Museoiden yö Vapriikissa

Lauantaina 20.5. Tampereella vietetään Museoiden yötä! Vapriikin ohjelma alkaa klo 18 ja tekemistä riittää aina puoleen yöhön saakka. Lähde mukaan teemakierroksille, jotka vievät arkkitehdin Wivi Lönnin jalanjäljille sekä aikuisten omaan satumetsään Olipa kerran K-18 -kierroksille. Tule seuraamaan tutkija Antti Liuttusen Kartanoelämää Tampereella vanhoissa valokuvissa -luentoa klo 18.30 ja 20.30. Museoiden yö tarjoaa museoelämysten lisäksi myös huikeaa livemusiikkia. Vapriikin hämärtyvässä museoravintolassa lavalle nousee klo 21.30 Jarkko Martikainen. Museoiden yön ohjelmiin voi osallistua vain tapahtumarannekkeella. Osta omasi ennakkoon Vapriikista.

  • Julkaistu
    17.5.2023
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Nyt saa nauttia museoista! Yksi lippu – monta näyttelyä, opastusta ja esitystä! Museoiden yö tarjoaa monenlaista näkemistä ja kokemista Tampereella lauantaina 20.5. Suurin osa ohjelmasta starttaa kello 18 ja useimmat museot ovat avoinna aina keskiyöhön saakka. Museoiden yön kävijöitä palvelevat myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat.  Museoiden yön ohjelmiin voi osallistua vain Museoiden yö -rannekkeella. Hinnat: 12€, ryhmä 40€ (max. 5 hlö.) alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla ranneke 10€. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja kulkemaan Museoiden yö -busseilla. Rannekkeita on myynnissä Museoiden yö -kohteissa, hanki omasi ennakkoon Vapriikista! Visit Tampere/Museoiden yö -sivuilta löydät kaikkien kohteiden ohjelman.

OHJELMA:

Klo 18, 18.30 ja 19
JÄÄKIEKKOMUSEO 10 MINUUTISSA
Lähtö 3. kerroksen tasanteelta.

Klo 18, 19, ja 20
JÄÄKAUDEN JÄLJILLÄ
Tietoiskuja Kivimuseossa. Kesto noin 15 minuuttia. Kivimuseo, 1. kerros.

Klo 18–20
YHTEYKSIÄ YMPÄRI MAAILMAA
Tule tutustumaan radioamatöörien maailmaan ja yhteyksien pitämiseen etäaseman kautta. Tampereen Radioamatöörit ry esittelee toimintaansa sekä tuo paikalle välineistön etäyhteyksien ottamiseen. Käytettävä etäasema on Suomen Radioamatööriliiton jäsenten käytössä oleva OH2A-etäasema Padasjoella. Mediamuseo Rupriikki, 2. krs.

Klo 18–20
OLIPA KERRAN -KUVAUSPISTE
Ikuista itsesi satuhahmon kanssa ja saat kuvan heti mukaasi! Kuvaajana Wille Nyyssönen. Korkea halli, 1. krs.

Klo 18–20
SATUMAINEN ASKARTELUPAJA
Askartele hauska satuhahmo tai väritä veikeä lohikäärme! Työpajatila, 2. krs.

Klo 18–20
KORTTITAITEILIJA VIRPI PEKKALA PIIRTÄÄ PIKALUONNOKSIA KÄVIJÖILLE
Tule tapaamaan taiteilijaa ja saat muistoksi ainutlaatuisen luonnospiirroksen. Korkea halli, 1. krs.

Klo 18–21
TULE MAALAAMAAN OMA MINIATYYRIHAHMO FIGUMAALAUSPISTEESEEN
Osallistujille tarjotaan figut ja maalit, mutta myös omia hahmoja voi ottaa mukaan maalattavaksi. Suomen Pelimuseon Areena, 2. krs.

Klo 18–22
POSTIMUSEON YSTÄVÄT RY:N KIRPPUTORI
Tule kertomaan meille, minkä asian/esineen haluaisit tallettaa aikakapseliin sadan vuoden päähän iloa tuottamaan. Kirpputorilla myynnissä kierrätystavaroita, joissa on mukana esineen tarina. Osta arpoja ja voita pikapalkintoja! Tampellanpuisto.

