Pirkanmaan maakuntamuseon muu toiminta, hankkeet, seminaari- ja koulutusaineistot sekä linkit
Pirkanmaan maakuntamuseon jouluseminaari 16.12.2022

Pirkanmaan maakuntamuseon perinteikäs jouluseminaari järjestettiin tänä vuonna Tampereen vanhalla kirjastotalolla eli nykyiseltä nimeltään Kulttuuritalo Laikulla. Iltapäivän ohjelmassa oli tuttuun tapaan kiinnostava kattaus ajankohtaisten korjaus- ja inventointihankkeiden esittelyjä sekä seurustelua glögitarjoilun merkeissä. Tapahtuman päätteeksi vierailimme viereisellä Vanhalla kirkolla tutustumassa kirkkosaliin tehtyihin muutoksiin. Seminaarin ohjelma on ladattavissa tästä (pdf).
Puhujien esitykset ovat nyt ladattavissa PDF-muodossa seuraavista linkeistä.
- VARK – Hanke manner-Suomen merkittävimpien arkeologisten kohteiden määrittelemiseksi – Kirsi Luoto, Pirkanmaan maakuntamuseo
- Rakennushistorian tutkiminen esimerkkinä Kangasalan Ilkon rakennushistoriaselvitys – Marianna Heikinheimo, Ark-byroo Oy
- Tampereen teatterin rakennushistoriaselvitys – Sanna Kuusikari
- As Oy Pyynikinkulman peruskorjaus – Antti Nyman, Nyman arkkitehdit Oy
Pirkanmaan maakunnallinen museopäivä – Avoimet aarteet – näkökulmia museokokoelmien avaamiseen 15.11.2022
Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti maakunnallisen museopäivän 15.11.2022 Museokeskus Vapriikissa, Tamperella, päivän teemana mm. pohdintaa siitä millaista on laadukas luettelointi, mitä tulee tietää tekijänoikeus- ja tietosuojakysymyksistä sekä kokemuksia aineistojen avaamisesta Finna-hakupalvelussa.
Puhujien esitykset ovat ladattavissa PDF-muodossa seuraavista linkeistä:
1. Teemu Ahola, Tampereen museoiden kokoelmakeskus ja Suvi Harju, Vapriikin kuva-arkisto – Laadukas luettelointi, mikä on riittävää ja mikä tulee huomioida
2. Susanna Eklund, Kansalliskirjasto, Finna – Miten Finnaan liitytään ja mitä se mahdollistaa
3. Roni Roihankorpi, Museovirasto – Digitoinnin ja kokoelma-aineistojen avaamisen tekijänoikeus- ja tietosuojakysymykset
4. Riikka Elo, Tampereen luonnontieteellinen museo – Finna luokkahuone -opetuspaketti, esimerkkinä Tampereen luonnontieteellinen museo
5. Maria Pietilä, Postimuseo – Kokeillaan yhdessä – Postimuseon korttikokoelma haltuun
6. Sanna Oikarinen, Postimuseo – Postimuseon kokoelmien avaaminen Finna.fi-palvelussa, Filateelinen kokoelma ja sen haasteet
7. Outi Penninkangas, Mediamuseo Rupriikki ja Suomen pelimuseo – Esirippu auki! Museoiden kokoelmien avaaminen osallistavan taiteen keinoin
8. Marina Bergström, Suomen rautatiemuseo – Kansalaistiedettä Finassa – rikastetut kuvat
9. Saarni Säilynoja, Vapriikin kuva-arkisto – Vinkkejä valokuvien digitointiin ja esinekuvaukseen
Kestävästi muutoksessa – Monimuotoinen kulttuuriperintö Pirkanmaalla -seminaari 1.9.2022
Kulttuuriympäristöissä näkyy ihmisen jättämä jälki, ja niistä huolehtiminen on vastuullista ja vaikuttavaa myös muutosten ravistellessa elinpiiriämme. Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti 1.9.2022 teemapäivän, jonka ohjelma kannustaa tekoihin kulttuuriperinnön vaalimisen ja kestävän huomisen puolesta.
Aamupäivän puheenvuorot käsittelivät muuttuvaa maisemaa ja kulttuuriympäristön hoitoa. Iltapäivällä kuultiin rakennetun ympäristön kestävyyshaasteista. Tilaisuudessa julkistettiin myös Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon saaja 2022: palkinto myönnettiin arkkitehti Iida Kalakoskelle!
Tapahtuma liittyi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2022 teemaan Kestävä perintö. #kulttuuriympäristopaivat #KestavaPerinto #EuropeanHeritageDays

