Näkymättömyysviitta ja sateenkaarilaser Vapriikissa la 7.11.

Vapriikissa on Tampereen valot -näyttelyn demopäivä lauantaina 7.11.2015. Kello 11–16 on esillä demoja, joilla havainnollistetaan valon käyttäytymistä sekä sitä, miten monin tavoin valoa hyödynnetään jokapäiväisessä elämässämme.

  • Julkaistu
    6.11.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Tampereen valot -näyttely juhlistaa Tampereen teknillisen yliopiston sekä Tampereen valoviikkojen 50-vuotisjuhlavuotta kertomalla valon hyötykäytön historiasta sekä aikamme valoinnovaatioista ja valon käytöstä huipputeknologiassa. Näyttely on esillä Vapriikissa 22.10.2015–31.1.2016 ja se on tuotettu yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Lauantaina 7.11. Vapriikissa voi tutustua näihin Optiikan laboratorion ja Optoelektroniikan tutkimuskeskuksen demoihin:

Näkymättömyysviitta (Rochester cloak)
Näkymättömyysviitta, on optinen laite, joka saa kiinteät esineet katoamaan silmiesi edessä, aivan kuten Harry Potterin maaginen näkymättömyysviitta. Demossa, joka alun perin kehitettiin Rochesterin yliopistossa, kohde saadaan näkymättömäksi siirtämällä katsojan näkemä alue katsottavan kohteen ohi linssien avulla. ”Näkymättömyyden” saavuttamiseen ei siis välttämättä tarvita kalliita huipputeknologisia ratkaisuja.

Sateenkaarilaser
Laservalo on tyypillisesti yksiväristä, mutta nykytekniikalla voidaan valmistaa lasereita, jotka tuottavat kirkasta valkoista valoa. Tällaisen laserin spektri on hyvin leveä ja valo voidaan hajottaa sateenkaaren väreihin auringonvalon tavoin lasiprisman avulla. Niin sanotun superjatkumolaserin valo on tavallisen laserin tavoin suunnattua ja se voidaan fokusoida tarkasti haluttuun pisteeseen.

Kokonaisheijastus ja optinen tiedonsiirto
Kokonaisheijastusdemossa laservalo kulkee heijastellen läpinäkyvän tangon sisällä. Demossa osoitetaan miten valoa voidaan siirtää paikasta toiseen optisesti tiheämmän aineen avulla. Nykypäivänä suurin osa pitkien etäisyyksien tiedonsiirrosta (internet, puhelut, jne.) perustuu samaan optisissa kuiduissa havaittavaan ilmiöön.

Hiuksen paksuuden mittaus
Demossa mitataan ihmisen hiuksen paksuus laservalon avulla. Ohueen lankamaiseen kohteeseen osunut laservalo ”taipuu” eli diffraktoituu moneen suuntaan muodostaen jonon vuorottelevia kirkkaita ja tummia pisteitä. Pisteiden välisestä etäisyydestä on helppo laskea hiuksen paksuus.

Aurinkokenno
Aurinkokennot ovat laitteita, jotka muuttavat auringonvalon suoraan sähköksi. Demossa osoitetaan konkreettisesti, miten auringonvalo koostuu näkyvän valon lisäksi myös näkymättömästä valosta, jota voidaan hyödyntää sähköntuotannossa.

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!