Munaihmisiä, tipuja ja vauvoja – pääsiäiskorttien historiaa

Pääsiäiskorttien yli satavuotinen historia on monipuolinen, yllättävä ja hauska. Tutkiessani vanhoja kortteja, vastaani tuli nykyisin tuttuja tipuja, noitia ja pupuja,…

  • Julkaistu
    1.4.2019
  • Kirjoittanut
    Mirka Ylä-Mattila, Postimuseo

Pääsiäiskorttien yli satavuotinen historia on monipuolinen, yllättävä ja hauska. Tutkiessani vanhoja kortteja, vastaani tuli nykyisin tuttuja tipuja, noitia ja pupuja, mutta törmäsin myös munaihmisiin, tyttöihin, vauvoihin ja enkeleihin. Pääsiäisen ajan postikorttikulttuuri toi omanlaisensa kuvaston ihmisten elämään. 1900-luvun vaihteessa postikorttien lähettäminen nousi todella suosituksi ja niissä kuvattiin kaikkea mahdollista.

Pääsiäiskorttisesonki on nykyisin kolmanneksi suosituin joulun ja ystävänpäivän jälkeen. Aiheet ovat kuitenkin muuttuneet vuosien saatossa, kuten monissa muissakin juhlapäivien korteissa. Pääsiäiskorttien kuvasto on ollut mielikuvituksellista ja monipuolista – nykykatsojasta myös hieman outoa. Korttien tutkailu sai hymyn huulilleni ja varmasti pääsiäiskortit ilostuttivat ja hämmästyttivät ihmisiä myös reilu 100 vuotta sitten.

Kuvakulttuuri oli uutta

Postikorttien kautta värikuvat tulivat ihmisten elämään aikana, jolloin kuvat olivat harvojen nähtävillä. Korteissa kuvat olivat ensin pieniä, kunnes ne levisivät koko kortin kokoisiksi aikaisintaan 1880-luvulla. Kuvallisten postikorttien vallatessa alaa ihmisten elämästä, visuaalinen kulttuuri oli todella vähäistä. Kuvataide oli useimpien ulottumattomissa, eikä päivälehdissä vielä osattu hyödyntää valokuvatekniikkaa. Tämän takia postikorteissa kuvattiin kaikkea mahdollista. Ihmiset olivat kuvien suhteen ainakin yhtä uteliaita kuin nykyisessäkin kuvatulvassa. Siksi vauhtiin päästyään postikortit tarjosivat myös fantasiaa ja outoutta perinteisten kaupunkikuvien ohella.

Pääsiäinen ujutettiin kaupunkikuviin

Maisemat ja kaupunkikuvat olivat ensimmäisiä kuvia postikorteissa. Ne olivat suosittuja kortteja, kun ihmiset alkoivat liikkua yhä enemmän lähiseudun ulkopuolelle. Kortteihin oli helppo liittää eri juhlapäiviä lisäämällä siihen liittyvää kuvastoa, kuten kanoja kadulle pääsiäisen kunniaksi. Nämä ensimmäiset ”turistikortit” pienine kuvasommitelmineen tulivat Saksasta 1880-luvulla ja levisivät muihin maihin nopeasti.

Uskonnollisuus vähentynyt

Pääsiäinen on ennen kaikkea uskonnollinen juhla, mikä näkyi korttien aiheissa esimerkiksi enkeleinä ja lampaina. Nykyinen maallistuneisuus taas liittää pääsiäisen lähinnä kaikkeen söpöön.

Kyllä suloisia tipuja ja pupuja ennenkin lähetettiin uskontoaiheiden ohella. Pääsiäismuna oli myös yleinen – onhan se symboli uudelle elämälle. Muna on saanut välillä vähän surrealistisiakin muotoja esimerkiksi munaihmisissä tai kun vauvatkin kuoriutuvat munasta. Näin hassuja kortteja tuskin on enää tarjolla.

Valokuva yhdistettiin postikorttiin

Valokuvaus keksittiin hyvin samoihin aikoihin postikorttien kanssa. Valokuvan yleistyminen näkyi myös pääsiäiskorteissa. Mustavalkoisia valokuvia väritettiin pitkään käsin korostamalla yksityiskohtia, kuten huulia tai koristuksia. Väritys näyttää välillä vähän tökeröltäkin, mutta myös taitavia värittäjiä oli paljon. Valokuvakorteissa pääsiäisenäkin usein näkyvät nuoret tytöt symboloivat onnea ja toivoa.

Pääsiäiskortit keräilyn kohteena

Postikortit toivat kuvallisuuden hyvinkin kuvaköyhään aikaan. Ei siis ihme, että niihin hullaannuttiin ja niitä säästettiin. Korttien keräily alkoikin heti niiden ilmestyttyä. Pääsiäinen on monipuolinen aihe korttien keräilijälle. Teemaksi voi valita vaikka pääsiäismunan, joka esiintyy korteissa yllättävissäkin muodoissa. Tätä voi käydä ihmettelemässä Pertti Leppäsen kokoelman korteista Pääsiäismuna – elämän ja ilon symboli -pienoisnäyttelyssä Postimuseossa ja virittäytyä samalla kevään juhlaan.

Pääsiäistervehdykset monipuolistuneet

Pääsiäiskorttien lähettämisellä on pitkä perinne, joka jatkuu yhä, vaikkakin korttien lähettäminen vähenee koko ajan. Tuttujen pääsiäisterveiset näkeekin useimmiten sosiaalisesta mediasta. Nykyään saatetaan tehdä kortti omasta valokuvasta netin kuvapalveluiden avulla tai Postin mobiilipostikortilla. Itse voin odottaa saavani perinteisen pääsiäiskortin anopiltani, joka on ahkera korttien lähettäjä ympäri vuoden. Ja kyllähän postilaatikosta löytyvä kortti ilahduttaa aivan erityisesti. Minkälaisen pääsiäistervehdyksen sinä annat tänä vuonna tai minkälaisia vastaanotat? Tutkipa aiheita tarkemmalla silmällä.

Katso myös Trafiikki-museoiden blogi pääsiäispostikorteista erityisesti munanäkökulmasta:

Pääsiäismuna taipuu moneen muotoon – korttitaiteilijoiden mielikuvitus on ihailtavaa

Pääsiäisohjelmaa Vapriikissa ja Postimuseossa

Su 7.4. klo 14.00 – 16.00 Tule askartelemaan värikkäitä pääsiäiskortteja Postimuseon non-stop työpajaan. Samaan aikaan Vapriikin virpomavitsa -työpajassa askarrellaan pirteitä virpomavitsoja. Ohjaajana taideohjaaja Outi Virtanen. Vapriikin työpajatila 2. krs. Työpajat materiaaleineen sisältyvät museon pääsymaksuun.

Postimuseossa, Vapriikin kokouskäytävällä, on esillä Pääsiäismuna – elämän ja ilon symboli -pienoisnäyttely 28.4.2019 saakka.

Ma 8.4. klo 12 -15 Postimuseo järjestää  Tampereen Tullintorin postissa ja Helsingin pääpostissa ilmaisen pääsiäispostikorttipajan, jossa yleisö voi askarella värikkäitä munamuotisia postikortteja ja kysellä pääsiäiskorttien historiasta.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!