Klo 18–22
VAPRIIKIN KUVA-ARKISTO AVOINNA
Tutustu Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin ja toimintaan sekä osallistu kuva-aiheiseen tietovisaan. Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja! Sisäänkäynti kuva-arkistoon tapahtuu erillisestä ovesta Vapriikin eteläpäädyssä, seuraa Museoiden yö -ilmapalloja ja opasteita.

Klo 18–22
LUONTOTOHTORIN VASTAANOTTO
Voit tuoda määritettäväksi näytteitä tai kuvia luonnosta sekä tulla ihastelemaan aarteita kokoelmien kätköistä. Luontotohtori Tomi Kumpulainen vastailee kysymyksiin ja keskustelee luonnon ihmeistä. Tarjolla myös yleisökilpailu palkintoineen. Luonnontieteellinen museo, 2. krs.

Klo 18–22
ESINETUNNISTUSTEHTÄVÄ
Tunnistatko vanhanaikaisia esineitä? Tule testaamaan tietosi ja tutustu Pirkanmaan paikallismuseoiden helmiin. Kokoustila Pellava, 2. krs.

Klo 18–22
AITOJA KAIVAUSLÖYTÖJÄ ARKEOLOGIN ESITTELEMÄNÄ
Esillä uhrikivi ja aito viikinkiaikainen miekka! Kokeile miltä kivikirves tuntuu kädessä. Kysy arkeologeilta kaivauksista ja Pirkanmaan muinaisjäännöksistä. Kuvauspisteellä voit ottaa itsestäsi kuvan rekvisiitan kera. Kokoustila Pellava, 2. krs.

Klo 18–24
SUOMEN JÄÄKIEKKOMUSEO ARPOO JUHO LAMMIKON LEIJONAPAIDAN!
Arvontaan voit osallistua Vapriikin ala-aulassa ja Jääkiekkomuseon selfie-seinän luona, ottamalla kuvan ja laittamalla sen someen: TIKTOK: @HockeyHallOfFameFinland, Instagram: @hockeyhalloffamefinland ja FB: @Suomen Jääkiekkomuseo.

Klo 18–24
JÄÄKIEKKORUNOILUA
Laadi oma runosi ja kuvaa itsesi runon kanssa. Jääkiekkomuseo, 3. krs.

Klo 18.15, 19, 19.45, 20.45 ja 21.30
ILVESMETSÄN AARRE-PAKOPELI
Suosittu pakopeli testattavana Museoiden yössä! Ilmoittautuminen tapahtumapäivänä ennakkoon Vapriikin lipunmyynnissä. Peli täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, max. 6 hlö/ryhmä. Pelin kesto noin 30 minuuttia.

Klo 18.15–18.45
OLIPA KERRAN -TIETOVISA LAPSILLE
Hauska satuaiheinen Kahoot-visa. Museoravintola Valssi, 1. krs.

Klo 18.30 ja 20.30
KARTANOELÄMÄÄ TAMPEREELLA VANHOISSA VALOKUVISSA
Luennoitsijana tutkija Antti Liuttunen Vapriikin valokuva-arkistosta. kesto noin 60 minuuttia. Auditorio, 1 krs.

Klo 18.30–20
LUONTOMYSTEERI-ULKOPAKOPELI TAMMERKOSKEN LUONTOPOLULLA NON-STOP
Lähdöt 5 minuutin välein Vapriikin aulasta.

Klo 19
JOONA NIEMI KERTOO WARHAMMER-FIGUURIEN MAALAAMISESTA.
Suomen Pelimuseon Areena, 2. krs.

Klo 19–21
KUVAA ITSESI JÄÄKIEKON SM-PALKINNON KANSSA
Tule ottamaan itsestäsi kuva legendaarisen Kanada-maljan kanssa! Suomen Jääkiekkomuseo, 3. krs.

Klo 19–22
OLIPA KERRAN… TARINOITA JA TAIKAESINEITÄ
Lyhyitä tietoiskuja Olipa kerran -näyttelyssä. Non-stop.