Adoptoi monumentti
Adoptoi monumentti on vapaaehtoistyötä arkeologisten kohteiden, historiallisten rakenteiden ja vanhojen rakennusten – ja ennen kaikkea ihmisten parissa. Se on tiedon keräämistä, hoitosuunnitelmien tekemistä, siivousta, vesakonraivuuta, tervausta, maalausta, ikkunoiden korjaamista, yhdessäoloa monenlaisissa ympäristöissä ja paikoissa.
Suuri osa vapaaehtoisista työskentelee pitkäjänteisesti yhden kulttuuriperintökohteen hyväksi. Toiset valitsevat lyhytaikaisempia toimintamuotoja, kuten osallistumisen kulttuuriympäristöleireille.
Kohdevalikoimaan kuuluu esimerkiksi: rautakautinen linnavuori, hautaröykkiö, kiviaita, kellari, viljamakasiini ja laululava. Kohteiksi valikoidaan mielellään huomiota herättäviä ja symbolisia kohteita, jotka levittävät sanomaa hoitajiensa kulttuuritahdosta. Toiminnassa on mukana myös koululuokkia, joille kohteet tarjoavat ainesta opetukseen.

Tutustu tarkemmin Adoptoi monumentin omilla nettisivuilla ja ota seurantaan aktiiviset Facebooksivut.
Seutumuseo
Seutumuseotoiminta jatkuu kaudella 2022-2023 Tampereen, Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden ja Pirkkalan ja Ylöjärven välisellä yhteistyösopimuksella. Seutumuseotutkijana työskentelee FM Heli Hietamäki.
Pirkanmaan maakuntamuseo käynnisti Seutumuseomallin kokeiluhankkeen vuosina 2017-2019. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa arvioitiin seudullisen yhteistyömallin toimivuutta paikallismuseoiden ja kulttuuriperinnön hoidossa. Nyt Seutumuseo jatkuu kuntien rahoittamana kaksivuotiskausittain. Toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen hyväksyy Tampereen seudun Hyvinvointipalvelujen työryhmä.
Seutumuseo kehittää mukana olevien kuntien paikallismuseotoimintaa sekä edistää eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua kotiseutunsa kulttuuriperintötoimintaan. Kuntien edustajista koottu yhteistyöryhmä neuvottelee hankkeen sisällöistä. Seutumuseossa kehitetään muun muassa yhteistyötä koululaisten kanssa, järjestetään muisteluiltoja sekä edistetään näyttely- ja museopedagogista toimintaa.
Seutumuseotutkijan tehtävänä on suunnitella, koordinoida ja toteuttaa yhteistä toimintaa Pirkanmaan maakuntamuseon ohjauksessa: Seutumuseo tuottaa mm. maksuttomia työpajasisältöjä ja muita oppaita hyödynnettäväksi paikallismuseotoiminnassa. Seutumuseon menetelmäpankkiin voit tutustua tästä.

Lainaa kuvapaketti!
Pirkanmaan maakuntamuseo on yhteistyössä Vapriikin kuva-arkiston kanssa koonnut kaksi lainattavaa kuvapakettia. Toinen lapsuuteen ja lasten leikkeihin keskittyvä kuvapaketti on nimeltään MINÄ MUISTAN – Muistikuvia lapsuudesta. Toinen juuri valmistunut kuvapaketti puolestaan kertoo rakennuksista ja paikoista. Se on nimeltään MUISTATKO NÄITÄ? – Nykyistä ja mennyttä Tamperetta. Valokuvat ovat pääosin Tampereelta, ajoittuvat 1800-luvun lopulta nykypäiviin ja kertovat elävästi entisajan elämänmenosta.
Kuvapaketti soveltuu moneen: kuvia voi katsella vuoteessa, pöydän ääressä tai vaikka lattialla, yhtä hyvin yksin kuin ryhmässä kierrättäenkin. Kuvien avulla voi virittää keskustelua ja muisteluhetkiä. Kilpailuhenkisimmät voivat pelata rakennusaiheisen kuvapaketin kansioista kuvien lisäksi löytyvää karttapeliä.
Kuvapaketit on suunniteltu erityisesti palvelutalojen, vanhainkotien, päiväkotien ja koulujen lainattaviksi, mutta ne soveltuvat kenelle tahansa. Paketin lainaaminen on maksutonta ja laina-ajasta sovitaan tapauskohtakohtaisesti.
Tiedusteluihin vastaa ja varauksia ottaa vastaan Pirkanmaan maakuntamuseon paikalliskulttuuritutkija Anu Salmela, puh. 0500 830 130, anu.salmela@tampere.fi.

Tursiannotkon rautakautinen asuinpaikka
Pyhäjärven rannalla Pirkkalassa sijaitseva Tursiannotko on Suomen rautakauden lopun merkittävimpiä asuinpaikkoja. Pirkanmaan maakuntamuseo on suorittanut alueella arkeologisia kaivauksia vuodesta 2010. Kaivauksiin ja niiden ainutlaatuisiin löytöihin voi tutustua Tursiannotkon omilla sivuilla.

Linkit hyödyllisiin aineistoihin
- Pirkanmaan ELY-keskus
- Pirkanmaan liitto
- Ympäristöministeriön/ ELY-keskusten avustus rakennusperinnön hoitoon
- Suomen Kotiseutuliitto seurantalojen korjausavustukset
- Kotiseutuliiton tietopankki paikallismuseoille