Vapriikissa nyt

Aamukahvi ja tuore lehti

Postimuseon näyttely kertoo aamun lehden tärkeydestä, sanomalehden digitaalisesta murroksesta sekä lehden jakelusta ennen ja nyt. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja suomalaisten aamukahvipöytään, päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.
28.5.2021 — 28.8.2022

Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus saada painotuore lehti kotiin aamun varhaisina tunteina jopa seitsemänä päivänä viikossa. Useimmissa maissa lehti ostetaan irtonumerona lähikioskista.

Näyttelyn keskiössä on paperinen sanomalehti. Varhaisjakelun ammattilaisilla on tärkeä, mutta lähes näkymätön rooli. Sanomalehti jaetaan kelissä kuin kelissä vuoden ympäri. Varhaisjakelu on monen ensimmäinen työpaikka. Useat jakajat ovat maahanmuuttajia. Varhaisjakelua Suomessa tekevät useat yhtiöt Postin lisäksi.

Digitalisaatio muuttaa voimakkaasti median käyttötapaamme. Näyttely tuo vahvasti esille paperisen sanomalehden roolin muutoksen ja haastaa kävijän pohtimaan omaa suhdettaan sanomalehteen, niin paperiseen kuin digitaaliseen.

Näyttelyssä voi istahtaa aamukahvipöytään eri aikakausien hahmojen kanssa, eläytyä varhaisjakajan aamuyön reitille Postin sähköskootterin ohjaimissa tai kokeilla jakelupäivystäjän puhelinta.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!