Klo 19–23
MERKILLISET VIESTIMET!
Saavu ihmettelemään ja testailemaan mitä eriskummallisimpia viestintävälineitä. Paikalla asiantuntijoita esittelemässä viestinnän historiaan liittyviä välineitä ja kojeita. Klo 19.30 ja 21 Testaa tietosi visassa! Tunnistatko nostalgisia ja kummallisia viestintään liittyviä esineitä ja ääniä. Klo 22.30 Tunnistatko pelitunnarin? Viulisti Kristiina Ahlgren soittaa pelien tunnusmusiikkia, parhaat tietäjät palkitaan! Vapriikin auditorion lämpiö, 1. krs.

Klo 19.30
KOHTEESTA TOISEEN RAKENNUSTUTKIJAN OPASTAMANA
Maakuntamuseon rakennustutkijan johdolla kävellään museokohteelta toiselle. Matkalla ihmetellään Tampereen tehtaita sekä niiden työntekijöiden ja johtajien asuintaloja. Kukin etappi kestää noin 30 minuuttia. Klo 19.30 Vapriikista Milavidaan, lähtö Vapriikin pihasta. Klo 20 Milavidasta Amurin museokortteliin, lähtö Milavidan pääoven edestä. Klo 21 Amurin museokorttelista Milavidaan, lähtö museokorttelin portailta. Klo 21.30 Milavidasta Vapriikkiin, lähtö Milavidan pääoven edestä.

Klo 19.30 ja 21
WIVI LÖNNIN MATKASSA -KÄVELYKIERROS
Draamallisella kävelykierroksella tutustutaan yhden maamme merkittävimmän arkkitehdin, tamperelaisen Wivi Lönnin suunnittelemaan, tänä vuonna 115 vuotta täyttävään, keskuspaloasemaan! Millaista oli uraauurtavan naisarkkitehdin elämä 1900-luvun alussa, ja mistä Wivi sai inspiraationsa? Kesto noin 60 minuuttia. Lähtö Vapriikin pihasta.

Klo 20
OPASTUS TIKUISTA ASIAA-NÄYTTELYYN
Tikuista asiaa-näyttelyä esittelee keräilijä Mikko Heinonen. Suomen Pelimuseo, 2. krs.

Klo 20–22
RETRO-KUVAUSPISTE
Hyppää Anttilan katalogin kanteen retroasuissa ja ikuista Museoiden yön tyylisi! Valmiin kuvan saat itsellesi. Paikalla valokuvaaja Wille Nyyssönen. Korkea halli, 1. krs.

Klo 21–23
PELAILUA!
Tule pelaamaan Tikuista asiaa-näyttelyyn, joystickeilla tietenkin! Suomen Pelimuseo, 2. krs.

Klo 21.30–22.15
JARKKO MARTIKAINEN ESIINTYY
Jarkko Martikainen luo esiintyessään käsin kosketeltavan vahvan musiikkitunnelman, joka puhuttelee kaikenikäistä yleisöä. Hän on monien kulttuurialojen mies, jonka tärkeimpänä maalina on aina ollut laulunteon, levytysten ja keikkailun kolmiyhteys. Jarkko Martikainen tunnetaan myös YUP-yhtyeen säveltävänä ja sanoittavana laulaja-kitaristina 1987–2008. Vuonna 2004 alkaneen soolouran myötä lauluihin on tullut mukaan myös entistäkin pohdiskelevampia sävyjä. Museoravintola Valssi, 1. krs.

Klo 22 ja 23
OLIPA KERRAN K-18
Olipa kerran -näyttelyn K-18-kierrokset. ENSIESITYS! Rajattu osallistujamäärä, ilmoittaudu Vapriikin lipunmyynnissä! Kesto noin 45 minuuttia.

Klo 22.30–23.30
VAPRIIKIN KUVA-ARKISTO ESITTÄÄ TAMPERE-AIHEISIA FILMEJÄ ARKISTON KÄTKÖISTÄ
Museoravintola Valssi, 1. krs.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!