Luontovinkit

Kuinka voin itse auttaa luontoa ja tukea sen monimuotoisuutta?

Täältä löydät vinkkejä luonnon auttamiseen vaikkapa omalla pihallasi.


Perhosbaari ja perhoskasvit

Kauniit perhoset ovat ilo silmälle, mutta ne ovat myös hyödyksi pölyttäessään puutarhan kasveja. Jos haluaisit omaan puutarhaasi perhosia, kannattaa siellä tarjota perhosille ruokaa. Aikuiset perhoset juovat kukkien mettä ja kirvojen mesikastetta. Niinpä puutarhassakin kannattaa kasvattaa kasvilajeja, jotka tarjoavat paljon mettä ja kukkivat pitkään. Hyviä mesikasveja ovat esimerkiksi nauhukset, neilikat, syrikät, syreenit, punahatut, leimut. Mesikastetta perhoset löytävät kasvien lehdiltä, mutta samantapaista ravintoa voi tarjota perhosbaarissa, jonka tarjoiluliemen voit valmistaa itse.

Ohjeet perhosbaarin tekoon löydät täältä: https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/asukkaat
Vinkkejä perhoskasveista: https://www.martat.fi/marttailu/blogitarinoita/pohjois-karjalan-martat-kotona/iloa-perhoskasveista/


Lepakonpönttö

Tiesitkö, että yhden yön aikana yksi lepakko voi syödä tuhansia hyönteisiä! Suuri osa näistä on yleensä hyttysiä ja muita sääskiä. Jos haluat omaan pihaasi tehokkaan hyttysten pyytäjän, voit tarjota lepakoille pesäpaikan rakentamalla niille pöntön. Luonnossa lepakoilla on pulaa pesäpaikoista aivan kuten pikkulinnuillakin, ja hyvälle paikalle laitettuun lepakonpönttöön on varsin hyvät mahdollisuudet saada asukkaita.

Lepakonpöntön valmistusohjeet löydät täältä: https://www.luomus.fi/fi/rakenna-lepakkopontto

Perusta niitty

Jos haluat lisätä oman tai taloyhtiösi pihan monimuotoisuutta, se käy helpoiten perustamalla pieni niitty, jolla viihtyvät kymmenet erilaiset kukkivat niittykasvit, perhoset ja muutkin hyönteiset. Niitty toimii usein ruokailupaikkana aikuisille hyönteisille ja niiden toukille. Samalla hyönteiset auttavat pihan hyötykasvien pölytyksessä. Ja missä on hyönteisiä, on myös ruokaa pikkulinnuille ja lepakoille. Niitty voi olla hyvin helppohoitoinen!

Täältä löydät ohjeet niityn perustamiseen: https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/niitty

Lintujen talviruokinta

Linnuistamme suuri osa muuttaa talveksi etelään, mutta niin muuttomatka kuin talvehtiminen pohjoisessa ovat linnuille koettelemuksia. Lintujen selviämistä onkin mukava auttaa perustamalla omalla pihalle lintujen talviruokintapaikka. Samalla pääsee itse seuraamaan läheltä niiden vilkasta elämää! Hyvä lintujen ruokintapaikka kestää koko talven maan jäätymisestä lumien lähtöön. Ruokinnassa on hyvä huomioida myös eri lintulajit ja vähentää tautien tarttumisriskiä linnuista toiseen.

Täältä löydät ohjeet hyvän ruokintapaikan perustamiseen: http://www.pily.fi/lintuharrastus/lintujen-ruokinta/

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!