Luennolla kuultua III

Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen on kuunnellut Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn liittyviä luentoja. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät…

  • Julkaistu
    7.3.2016
  • Kirjoittanut
    Tuire Hänninen

Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen on kuunnellut Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn liittyviä luentoja. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät täältä blogista.

Tutkija Laura Arppe luennoi 17.2. aiheesta Mammuttien matkassa jääkaudella.

Villamammuttien kulta-aika ajoittuu Veiksel-jäätiköitymisen keski- ja myöhäisvaiheeseen (40 000 – 25 000 vuotta sitten). Suomi peittyi jään alle noin 27 000 – 26 000 vuotta sitten. Suomesta on löytynyt 10 mammutinluuta.

Mammuttiaro levittäytyi Atlantilta Tyynellemerelle. Se oli avointa ruohomaastoa, jossa kasvoi kanervia, heinää, pensaikkoja, pajuja, koivua ja leppää. Nykyisen käsityksen mukaan aro oli mosaiikki erilaisia ympäristöjä – vain metsä puuttui. Suuret kasvissyöjät pitivät oman elinympäristönsä elinvoimaisena syömällä käsittämättömiä kilomääriä kasveja ja lannoittamalla maastoa. Mammuttiaron eläimistö oli poikkeuksellinen, koska leijona ja poro elivät siellä rinnakkain.

Nykytutkimuksen mukaan mammuttien turkin väri vaihteli mustanruskeasta valkeaan. Villamammuttiuros painoi kuusi tonnia, se oli 2,5 -3,5m korkea ja söi noin 200 kg kasviksia päivässä. Ruumiinkokoonsa nähden sillä oli epätavallisen suuret aivot ja se pystyi tuottamaan matalia infraääniä, joita ihminen ei pystynyt kuulemaan. Mammutit elivät maternaalisissa laumoissa.

Villamammutin valtavat hampaat ovat etuhampaita, joiden avulla se pystyi kaivamaan lumenkin alta ravintoa. On oletettu, että syödessään ne käyttivät kärsäänsä norsujen tapaan. Mammuteilla oli kaksi hammasta ala- ja yläleuassa. Hampaita kasvoi sen elinaikana kolme uutta aina edellisen kuluttua loppuun. Vanhaksi eläneet mammutit (55-70 –vuotiaat) kuolivat nälkään, koska ne eivät enää kyenneet pureskelemaan ruokaansa. Mammutin kolmas hammas oli sen elämän luonnollinen rajoite.

Mammuttien hampaiden happi-, typpi-, hiili- ja strontiummääristä voidaan päätellä paljon niiden elinympäristöstä ja ravinnosta, muun muassa happikoostumus paljastaa yksityiskohtia jääkauden ilmastosta.

Lopullista varmuutta siitä, miksi mammutit kuolivat sukupuuttoon ei vieläkään tiedetä. Ainakaan ne eivät kuolleet kuumuuteen ilmaston lämmetessä. Vieläkin kiistellään siitä, kuinka paljon metsästys ja ihmisen toiminta vaikuttivat mammuttikannan laskuun, ja oliko mammuttien sukupuuttoaallon syynä vain ilmaston radikaali lämpeneminen ja tästä aiheutuva elinympäristön muuttuminen.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!