Luennolla kuultua II

Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen on kuunnellut Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn liittyviä luentoja. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät…

  • Julkaistu
    12.2.2016
  • Kirjoittanut
    Tuire Hänninen

Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen on kuunnellut Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn liittyviä luentoja. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät täältä blogista.

Tietokirjailija Juha Valste luennoi 10.2. aiheesta Jääkausien ihmiset. Valste kertoi kuulijoille jääkaudella eläneistä ihmisistä ja pohti, miksi nykyihminen syrjäytti muut lajit.

Jääkaudella ei ollut aina kylmää. Viimeisimmän Veiksel-jääkauden aikana oli ainakin neljä satoja tai tuhansia vuosia jatkunutta lämmintä jaksoa. Ihmiset asuivat jääkausien aikana yleensä rannikolla, jotka jääkauden päätyttyä ovat peittyneet mereen. Siksi jääkauden ihmisten asuinpaikkoja on löytynyt vain vähän. Vasta nykyihminen on tekniikkaansa avulla pystynyt elämään jäätiköiden lähellä. Jääkausia on tutkittu järvien pohjaliejujen sedimenteistä, turpeesta ja jäästä kerättyjen näytteiden avulla.

Viimeisimmän Veiksel-jääkauden aikana Homo neanderthaliensis ja nykyihminen elivät rinnakkain. Homo neanderthaliensis eli 250 000 -28 000 vuotta sitten ja nykyihminen asutti ainoana ihmislajina maapalloa tämän jälkeen eli 28 000 vuotta sitten.

Nykyihminen kehittyi Afrikassa ja levisi Lähi-idän kautta Eurooppaan kun taas neandertalin ihminen kehittyi Euroopassa ja Lähi-idässä. Nykyihminen oli ihonväriltään musta ja vasta geenien sekoittuminen neandertalin kanssa on muokannut nykyihmisestä vaaleaihoisia. Nykyihmisen geeniperimästä 1/5:sta 2,1:een % on peräisin neandertalin ihmiseltä. Nykyisen tutkimuksen mukaan suurin osa meistä on neandertal miehen ja nykyihmisnaisen jälkeläisiä. Neandertaleilta nykyihminen on perinyt tärkeitä tautien torjuntaan liittyviä puolustusmekanismeja.

Neandertalin ihmisistä naiset elivät alle 35-vuotiaiksi ja miehet noin 40-vuotiaiksi. Nykyihmisen saapuessa Afrikasta Eurooppaan heidän ja neandertalilaisten kulttuurit olivat hyvin samanlaisia. Aikojen kuluessa nykyihminen sopeutui olosuhteisiin nopeammin ja kehitti omaa kulttuuria monipuolisemmaksi, miksi nykyihmisen oli helpompi syrjäyttää neandertalin ihminen tai sulauttaa kulttuuri omaansa. Neandertalin ihminen hävisi 2500 vuoden aikana 41 000 – 38 000 vuotta sitten muutamaa elinvoimaista populaatiota lukuun ottamatta.

Hyvä esimerkki neandertalin ihmisen ja nykyihmisen eroista kehityksessa on keihään käyttö. Neandertalilaiset eivät tunteneet heittokeihästä, vaan isoimmankin riistan kimppuun käytiin työntökeihäiden avulla. Hurjistuneen mammuttilauman vyöryessä ohitse se heikoin yksilö piti erottaa nopeasti ja vielä nopeammin päästä sen iholle, vaarallisen lähelle, että keihään sai työnnettyä voimalla oikeaan kohtaan – ajan extremeurheilu oli ruoan hankkimista.

PS. Asiasta kiinnostuneet voivat perehtyä tietokirjailija Juha Valsteen juuri ilmestyneeseen kirjaan: Neandertalin ihminen, kadonnut lajitoveri (SKS, 2015) ja teemasta vielä innostuneemmat vierailla hänen suosittelemassaan Düsseldorfin Neanderthal-museossa, jonka esineistöä on Jääkauden jättiläiset -näyttelyynkin lainattu. Juha Valsteen artikkeli neandertalilaisista myös Tiede-lehdessä 2/2016.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!