Musti-kerho

Musti-kerhon kuvia vuodelta 2023

Musti-kerhon vuosi 2023 näyttää jännittävältä! Tämän vuoden aikana päästään tutustumaan uusiin näyttelyihin erilaisten opastusten ja työpajojen muodossa, vuh!

Musti-kerhon ensimmäinen kokoontuminen oli Vapriikissa tammikuun lopussa. Pääsimme tutustumaan kuva-arkistoon, jossa on kaksi miljoonaa kuvaa! Ihan kaikkia kuvia emme siellä suinkaan nähneet, mutta tutustuimme siihen, miten valokuvaaminen on muuttunut aikojen saatossa. Kyllä oli kuvaaminen kovin erilaista 1800-luvulla, kun ei ollut digilaitteita!

Vapriikin kuva-arkistossa valokuvaaja Saarni Säilynoja ja tutkija Suvi Harju kertoivat meille valokuvista ja niiden historiasta. Erityisesti Saarnin kuvausdrone aiheutti ihastusta ja nosti esiin myös kysymyksiä! Musti-kerholaisilla olisi ollut kovasti kiinnostusta nähdä drone käytössä, mutta tällä kertaa se ei valitettavasti onnistunut. Kenties seuraavalla Vapriikin visiitillä pääsemme näkemään dronen toiminnassa..?

Sitten päästiin katsomaan Tampere ennen ja nyt-näyttelyä, joka on kokonaan tehty kuva-arkiston valokuvista. Esillä on kuvapareja siitä, miltä kaupunkikuva on ennen näyttänyt ja miltä se nykyään näyttää. Kerholaiset tunnistivat hyvin myös vanhoja paikkoja ja kuvia, kuten esimerkiksi tässä pikkukuvassa näkyvän, vastavalmistuneen Hämeensillan vuodelta 1929. Oppaana oli Vapriikin uusi museolehtori ja kerhotäti Mira.

Lopuksi mentiin vielä hetkeksi Työpajaan. Kun näyttelyssä oli katsottu, miten kaupunkikuva muuttui, saivat kerholaiset vielä suunnitella oman unelmiensa kaupungin. Mitä kerholaisten unelmien kaupungista löytyikään? Ainakin taloja, jokia, eläimiä, ihmisiä ja harrastusmahdollisuuksia – ja ne ovatkin tärkeitä kaupungissa kaikki!

Kiitos kivasta vuoden ensimmäisestä kerhokerrasta, pian nähdään taas!

Helmikuussa Musti-kerho kokoontui Muumimuseossa, joka vaikutti olevan monen kerholaisen lempparikohde! Ensin meille oli järjestetty kierros Toven kirjahyllystä-näyttelyyn, ja kierroksen piti museoavustaja Ismo. Muumimuseon näyttelytiloissa valokuvaaminen ei ole sallittua, ja Musti noudattaa aina museoiden sääntöjä! Senpä takia ensimmäiset kerhotapaamisen kuvat napattiin vasta Ateljeessa. Siellä alkuun valittiin muumihahmokortti, joka kuvasti opastetun kierroksen jälkeistä tunnelmaa. Ja tunnelmia olikin monenlaisia!

Ateljeessa kerholaisille piti työpajaa museoavustaja Elina, joka olikin monelle kerholaiselle tuttu! Tämän kertaisessa pajassa askarreltiin upea vihko.

Vihkon askartelu olikin aika vaativaa puuhaa! Siinä tehtiin reikiä, ommeltiin ja tietysti myös koristeltiin! Välillä piti keskittyä tarkkaan.

Näin hienoja vihkoja saatiin aikaiseksi! Oli hienoa huomata, miten innoissaan kerholaiset osallistuivat askarteluun. Jotkut saivat jopa kaksi vihkoa tehtyä! Myös käyttötarkoituksia pohdittiin jo askarteluvaiheessa: tulee vihko koulukäyttöön vai piirustuksille, siinäpä pulma!

Maaliskuussa Musti-kerho pääsi vierailemaan Sara Hildénin taidemuseolla! Jukka Mäkelän taiteeseen meidät tutustutti museolehtori Elina Laurikainen, jonka jälkeen työpajan piti kuvataiteilija Janna Lindfors. Ensimmäisessä salissa Elina jakoi jokaiselle sanalapun, joka käytiin laittamassa sen teoksen alla, johon sana parhaiten sopi. Havaitsimme, että luonto oli tärkeä taitelija Mäkelälle, kuten se on meille Musti-kerholaisillekin.

1980-luvulla Jukka Mäkelän teokset olivat valtavan suuria! Katsoimme dokumentilta, millaista oli maalata näin valtavan suurta teosta, ja huh, näyttipä se raskaalta!

Musti-kerholaisia kiinnosti kovasti tämä apteekkarinpöytä, joka oli kuulunut Jukka Mäkelälle. Sen sisällä oli aikamoisia aarteita, nimittäin taitelijan itsensä käyttämiä siveltimiä, maaleja ja muita tarvikkeita!

Opastetun kierroksen jälkeen saimme kokeilla hiilellä piirtämistä. Luonto inspiroi upeisiin taideteoksiin, joihin kokeilimme samoja tekniikoita kuin taiteilija Mäkelä. Esimerkiksi japaninpaperia liimaamalla saattoi saada upeaa pintaa työhön. Vierailun lopuksi työt koottiin näyttelyksi, jonka jälkeen ne sai pakata kotiin vietäväksi. Muistattehan, kerholaiset, mikäli haluatte, että hiilityö ei leviä, suihkauttaa pintaan hiuslakkaa! Visiittimme Sara Hildénillä päättyi käsienpesuun, koska kuten taiteilija Mäkelällä, hiili sotki myös Musti-kerholaisten kädet ja tassut. Nähdään ensi kerralla!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!