Vapriikin tuottaja Tuire Hänninen istuu joka keskiviikko eturivissä kuuntelemassa Afroditen valtakunta –näyttelyyn liittyviä luentoja. Jos et ehtinyt itse paikan päälle, voit lukea tiivistelmät täältä blogista.
FT Marja-Leena Hänninen luennoi 12.3. aiheesta Etruskit ja muut Italian kadonneet kansat
Oskia puhuvat samnilaiset asuivat Keski- ja Etelä-Italiassa jo esihistoriallisella kaudella. He olivat sotaisa vuoristokansa, joka otti jatkuvasti yhteen roomalaisten kanssa. Karjanhoito oli heidän tärkein elinkeinonsa. Samnilaiset kirjoittivat piirtokirjoituksensa oikealta vasemmalle ja heillä oli vahva teatteriperinne, joka muistutti Commedia dell´ artea.
Viimeistään 90-luvulla eaa. roomalaiset puhdistivat etnisesti valloittamansa alueet samnilaisista.
Kadonneista kansoista parhaiten tunnetaan Keski-Italiassa asuneet etruskit, jotka eivät muodostaneet yhtenäistä etruskivaltiota. Heidän korkein poliittinen elimensä oli 12 johtavan etruskikaupungin liitto. Etruskien alue oli laajimmillaan noin 500-luvulla eaa. Etruskien kaupunkivaltioiden ylimykset olivat kaupunkivaltioistaan riippumatta läheisissä tekemissä niin keskenään kuin samaan ylhäisöön kuuluvien roomalaistenkin kanssa. Etruskeilla oli myös vilkkaat kauppasuhteet kreikkalaisten, foinikialaisten ja karthagolaisten kanssa.
Etruskeilla oli hierarkkinen jumalmaailma. Jumalista ylimpänä oli salaman jumala Tinia (roomalaisten Juppiter). Ennustaminen oli tärkeä osa uskontoa. Meille on säilynyt mm. pronssinen Piacenzan maksa, jota ehkä käytettiin havaintovälineenä. Kohtaloon uskottiin mutta sitä ei voinut muuttaa vaikka votiivilahjoja annettiinkin jumalille. Etruskien kieltä ei ole vieläkään pystytty selvittämään, koska heidän säilyneiden piirtokirjoituksiensa sanasto on liian suppeaa
500-luvulla eaa. Rooma oli vain pieni kaupunki, jossa oli kreikkaa puhuva vähemmistö. Perimätiedon mukaan roomalaisetkin polveutuivat kreikkalaisista: kantaisä Aineias lähti Troijasta ja asettui mutkien kautta Italian rannikolle.
Tarun mukaan Rooman kolme viimeistä kuningasta olivat etruskeja, vaikka Rooma ei ollut etruskikaupunki. Roomalaiset omaksuivat ennustuskäytäntöjä etruskeilta.
300–200 eaa. roomalaiset valloittivat suurimman osan Italiaa ja ajanlaskumme alkuun mennessä alueilla asuneet kansat olivat roomalaistuneet.