Mitä kettu sanoo?

Taidekaari (www.tampere.fi/taidekaari) on Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, jossa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan eri taiteenlajeihin. Jokaiselle vuosiluokalle suunnitellaan erikseen ohjelma, jossa…

  • Julkaistu
    7.3.2014
  • Kirjoittanut
    Jenni Lares

Taidekaari (www.tampere.fi/taidekaari) on Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, jossa lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan eri taiteenlajeihin. Jokaiselle vuosiluokalle suunnitellaan erikseen ohjelma, jossa vieraillaan vaikkapa eri museoissa, teatterissa, sirkuksessa tai konsertissa. Ohjelmaan kuuluu aina myös työpaja, jossa jatketaan kulttuurikäynnin teemojen käsittelyä. Toimintaa organisoi Tampereen kaupungin museopalvelujen kulttuurikasvatusyksikkö TAITE yhdessä kulttuuripalvelujen ja perusopetuksen kanssa.

Tänä keväänä Taidekaari vei seiskaluokkalaiset Mitä kettu sanoo? -työpajakierrokselle Luonnontieteelliseen museoon. Luokkia osallistui 25, joukossa sekä yleis- että erityisopetuksen luokkia. Kierroksella kuultiin tarina siitä, miksi karhulla on lyhyt häntä ja ketulla valkoinen hännänpää, ja näistä tarinoista inspiroituneena oppilaat kirjoittivat pienissä ryhmissä oman eläintarinansa. Aihe annettiin valmiiksi. Museokierroksen jälkeen luokat siirtyivät Monitoimitalo 13:n työpajaan piirtämään eläimiä.

Oppilaat keksivät kierroksella esimerkiksi tällaisia tarinoita:

Miksi sammakko loikkii?

Ennen sammakko ryömi eteenpäin. Sammakko söi kärpäsiä kaikessa rauhassa joka päivä pitkällä kielellään. Mutta kärpäset olikin fiksumpia päivä päivältä ja lensivät korkeammalla, joten sen oli pakko opetella hyppimään jotta yltäisi kärpäsiin.

Sammakko oli menossa suolle syömään ötököitä. Kun sammakko oli syönyt tarpeekseen hyönteisiä, ja oli lähdössä, se jäi jaloistaan kiinni. Sen piti hyppiä kuivalle maalle, ettei jäisi jaloistaan kiinni. Siitä lähtien sammakot ovat hyppineet.

Miksi ilveksen turkissa on pilkkuja?

Ilves haistoi metsässä grilliruuan ja lähti seuraamaan tuoksua. Ilves pääsi grilliruokien kimppuun mutta rouva suuttui niin että kaatoi grillihiilet ilveksen päälle. Siksi ilveksellä on mustia pilkkuja.

Mustaa tuhkaa satoi ilveksen niskaan. Siten ilveksen pilkut jäi turkkiin. Mutta eräänä päivänä metsästäjä näki ilveksen pilkut ja kontaktimuovasi ne. Siitä lähtien ne on pysynyt turkissa.

Olipa kerran ilves, joka oli kipeä. Sillä oli vesirokko ja siitä lähtien ilveksellä on ollut pilkkuja turkissaan.

Miksi käärmeellä ei ole jalkoja?

Eräänä päivänä käärme tallusteli metsässä. Se näki kahden kiven välissä jotain kiiltävää. Käärme köpötteli tallustelemaan. Kiiltävä esine oli juustohöylä ja se käpertyi sen päälle nukkumaan. Aamulla kun käärme heräsi ja lähti kolosta sen jalat höyläytyivät pois. Siitä päivästä lähtien käärmeellä ei ole ollut jalkoja.

Käärmeellä ei ole jalkoja, koska se unohti ne kotiin.

Miksi karhu nukkuu talviunta?

Karhu oli talvella juoksemassa metsästäjää kun se yhtäkkiä törmäsi puuhun. Siinä karhu makasi tajuttomana koko talven. Karhusta koko talven nukkuminen tuntui niin mukavalta, että hän halusi tehdä niin siitä eteenpäin.

Karhu nukkuu talviunta, koska se ei halua mennä kouluun.

Karhu söi humalakasvia ja sammui koloonsa, ja heräsi vasta keväällä kolostaan. Karhu tajusi, että se on rentouttavaa ja se jäi tavaksi.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!