Onnea 380-vuotiaalle Postille! – Maailma muuttuu ja Posti sen mukana

Posti, Suomen vanhin kuljetusyritys, juhlii tänä vuonna 380-vuotista olemassaoloaan. Posti on taivaltanut pitkän ja ansiokkaan matkan vuoden 1638 ensimmäisen postireitin…

  • Julkaistu
    7.9.2018
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Posti, Suomen vanhin kuljetusyritys, juhlii tänä vuonna 380-vuotista olemassaoloaan. Posti on taivaltanut pitkän ja ansiokkaan matkan vuoden 1638 ensimmäisen postireitin päätepisteestä Narvasta tähän päivään.

Kun Posti alkujaan perustettiin, sille oli selkeä tarve: Ruotsi-Suomi oli laajentunut 1600-luvun alun sotien seurauksena eurooppalaiseksi suurvallaksi, jonka takia säännöllisesti järjestettyä postinkuljetusta tarvittiin.

Aluksi 1600- ja 1700-luvuilla posti kuljetti pelkästään virkapostia, pääasiassa kirjeitä. Luku- ja kirjoitustaitoista väkeä oli vähän, minkä vuoksi yksityispostia kulki vähän. Asiakkaiden ja yhteiskunnan tarpeet ovat näistä ajoista luonnollisesti muuttuneet. Vaikka virkapostin, yksityispostin, kirjojen ja lehtien osuus on vähentynyt huippuvuosista, ei se vähennä Postin merkitystä yhteiskunnan ja sen asiakkaiden elämässä.

Kirjeistä ja postikorteista verkkokauppaostoksiin

Postin alkuaikoina postiljoonit ja postimestarit olivat tärkeässä asemassa ja usein postimestari tai postinhoitaja hoiti virkaa kotonaan. Kirjeet kulkivat kotiin asti vasta 1850-luvulta alkaen. Tämä tarkoitti sitä, että ennen sitä asiakkaat kävivät posteista kyselemässä kirjeiden perään. Usein turhaankin, mutta se ei menoa haitannut.  Posteista tuli epävirallisia kohtaamispaikkoja, joissa vaihdeltiin kuulumiset ja kuultiin viimeisimmät juorut. Postimestari oli usein asiakkaiden palveluksessa läpi vuorokauden ja joskus yölläkin joku asiakas saattoi kolkutella ovelle.

Nykyään asiointi posteissa on vähentynyt.  Kirjeitä ja kortteja, kulkee enää vähän. Yleispalvelun eli postimerkillisten lähetysten osuus on enää alle viisi prosenttia jaettavasta määrästä. Sähköinen viestintä lisääntyy koko ajan ja verkkokauppa kasvaa ja sen myötä paketteja kulkee yhä enemmän.  Asiakkaat toivovatkin postilta nopeita toimituksia. Sen vuoksi tänä syksynä Postissa alkavat verkkokaupan saman päivän pakettitoimitukset ja viikonlopputoimitukset verkkokaupasta. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten Posti on siirtynyt palvelemaan sen asiakkaiden muuttuneita tarpeita.

Kotipalveluita asiakkaille

Tänä päivänä Postilla on valtakunnallinen verkosto ja se tavoittaa nykyisin päivittäin liki kolme miljoonaa kotitaloutta. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia, joita Posti on hyödyntänyt verkostoaan muun muassa tarjoamalla asiakkaille erilaisia kotipalveluita. Kotikäyntiin voi yhdistää monta palvelua: samalla käynnillä asiakkaille voidaan toimittaa muun maussa lääkkeitä ja hoitotarvikkeita. Posti on saanut paljon julkisuutta myös ruohonleikkuupalveluista, mutta sen osuus on promillen luokkaa, eikä se vaikuta Postin muihin palveluihin.

Postin muuttuneita palveluita pohdittaessa on hyvä muistaa, että sen palvelut ovat koko ajan eläneet yhteiskunnan muutoksessa mukana. Esimerkiksi Postin alkuaikoina jakelureitti saattoi ulottua toisinaan etenkin maaseudulla asiakkaan sisään asti ja postinjakaja toimitti asiakkaille jonkin verran ylimääräisiä, epävirallisia palveluksia. Joskus asiakkaalle käytiin kaupassa, apteekissa, räätälissä, ompelijalla, nimismiehen kansliassa tai viinakaupassa.

Sittemmin asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet ja Posti on muuttunut kirjeiden jakelijasta Suomen suurimmaksi posti- ja logistiikka-alan palveluyritykseksi, johon kuuluvat pakettien ja tavaroiden kuljetukset, monenlaiset logistiikkapalvelut sekä yhä enemmän myös digitaaliset palvelut.

Mietipä, oletko sinä itse ollut mukana Postin muutoksessa? Kirjoitatko enää kirjeitä tai postikortteja? Vai hoidatko viestinnän pääsäätöisesti digitaalisesti? Olemmeko pian samassa tilanteessa kirjeiden määrän suhteen kun Postin perustamisen alkuaikoina, jolloin siihen vaikutti kansan luku- ja kirjoitustaidon puute? Kirjeen taksa tänä päivänä on tosin edullinen, kun sitä verrataan 1600-luvun taksaan, jolloin kirjeen matkaan saattaminen vaati yhden työmiehen päiväpalkan. Ajat ovat siis muuttuneet – ja Posti muuttuu mukana.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!