Toukokuisena iltana avautuu mahdollisuus lähteä seikkailemaan museokohteisiin aina yöhön saakka. Museoiden yö kuuluu suosittuihin La Nuit des Musées/ Lange Nacht der Museen -museotapahtumiin, joita järjestetään Keski-Euroopassa ympäri vuoden. Viime vuosina Tamperelaisissa museoissa on ollut lähes 10 000 museokäyntiä yhden illan aikana.
Laadukkaiden näyttelyiden ja opastusten lisäksi tarjolla on luentoja, musiikkia, taiteilijatapaamisia, työpajoja, kilpailuja, työnäytöksiä ja asiantuntijatapaamisia.
Poimintoja ohjelmasta:
Museokeskus Vapriikki
klo 18-18.45 Luento: Muinais-dna-tutkimukset ja Valkeakosken Toppolanmäen rautakautinen hauta. Asiantuntijaluento: Geneetikko Elina Salmela ja arkeologi Ulla Moilanen. Vapriikin auditorio.
klo 19-21 Tapaa Overwatchista tuttuja pelihahmoja! Pelimuseossa on mahdollisuus päästä hahmojen kanssa kuvaan ja keskustella pelistä. Suomen pelimuseo.
Grafiikanpaja Himmelblau
klo 18-24 Finlaysonin kaduilla kuhisee. Yleisölle avoin katumaalaustapahtuma osana kesän 2018 Finlayson Art Areaa! Säävaraus. Finlaysoninkuja.
Tampereen taidemuseo
klo 20-22 Kaikella on aikansa. Taidenäyttely tehdään, mutta myös puretaan ja kuljetetaan pois. Taiteilija Jyrki Siukonen alkaa purkaa näyttelyään ALLES PALLES FALLES ja keskustelee yleisön kanssa taiteen olemuksesta.
Ohjelmaa löytyy paljon myös lapsille:
Vapriikki
klo 18-18.30 Ransu Karvakuonon virallinen Museoiden yön avaus Vapriikissa.
18-21 Birckalan rautakautinen seikkailurata lapsille ja aikuisille. Vapriikin viereisellä nurmikentällä, Aleksandra Siltasen puistossa.
Lastenkulttuurikeskus Rulla
klo 18-21 Unikudelmia -näyttely. Tuo pehmolelusi yökyläseikkailulle!
Muumimuseo
klo 18-20 Löytöretki lapsiperheille. Tulkaa etsimään aarrekartan avulla Muumimuseon kätköjä ja salaisuuksia!
Mobilia
klo 17-19 Liikennepuisto avoinna 4-12 vuotiaille lapsille. Käytettävissä on 10 polkuautoa seka kevyen- että raskaanliikenteen puolelta.
Useassa kohteessa on illan aikana monia työpajoja kaiken ikäisille.
Poimintoja musiikkiohjelmasta:
Vapriikki
klo 18-21 Dj Kimmo soittaa levyjä museoravintola Valssin terassilla.
klo 20-20.30 Game Music Collectiven perustaja ja sellisti Lukas Stasevskij esittää yhdessä pianisti Tuomas Turriagon kanssa muutaman pelimusiikin kulttiklassikon, Museoravintola Valssi.
klo 21-21.30 Tomutonttu esiintyy. Jan Anderzén on tamperelainen monialainen taiteilija, joka tuo Tomutontun musiikin ihmistne korvin kuultavaksi. Museoravintola Valssi.
22-23 Pöllöt esiintyy. Pöllöt on turkulainen rokkibändi ja heidän musiikkinsa tuntuu heti ensimmäisestä soinnustaan lähtien vaivattomalta ja luonnolliselta, aivan kuin se olisi ollut aina olemassa. Museoravintola Valssi.
Työväenmuseo Werstas
klo 18-20 Posetiivarit Väinö Linnan aukiolla.
klo 20 ja 21-24 Reconstructed – rikottuja ääniä. Klo 20 Äänimaisemia ja kitara fiilistelyä ja 21-24 Elektronista musiikkia nonstop.
klo 22 Susinartut: 1918 naisvankien laulut elävät. Naiskuoro Tellus esittää ennen julkaisemattomia sisällissodan kokeneiden naisten lauluja ja runoja.
Emil Aaltosen museo
klo 18.30 ja 19.30 Ilkka Heinonen: Ladogan joutzicandele-cuningat. Konsertissa Ilkka Heinonen tutkii karjalaisen jouhikkomusiikin ja keskiajan musiikin rajapintoja.
Galleria Saskia
klo 18.30, 19.30 ja 20.30 Kitaristi Moritz Cartheuser esittää jazz-improvisaatioita.
Museoiden yön pääsymaksuna on 10 €:n tapahtumaranneke, kimppalipun saa 25 €:lla (max. 5 hlöä/ ryhmä) ja alle 7-vuotiaat pääsevät mukaan maksutta. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin sekä kulkemaan Museoiden yö –busseilla.
Tampereen joukkoliikenteen Museoiden yö -linjalla ja reitillä liikennöi kolme bussia klo 18-23.30. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta klo 18, lähdöt n.10 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä.
Klo 18–22 Tampereen matkailuoppaat ry:n auktorisoidut oppaat pitävät nonstop-opastuksia Museoiden yö -busseissa. Oppaat kertovat nysseissä parhaita paloja Tampereen historiasta, nähtävyyksistä ja tietenkin museoista!
Nyrkkeilymuseoon ja Tampereen keskusta-alueen ulkopuolella sijaitseviin museoihin pääsee myös pääsylippuranneketta näyttämällä, näitä museoita palvelevat seuraavat linjat:
Nyrkkeilymuseon ja Lauri Viita -museon asiakkaita palvelevat bussit, jotka liikennöivät Keskustan ja Pispalan välillä.
Muumimuseolle pääsee busseilla numero 6, 9, 15, 40A ja 40B.
Kangasalle Kimmo Pyykkö -taidemuseoon pääsee busseilla 40A, 40B ja 42. Mobiliaan pääsee bussilla numero 40B.
Bussit pysähtyvät tarvittaessa reitin varrella olevilla virallisilla pysäkeillä ja karttaan merkityillä Museoiden yö -pysäkeillä.
Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä ja matkat sisältyvät rannekkeen hintaan.
Museoiden yötä ovat toteuttamassa museokeskus Vapriikki, Suomen pelimuseo, mediamuseo Rupriikki, Postimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Pirkanmaan maakuntamuseo, Tampereen luonnontieteellinen museo, Vapriikin kuva-arkisto, Juicen kirjasto, Palomuseo, Kulttuuritalo Laikku, Lastenkulttuurikeskus Rulla, Työväenmuseo Werstas, Grafiikanpaja Himmelblau, Tallipiha, Taidekeskus Mältinranta, Olgan kellari, Museo Milavida, Lenin-Museo, Emil Aaltosen museo, Galleria Saskia, Tampereen taidemuseo, Amurin työläismuseokortteli, Sara Hildénin taidemuseo, Suomen Nyrkkeilymuseo, Lauri Viita -museo, Muumimuseo, Kimmo Pyykkö taidemuseo ja Mobilia. Mukana järjestelyissä myös kulttuurikasvatusyksikkö TAITE. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii edellisvuosien tapaan Tampereen joukkoliikenne.
Lisätietoja tapahtumasta: www.museoidenyotampere.fi
ja https://www.facebook.com/museoidenyotampere
Löydät Museoiden yön myös Twitteristä ja Instagramista!