Messukylän lainaviljamakasiinista löytyi 1918 sodan jälkiä

Pirkanmaan maakuntamuseo on löytänyt Messukylän vanhan kirkon kiviaidan kyljessä sijaitsevasta lainaviljastosta 1918 sodan jälkiä.  Maakuntamuseon tutkija ja perinnerakennusmestari pääsivät kurkistamaan…

  • Julkaistu
    6.5.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Pirkanmaan maakuntamuseo on löytänyt Messukylän vanhan kirkon kiviaidan kyljessä sijaitsevasta lainaviljastosta 1918 sodan jälkiä.

 Maakuntamuseon tutkija ja perinnerakennusmestari pääsivät kurkistamaan kaupungin omistaman pitkään lukittuna olleen makasiinin sisään. Käynnin tarkoituksena oli arvioida rakennuksen kuntoa ja soveltuvuutta museon Adoptoi monumentti –hankkeen hoitokohteeksi.

Siemenviljan varastointia varten vuonna 1846 rakennettu viljamakasiini paljastui käynnin yhteydessä ikäisekseen varsin hyvin säilyneeksi. Kävijöiden huomio kuitenkin kiinnittyi makasiinin lattiassa olevaan erikoiseen jälkeen. Tukevaan lautalattiaan näyttäisi iskeytyneen jokin viistosti suurella voimalla pirstoen puuta noin 20×30 sentin laajuiselta alueelta. Seurattaessa jäljen aiheuttajan tulokulmaa huomattiin makasiinin itäisessä hirsiseinässä reikä. Noin 35 senttiä paksun seinähirren läpi on tullut jokin, joka on tulleessaan niin ikään pirstonut puuta, ja vielä seinähirren läpäistyään iskeytynyt voimalla lattiaan.

Perinnerakennusmestarin arvion mukaan erikoiset jäljet olisivat voineet syntyä tykillä ammutun srapnellin ammuksesta. Arvio sai vahvistuksen, kun lattiassa olevasta jäljestä löytyi lyijystä valmistettu pyöreä kuula – mitä ilmeisimmin srapnellin hauli.

Srapnelli on tykkiaseissa käytetty pyöreillä hauleilla täytetty lieriönmuotoinen ammustyyppi, joka on tarkoitettu toimimaan ilmassa lentoratansa loppuvaiheessa sinkoamalla sisältämänsä haulit viuhkana kohti maalia. Srapnellit korvattiin myöhemmin tehokkaammilla sirpalekranaateilla, mutta ensimmäisen maailmansodan aikoihin ne olivat vielä sodankäynnissä tavallisia.

Tarkkaan katsoessa myös makasiinin ulkolaudoituksessa ja pellitetyssä ovessa näkyy luotien tai haulien jättämiä reikiä. Messukylässä käytiin keväällä 1918 ankaria taisteluita. Makasiiniin osuneet ampujat ovat todennäköisesti olleet Tamperetta idästä lähestyneitä valkoisia. Punaisten kerrotaan pitkään pitäneet hallussaan juuri Messukylän vanhan kirkon ympäristöä.

Ammuksen makasiinin seinään tekemä reikä on myöhemmin peitetty ulkopuolelta uusimalla laudoitusta. Jäljet näkyvät kuitenkin yhä sisällä. Valokuvauksen jälkeen srapnellin hauli palautettiin löytöpaikkaansa pirstoutuneeseen lattialautaan, minne se kuuluukin. Se on osa viljamakasiini historiaa.

Adoptoi monumentti –hanke:

Hankkeessa yhdistykset, seurat tai vaikkapa koulut voivat ottaa hoitoonsa käyttämättömiä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Muinaisjäännösten adoptointi on ollut mahdollista jo vuodesta 2009 alkaen.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!