Pajarin pojat -näyttely avautuu galleriatilassa

Vapriikin galleriatilassa avautuu 15.2.2017 näyttely Pajarin pojat, joka kertoo kenraali Aaro Pajarin joukoissa taistelleiden pohjoishämäläisten sotakokemuksista. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tutustuu näyttelyyn Vapriikissa keskiviikkona 15.2.

  • Julkaistu
    10.2.2017
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Talvi- ja jatkosodassa useat Pohjois-Hämeen miehet palvelivat kenraali Aaro Pajarin johtamissa joukoissa, talvisodassa Jalkaväkirykmentti 16:ssa Tolvajärvellä ja jatkosodassa 18. Divisioonassa Karjalan kannaksella. Kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari Pajari saavutti legendaarisen maineen. Hän oli ristiriitainen ja värikäs persoona, jota monet kollegat arvostelivat, mutta alaiset arvostivat. Pajarin ja hänen miestensä välille muodostui poikkeuksellisen voimakas side: jo sodan aikana miehet alkoivat kutsua itseään ”Pajarin pojiksi.”

Talvisodassa JR 16 löi Laatokan pohjoispuolisessa erämaassa Tolvajärvellä neuvostoliittolaisen divisioonan. Se oli suomalaisten ensimmäinen suurvoitto, joka loi koko armeijalle uskoa omiin mahdollisuuksiinsa ja vaikutti siten merkittävästi koko talvisodan lopputulokseen.

Jatkosodassa kesän 1941 hyökkäysvaiheessa 18. Divisioona eteni yhdessä kuukaudessa Moskovan rauhan rajalta aina Rajajoelle asti. Niissä asemissa divisioona vietti koko asemasotavaiheen ajan. Kesän 1944 vetäytymisvaiheessa 18. Divisioona osallistui Talin–Ihantalan suurtaisteluun painopistesuunnassa. Divisioona kärsi jatkosodassa noin 10 000 miehen kokonaistappiot.

Pajarin pojat -näyttely lähestyy aihettaan sotilaiden omien kokemusten kautta. Keskeisinä lähteinä ovat olleet sota-aikana ja sen jälkeen syntyneet kertomukset, kirjeet ja sotapäiväkirjat, jotka tuovat esiin ajassa ja tapahtumissa mukana olleiden suhtautumistapoja, selviytymismalleja, kokemuksia ja muistoja. Mitä sota merkitsi sen kurimukseen joutuneille ihmisille? Mikä sai heidät kestämään olosuhteita, jotka ylittävät käsityskykymme? Näyttelyssä puheenvuoron saavat sotilaat sotamiehestä kenraaliin. Näyttelyn sitaateissa ja äänitiedostoissa käytetään aikalaiskieltä.

Pajarin pojat –näyttelyssä sotilaiden kokemuksiin voi tutusta tekstien, äänitiedostojen, valokuvien, videoiden ja kosketusnäyttöjen sekä esineiden välityksellä. Näyttelyssä ovat myös esillä kenraali Pajarin mitalit, joiden kohtalo herätti aikoinaan suurta huomiota.

Näyttely Vapriikin toisen kerroksen galleriatilassa 15.2.-13.8.2017.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!