Merkillisiä aarteita Tampereella

Tampereella tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus nähdä merkillisiä maailmanaarteita maailmalta ja Suomesta toukokuun viimeisellä viikolla. Finlandia 2017, Euroopan suurin postimerkkinäyttely tuo Tampere-taloon…

  • Julkaistu
    17.5.2017
  • Kirjoittanut
    Postimuseon johtaja Kimmo Antila

Tampereella tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus nähdä merkillisiä maailmanaarteita maailmalta ja Suomesta toukokuun viimeisellä viikolla. Finlandia 2017, Euroopan suurin postimerkkinäyttely tuo Tampere-taloon 24.5.–28.5.2017 kiinnostavia kokoelmia ympäri maailmaa.


Postimerkki-aarteiden ihmettelyä on jo parisen viikkoa voinut harjoitella Vapriikissa, sillä Postimuseon näyttely ”Ensimmäiset postimerkit” avautui yleisölle jo huhtikuun lopussa. Näyttelyn on nähnyt tähän mennessä jo lähes 10 000 kävijää, ja viimeiset viikot näyttelyllä ovat juuri nyt menossa.  Kuningatar Elisabet II:n henkilökohtaiseen kokoelmaan kuuluvat aarteet ovat harvoin nähtävissä ja suurin osa Suomessa ihan ensimmäistä kertaa. On hyvin todennäköistä, että niiden näkemistä saa odotella pitkään, jos ei nyt käytä mahdollisuutta tutustua maailman arvokkaimpiin ja harvinaisimpiin postimerkkeihin. Samalla pääsee kurkistamaan suomalaisiin postimerkkiaarteisiin Postimuseon omista kokoelmista.

Filatelian on sanottu olevan ”harrastusten kuningas ja kuninkaiden harrastus”. Tämä pitää paikkansa ainakin Ison-Britannian kuningasperheen osalta. Yrjö V (1865-1936) aloitti harrastuksen ja hankki kokoelmiinsa jo tuolloin todellisia maailmanharvinaisuuksia. Näistä merkittävin oli ”Sininen Mauritius”, jonka kuningas hankki itselleen perätä 1640 punnalla. Kuninkaan tallirengin kerrotaan ihmetelleen kuninkaalle ”Kuka perhanan hullu maksoi paperipalasta niin paljon”, kuningas oli lakonisesti myöntänyt olleensa kyseinen hullu. Nykyrahassa merkin arvo olisi ostovoimaan suhteutettuna maksanut lähes 5 miljoonaa euroa. Maailman arvokkaimpien postimerkkien hinnan määräytyminen on mielenkiintoista. Museoissa näistä arvoista ei yleensä puhuta, mutta kuninkaallisen kokoelman intendentti Michael Sefi on julkisuudessa Tampereellakin todennut, kuinka hänen pitää vakuuttaa Kuningas Yrjö V:n hankkima sininen Mauritius kolmen miljoonan punnan arvosta aina kun se lähtee ulos palatsista. Oheisesta videosta voit tutustua, mitä intendentti Sefi kertoo näyttelystä.

Kuningas Yrjö V oli kuningatar Viktorian (1819–1901) pojan poika. Kuningatar Viktoria oli hallitsijana, kun modernin maailman viestinvälityksen muuttaneet Penny Black -postimerkit otettiin käyttöön vuonna 1840. Tänä keväänä on Yle TV 1:ltä on ollut mahdollista seurata Viktorian elämää. Mieleen jäi eräästä jaksosta erinomaisesti tilanne, jossa merkit kehittänyt Rowland Hill esitteli 21-vuotiaalle kuningattarelle postimerkit. Kaksi kuningattaren lentävää lausetta on jäänyt tästä esittelystä elämään: ”ovatpa ne pieniä” ja ”nuolevatko ihmiset tosiaan minun takaraivoani?”.

Kiehtovat ja kauniit merkit mullistivat viestiliikenteen, vaikka pitkään uskottiinkin enemmän valmiiksi maksettujen kirjekuorien, ehiöiden, voittokulkuun. Ison-Britannian siirtomaat seurasivat merkkeineen tuota pikaa perässä, ja näitä merkkejä on näytteillä myös meidän ”Ensimmäiset postimerkit”-näyttelyssämme. Jo mainitun ikonisen sinisen Mauritiuksen rinnalta löytyy ns. tanssiaiskuoressa kiinni oleva oranssi, yhden pennyn Mauritius, Bermudan ja Brittiläisen Guianan ensimmäisiä merkkejä sekä Kanadan ensimmäinen postimerkki (1851), jossa löytyy yllättävästi hallitsijan figuurin sijasta pääosassa majava. Merkki on ensimmäinen eläinaiheinen postimerkki maailmassa.

Maailman ensimmäiset postimerkit ovat Postimuseon näyttelyssä esillä ainoastaan 28.5. asti. Pidä kiirettä, sillä kaunis ja informatiivinen näyttely on tämän vuoden ”must see” -näyttelyitä. Näitä merkkejä ei ehkä enää koskaan nähdä Suomessa. Finlandia 2017-tapahtuma puolestaan tarjoaa niin valtavan kirjon erilaisia postimerkkejä, postikortteja ja monipuolista ohjelmaa, että sitä on mahdotonta tässä blogissa ryhtyä luettelemaan. Kehotan vain kaikkia lukijoita tutustumaan näyttelyyn ja oheisohjelmaan Finlandia 2017:n verkkosivuilla, ja tulemaan paikan päälle Tampere-taloon 24.5. alkaen. Tampere-talon ja Vapriikin välin voi Finlandia-viikon aikana taittaa myös ainutlaatuisen vuoden 1968 postibussi Vanajan kyydissä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!