Merkittävä esinelisäys Ritarit-näyttelyyn

Vapriikin Ritarit-näyttely täydentyy tällä viikolla Ruotsin kuninkaallisen varusvaraston Livrustkammarenin esineillä. Esineet jäivät keväällä näyttelyn avautuessa Tukholmaan koronarajoitusten takia. Esille saadaan nyt Suomenkin hallitsijoina toimineiden Vaasa-kuninkaiden haarniskoita ja varusteita. Ne täydentävät Ritarit-näyttelyn pohjoismaista tarinalinjaa ja kertovat ritariajan loiston levinneen myös Ruotsin hoviin ja sitä kautta Suomeenkin. Esineitä laitetaan vitriineihin tiistain ja keskiviikon aikana näyttelyn ollessa auki. Yleisön nähtävillä ne ovat torstaista alkaen.

  • Julkaistu
    16.9.2021
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Erityisen kiehtova kokonaisuus on Elizabeth I:n Suomen herttua Juhanalle, myöhemmälle Ruotsin kuninkaalle, lahjoittama Lontoon Greenwichin pajan valmistama kulta- ja hopeakorinen haarniska 1580-luvulta.

– Olemme erittäin iloisia yhteistyöstä Livrustkammarenin / Ruotsin kansallismuseon kanssa nyt toteutuvasta yhteistyöstä, kertoo näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto.

– Statens historiska museer on luonnollisesti suomalaisillekin tärkeä museo yli 800 vuotisen yhteisen valtiollisen historian takia, ja Vaasa-kuninkaat ovat Suomessa varsin hyvin tunnettuja keskiajan toimijoita.

Ruotsin kuninkaiden varusteet seurasivat uusinta eurooppalaista haarniskamuotia. Kustaa Vaasan tarkoituksena oli nostaa Ruotsi muiden suurvaltojen joukkoon, ja tähän tähtäsivät monet Kustaan hallinnolliset uudistukset. Hän esimerkiksi teki Ruotsin kuninkuudesta perinnöllisen ja pyrki hankkimaan sekä omat että lastensa puolisot eurooppalaisista kuningassuvuista ruotsalaisen ylimystön sijaan.

Vapriikissa esillä olevat Ruotsin kuninkaiden varusteet ovat Livrustkammarenin kokoelmista, joissa säilytetään hoville ja kuningasperheelle kuuluneita aseita, varusteita ja vaatekappaleita. Vanhemman Vaasa-ajan haarniskat on todennäköisesti valmistettu paraatikäyttöä varten, sillä niissä ei ole käytön jälkiä, eivätkä kaikki niistä täytä turnajaishaarniskoille asetettuja kestävyysvaatimuksia. Taidokkaasti koristellut haarniskat on valmistettu Euroopan parhaissa työpajoissa. Ne olivat kalliita luksusvaatteita, joissa oli tarkoitus näyttäytyä ja tulla nähdyksi.

Esille tulevat esineet:

Haarniskasatula, Augsburg, Saksa, n. 1540

Satulan on omistanut Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa, joka hankki sen todennäköisesti Augsburgista vuonna 1541. Satula on koristeltu etsatuilla ja pakotetuilla merenneidoilla, mer¬ihevosilla, kerubeilla ja yksisarvisilla. Kuvioiden tausta on kullattu.

Hevosen rintasuojus ja takasuojus, 1500-luku

Hevosen haarniskan osat on tyylinsä perusteella ajoitettu Juhana III:n hallintokaudelle. Ritarin lisäksi myös hevosen koristaminen oli tärkeä osa kuninkaallisia paraateja ja muita esiintymisiä. Rautaiset suojukset on koristeltu punaisella sametilla ja etsatuilla sekä pakotetuilla kuvioilla. Reunoihin on kuvattu myyttisiä eläimiä, metsästystä, sotilaita ja muita ihmishahmoja. Takasuojuksen päällä luikertelee koiramainen lohikäärme. Rintasuojuksen takalevyihin on kuvattu leijonan kanssa painiva Herkules sekä Juudan kuningas Josafat. Antiikin aiheet yhdistettynä Raamatun kertomuksiin olivat suosittuja renessanssiajan taiteessa.

Puolihaarniska (rinta- ja selkäpanssari, olkasuojat, käsivarsisuojat), 1570-luku

Kullalla ja hopealla koristeltu haarniska on toden¬näköisesti valmistettu Juhana III:a varten Ruotsin Arbogan kuninkaallisella haarniskapajalla. Koristelu viittaa saksalaiseen Antonius Langeen, joka työsken¬teli Juhanalle 1570-luvulla. Teräspinta on alun perin ollut kokonaan kullan ja hopean peitossa, ja siinä voi vielä nähdä kultaisia köynnösaiheita.

Sir Henry Leen haarniskan osia, Greenwich, Lontoo, n. 1585

Englannin kuningatar Elisabeth I lahjoitti 1500-luvun lopussa Ruotsin Juhana III:lle esitaistelijansa Sir Henry Leen Greenwichissä valmistetun haarniskan. Noin vuodelle 1585 ajoitettu haarniska ja hevosen pääsuoja on koristeltu kultaisilla neliapiloilla ja ornamenteilla, joita mustattu tausta korostaa. Haarniska on alun perin ollut vuorattu vihreällä silkillä. Tästä haarniskasta on säilynyt myös umpikypärä Leedsissä Royal Armouriesin kokoelmissa sekä turnajaishansikas Lontoossa Worshipful Company of Armourers and Brasiersin hallussa.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!