Marttyyrit Vapriikissa

Vapriikin Pyhiinvaellukset-näyttely päättyi, mutta keskiaikaan voi perehtyä vielä kahdella keskiviikon luennolla. 21.10. kello 18 konservaattori Aki Arponen kertoo kuulijoille Turun tuomiokirkon reliikeistä. Luennolle on vapaa pääsy.

  • Julkaistu
    20.10.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Reliikki on osa pyhänä pidetyn henkilön ruumista, tai esine, joka on ollut kosketuksissa tällaiseen henkilöön. Katolisen opin mukaan kirkossa tuli olla alttari ja siinä pyhäinjäännös. Varhaisten kirkkojen mukana Suomikin sai omat reliikkinsä.

Turun tuokiokirkon vanhimmat reliikit ajoittuvat jo aikaan ennen Suomen kirkon järjestäytymistä. Aivan vähäpätöisiä eivät Turun reliikit ole. Joukossa on roomalaisajan legendaarisia naispyhimyksiä ja varhaiskeskiajan pohjoismaisia piispoja ja kuninkaita. Monen reliikin kohdalla tutkimustulokset aiheuttavat enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Eniten on pohdittu sitä, onko piispa Henrik edustettuna tässä joukossa.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!