Muistot ja mielikuvitus peliin

Olen monesti muistellut urani alkuvaiheita posti- ja lennätinlaitoksen käsivälitteisessä puhelinkeskuksessa Mäntyharjussa vuonna 1976. Työelämä on muuttunut noista ajoista huimasti. Tekninen…

  • Julkaistu
    28.2.2014
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Olen monesti muistellut urani alkuvaiheita posti- ja lennätinlaitoksen käsivälitteisessä puhelinkeskuksessa Mäntyharjussa vuonna 1976. Työelämä on muuttunut noista ajoista huimasti. Tekninen kehitys on poistanut tai muuttanut monia töitä, postinkin töitä.  Ehdin tehdä monenmoisia töitä postissa, joita ei enää entisissä muodoissa ole olemassakaan. 

Postin perustamisen aikoihin Suomeen vuonna 1638 posti kulki jalkaisin peninkulman kahdessa tunnissa kelissä kuin kelissä, riippumatta vuorokauden ajasta. Kulkunopeudessa täytyi pysyä tai vesileipävankeus uhkasi.  Kun tulin töihin Postimuseoon yli 20 vuotta sitten, niin juuri postitalonpojan tai paremminkin postirengin työ kiehtoi mielikuvitustani.  Museossa oli silloin esillä teemanäyttely, joka kertoi postitorven tarinan. Postitorvi oli oleellinen työväline rengille. Posti kulki ketjuna talosta taloon ja torven törähdyksellä renki ilmaisi saapumisensa aina seuraavaan postitaloon.

Mielikuvitukseni lähti liikkeelle.  Mietin rengin yksinäistä vaellusta asumattomissa metsissä sään armoilla, petojen uhkaamana. Mitähän renki mahtoi mielessään miettiä tuohon maailman aikaan?  Miten ihmeessä hän näki kulkea pimeässä, ilman patterikäyttöistä taskulamppua?  Ajatteliko hän kenties, että onpa hyödyllistä kun saan työn ohessa liikuntaa.  Luin uusimmasta Itellan henkilöstölehdestä Pointerista varhaisjakajasta, joka lähtee töihin kello 2.00 yöllä. Maratoonia harrastava jakaja nauttii työstään juuri sen takia, että saa roimasti liikuntaa. Uskallan epäillä, että työstä tulevat kiksit ovat erilaisia tänä päivänä kuin ne olivat vaikkapa muutama vuosikymmen sitten.

Niin tai näin. Omalla mielikuvituksella on elähdyttävä voima. Museot tarjoavat mielestäni juuri eväitä mielikuvituksen käyttöön. Jokainen voi itse kuvitella, kuinka historia herää henkiin. Postin historiasta löytyy paljon asioita, jotka herättävät ainakin minun mielikuvitukseni. Vapriikissa ensi syksynä 6.9. avattava uuden Postimuseon Viestinviejät -näyttely tarjoaa elämyksellisiä kohteita, joista jokainen voi rakentaa oman sisäisen maailmansa.

 

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!