Merkillinen näyttely

Postimuseon ensimmäinen uusi erikoisnäyttely Tampereella on syyskuussa avautuva ”Salaisuuksin suljettu –kirjeiden Tom of Finland”. Sitä ennen teemme pienen varaslähdön aiemmin Helsingissä esillä olleella Rudolf Koivun kuvin lasten elämää esittävällä ”Kuin silloin ennen”-näyttelyllä, joka avautuu 25.4.2014.

  • Julkaistu
    14.4.2014
  • Kirjoittanut
    Kimmo Antila

Postimuseon erikoisnäyttelyiden teemat ovat olleet museon pitkällä taipaleella moninaisia. Viime vuosikymmenen näyttelyt ovat liittyneet mm. postimerkkien aihepiireihin, kirjeisiin ja viestintään, postikortteihin ja postihistoriaan. Populaarikulttuurin eri osa-alueet, kuten sarjakuvat ja elokuvat ovat myös olleet mukana näyttelytarjonnassamme.

Tom of Finland -näyttely jatkaa hyvin näitä teemoja. Maailmalla tunnetun ja keskustelua herättäneen taiteilijan kirjeiden varaan on ollut kiinnostava laatia näyttelyä. Olimme Postimuseossa ilahtuneita, kun meille tarjoutui viime vuonna yhteistyökumppaniemme avulla mahdollisuus päästä käsiksi tähän ennen näkemättömään ja käyttämättömään aineistoon. Taiteen edistämiskeskus, Suomen sarjakuvantekijät ja Tom of Finland Foundation ovat olleet yhteistyössä hankkeessa alusta alkaen.

Kirjeistä avautuu monisyinen kuva Touko Laaksosesta, miehestä ilmiön takana. Hänestä paljastuu perheeseensä tiivistä yhteyttä pitänyt poika ja veli. Ahkera kirjoittajan polveilevasti kirjoitetut kenttäpostikirjeet ovat yllättävää luettavaa. Touko rakasti musiikkia ja hän kuvaili värikkäästi kokemiaan konsertteja, kuten myös omaa muusikon uraansa. Taiteessa ja ammatissaan itseään etsivän nuoren miehen kirjeet 1950- ja 1960-luvulta avaavat ikkunoita sodanjälkeiseen Suomeen ja maailmalle. Kuraattori Susanna Luodon valikoimat kirjeet suvulta, ystäviltä ja lopulta myös faneilta tarjoavat yllättäviä näkökulmia Touko Laaksosen elämään. Salaisuuksin suljettu -näyttelyssä ei siis pääosassa ole Laaksosen taide, vaan hänen elämänsä, viestinsä ja verkostonsa. Näyttelyyn voivat tutustua luontevasti kaiken ikäiset ihmiset; Tomin rohkeat kuvat eivät näyttelyä hallitse.

Rohkea postimerkki

tomoffinlandSitten on tietysti vielä se postimerkki. Postimuseo varjeli omalta osaltaan salaisuutta merkin tulosta läpi näyttelyn valmistelu-urakan. Oli aivan selvää, että merkin aihe tulisi herättämään voimakkaita näkemyksiä puolin ja toisin. Asian tultua julkiseksi eilen palmusunnuntaina, verkko suorastaan kihisi erilaisista kannanotoista. Rohkeutta ja uutta avausta kiiteltiin, mutta myös soraääniä kuultiin. Samanlaista keskustelua käytiin viime vuoden puolella Yhdysvalloissa, kun gay-aktivisti ja poliitikko Harvey Milkistä tiedotettiin julkaistavan postimerkki tämän vuoden toukokuussa.

zne-jb-harveymilkPostimerkkien aiheet ovat aina heijastaneet aikakauden arvomaailmaa, maailman muutosta tai vaikkapa suomalaisten saavutuksia niin urheilun kuin taiteen alalla. Suomessa ensimmäinen kuvallinen merkki oli Signe Hammarstén-Janssonin piirtämä Turun 700-vuotisjuhlamerkkisarja vuodelta 1929. Sitä ovat seuranneet monet teemat, joista kannattaa mainita myös Signen tyttären Tove Janssonin muumit sekä luonnollisesti Toven pääseminen omaan merkkisarjaansa aiemmin tänä vuonna. Arvokasta Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin tai Helen Schjerfbeckin taidetta löytyy monista merkeistä, mutta merkeissä on toki myös monia arkisempia aiheita.

