Luennolla kuultua

Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen osallistuu Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn liittyville luennoille ja raportoi niistä. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät aiheista täältä blogista.

  • Julkaistu
    4.2.2016
  • Kirjoittanut
    Tuire Hänninen

Tutkija Vesa Laulumaa luennoi 3.2. aiheesta Susiluola: Arkeologinen sensaatio vai silkkaa huuhaata?

Tasan 20 vuotta sitten, vuonna 1996, Kristiinankaupungin Karijoen Susiluolasta löytyi kiviesine, joka aiheutti sensaation mediassa ja arkeologien keskuudessa. Osa luolaa tutkineista arkeologeista piti esinettä neanderthalinihmisen tekemänä, osa luonnon oikkuna. Tämä keskustelu ei ole vieläkään laantunut.

Tutkija Vesa Laulumaa johti yhdessä Hans-Peter Schulzin kanssa luolan arkeologisia tutkimuksia vuosina 2002–2006. Toistaiseksi tämä toinen tutkimusjakso on jäänyt viimeiseksi, vaikka luolasta on tutkittu vain murto-osa.

Luennon mielenkiintoisinta antia olivat Vesa Laulumaan näyttämät piirrokset kivenmurikoista, joihin tutkija Hans-Peter Schulz oli piirtänyt kivien ulkokaarista löytämänsä iskosjäljet. Mielenkiintoista, miten luonto oli tehnytkin ne oikeaan kohtaan ja kaaren muotoon – vai ovatko ne tietoisesti kiveen hakattuja? Luolan seinästä löytyi myös pyöreähkö, noin metrinen ja 10 cm paksu nokijälki. Laulumaan mukaan hiili- ja nokipaikkakeskittymä tarkoittaa arkeologisessa aineistossa yleensä nuotiopaikkaa. Radiohiiliajoituksen mukaan paikka on yli 40 000 vanha – eikä radiohiiliajoituksella edes päästä tämän vanhempaan arvioon.

Viimeisimmän jääkauden päättymisen jälkeen ihminen levittäytyi koko Pohjois-Eurooppaan tuhannessa vuodessa. Miksi neanderthalinihminen ei olisi aikoinaan hakeutunut hyville riistamaille tai sopiviksi katsomilleen asuinpaikoille täällä Suomessa?

Luennon lopuksi äänestettiin siitä, kenen mielestä neanderthalinihminen oli asunut luolassa ja kenen ei. Äänestyksen perusteella noin puolet kuulijoista oli ihmisasutuksen kannalla.

PS. Asiasta kiinnostuneille tiedoksi viimeisin tieteellinen artikkeli: A New Contribution to the Neanderthal Discussion – Excavation Results from the Susiluola Cave Site in Western Finland, kirjoittajinaan Hans-Peter Schulz, Heikki Hirvas, Pekka Huhta, Markku Moisanen ja Tapani Rostedt. Sonderausdruck aus Germania 88, 2010, 1-2. Halbband.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!