Kuva-arkisto

Kuva-arkistossa tapahtuu

@Tampere #home? MUSEOPALVELUITA YHDESSÄ TURVAPAIKANHAKIJOIDEN KANSSA

Tampereen museoiden kokoelmapalvelut, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Postimuseo toteuttivat yhteistyöhankkeen Tampereella asuvien turvapaikanhakijoiden kanssa. Hanke sai Museovirastolta 45 000€ innovatiivista avustusta.

Hankkeessa haettiin tapoja luoda yhteisyyttä erilaisista elämäntilanteista tulevien, eri-ikäisten, eri paikoissa kasvaneiden, eri äidinkieltä puhuvien, erilaisia kokemuksia omaavien ihmisten kanssa. Syksyllä 2016 alkaneessa hankkeessa vierailtiin Tampereen museoissa ja muissa kulttuurikohteissa sekä -tapahtumissa. Vierailuihin liitettiin kohteisiin tai teemoihin liittyviä työpajoja. Ohessa tehtiin jatkuvasti osallistavaa dokumentointia mm. valokuvaamalla. Yhteistyö muiden turvapaikanhakijoiden kanssa toimivien tahojen sekä vapaaehtoisten kanssa oli moninaista ja antoisaa.

Hankkeen merkitys oli aidosti kahdensuuntaista: Museon kokoelmiin tallennettiin runsaasti materiaalia turvapaikanhakijoiden elämästä ja heidän arjestaan Pirkanmaalla ja Tampereella. Hankkeen aikana luotiin uusia kumppanuuksia, kokeiltiin osallistavia menetelmiä kokoelmatyössä ja yhteisöllistä toimintaa sosiaalisessa mediassa turvapaikanhakijoiden arjessa.

Ihmiset elävät vailla tietoa tulevasta, joten toiminta painottui hetkessä tekemiseen, olemiseen ja kohtaamiseen. Reilun vuoden kestäneen hankkeen aikana tehtiin lukuisia museovierailuita Tampereen alueella, retkiä muuallekin lähiympäristöön, järjestetty tapahtumia ja näyttelyitä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sekä kuvattu ja työstetty videomateriaalia. Osallistava dokumentointi on tuottanut tuhansia valokuvia arjesta vastaanottokeskuksessa sekä sen ulkopuolella. Tämän lisäksi Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin on tallennettu useita tunteja hankkeen puitteissa syntynyttä videomateriaalia.

Valokuvanäyttely Paperista kiinni –  Not just a piece of paper kertoo turvapaikanhakijoiden odotuksesta ja toivon ylläpitämisestä. Näyttely on tilattavissa kuva-arkistosta.

Kuvapäiväkirja Instagramissa: Kauppigoesmuseum

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!