiden johtajat Eino Salmelainen ja Sakari Puurunen
KE 30.10. KLO 18 FL Antti Liuttunen: Tarinaa HAIR-musikaalista, Tampereen Popteatterista ja hippikulttuurista.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!