Kivimuseon avajaiset vain kivenheiton päässä

Museokeskus Vapriikin tarjonta täydentyy lähiaikoina yli 200 neliömetrillä kivimuseon ihmeitä.

  • Julkaistu
    17.11.2014
  • Kirjoittanut
    Elsi Övermark

Joulukuun 12. avautuvan näyttelyn valmistelut ovat täydessä vauhdissa: pohjapiirustus on valmis ja maalaustyöt käynnissä. Vitriinejä aletaan pystyttää näyttelytilaan maalaustöiden ohessa pohjapiirustuksen osoittamalla tavalla.

Kosketusnäytölle tulevan materiaalin ulkoasusta ja rakenteesta oli viime viikolla palaveri Mediaketun kanssa. Lisäksi erilaisten telineiden, vitriineihin sijoitettavien hyllyjen ja muiden rakenteiden alustavat tilaukset on kutakuinkin tehty suunnittelupäällikkö Timo Lehtisen toimesta. Näyttelyn tekstien osalta edetään osio kerrallaan kohti oikoluku ja viimeistely vaihetta. Tekstejä tulee esille näyttelyyn sekä perinteisinä tekstitauluina että digitaalisesti pääpainon ollessa jälkimmäisessä. Tekstitaulujen ja esinekylttien lopullisesta ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Tuija Rikala.

WP_20141117_002

Kivimuseo sijoittuu Vapriikin ykköskerroksen Näsijärven puoleiseen päätyyn.

Näyttelyn vetonaulat, itse kivet, ovat tällä hetkellä laatikoihin pakattuina pääkirjasto Metson pohjakerroksessa. Kivet on tarkoitus siirtää Vapriikkiin 17.11.. Niitä varten on jo kuljetus järjestettynä. Homma on tosin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kivimuseon suurimmat näytteet painavat yli 1000 kiloa. Samalla ne ovat koko Museokeskus Vapriikin painavimmat näytteet. Kivien asettelu näyttelytilaan alkaa välittömästi kun kivet saadaan siirretyksi ja vitriinit kasattua.

Näyttelyn pystyttäminen on monivaiheinen prosessi. Välillä vastaan tulee myös pulmia, joiden ratkaiseminen vaatii kekseliäisyyttä ja yhteistyötä. Huolellisesta suunnittelusta huolimatta, kaikkea ei pysty ottamaan huomioon etukäteen. Paljon asioita tapahtuu myös samanaikaisesti ja toistensa ohessa.

kivimuseo_content_intro_1

Kivimuseosta on tarkoitus muodostua värikäs ja visuaalinen näyttely, josta blingiä ei puutu. Kohteita valittaessa etusija on annettu kokonsa ja/tai värinsä puolesta näyttäville kiville. Myös kivien lähempi tutkiminen tehdään museokävijälle mahdolliseksi. Kivien moninaisuus yllättää: joukkoon mahtuu aina jalokivistä rakennuskiviin, meteoriitteja sekä metalleja, jopa fossiileja. Näiden joukossa on sekä mielenkiintoisia harvinaisuuksia maailmalta että kotimaisia erikoisuuksia. Kivimuseon kokoelman on kerännyt ja lahjoittanut Tampereen kaupungille Paavo Korhonen.

Tervetuloa ihastelemaan lopputulosta joulukuun puolivälissä!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!