Postimerkkitoimikunta teki viime vuonna päätöksen Tom of Finland-postimerkin julkaisemisesta Tom of Finland Foundationin aloitteen pohjalta. Merkin oikeutus todettiin ja ehdotus hyväksyttiin. Kyseessä oli yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista, joka on töillään vaikuttanut laajasti populaarikulttuurin kuvastoon. Queen-yhtyeen Freddie Mercury tai 1980-luvulla suosittu Village People -bändi hyödynsivät julkisissa rooleissaan Tomin luomaa kuvastoa, ja siitä vaikutteita hakivat myös monet muotisuunnittelijat.

0381-650x650On tietysti ymmärrettävää, että Tom of Finlandin taide postimerkin aiheena herättää keskustelua ja jopa kriittistä arvostelua. Touko Laaksonen totesi itse tekevänsä taidetta ”pornon vuoksi” ja valtaosa tuotannosta onkin varsin roisia materiaalia. Graafinen suunnittelija Timo Berry ja Tom of Finland Foundationin edustaja Susanna Luoto valitsivat merkkiin melko hillityt ja taiteellisesti ansiokkaat kuvat, joita itsestään ylpeiden hahmojen rentous hallitsee. Paljas pinta merkissä saattaa hätkähdyttää, kuten se taiteessa toisinaan tekee. Piirretty tai maalattu alastomuus ei toki ole postimerkeissäkään aivan tavatonta. Ensimmäiset alastomat ihmishahmot ja paljaat pakarat nähtiin Suomen postimerkeissä jo vuonna 1949 jo edellä mainitun Signe Hammarstén-Janssonin N1801-650x499suunnittelemissa sauna-aiheisissa merkeissä. Kannattaa mainita myös jo 1907 julkaistu Gallen-Kallelan mainoskuva Aktie Bil Bolagille, josta tehtiin todella tyylikäs postimerkki vuonna 2006.

Touko Laaksonen oli isänmaallinen suomalainen ja kansainvälinen taiteilija, maailmanmies ja omaleimaisen kuvaston luoja. Vuonna 1991 Helsingin Laakson sairaalassa kuollut taiteilija oli myös siinä mielessä merkillinen mies, että hän laittoi saamistaan kirjeistä postimerkit talteen. Odotamme yhä suurella mielenkiinnolla Toukon postimerkkilähetystä Los Angelesista Tom of Finland Foundationin edustajalta, joka on luvannut näyttelyymme tämän aineiston.

Aivan vakavasti otettavaksi filatelistiksi ei Laaksosta ehkä arvaa tituleerata, mutta keräilijän vikaa hänessä varmasti oli. Ja aivan varmasti hänellä oli suurta kiinnostusta postimerkkeihin, niiden kautta avautuvaan ikkunaan avaraan maailmaan sekä merkkien hienoon miniatyyritaiteeseen. Touko olisi varmasti ollut iloinen saadessaan tietää oman taiteensa löytyvän joskus synnyinmaansa postimerkistä. Aikana, jolloin se on yhteiskunnallisesti mahdollista ja hyväksyttävää.

”Salaisuuksin suljettu -kirjeiden Tom of Finland” on esillä Postimuseossa Vapriikissa 6.9.2014–29.3.2015
Itella Postin julkaisema Tom of Finland postimerkki ilmestyy 8.9.2014 ja sen ensipäivän leimaus on Vapriikissa.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!