Palikkapläjäys Vapriikissa

Vapriikkiin on toivottu usein LEGO-aiheista näyttelyä. Toive toteutettiin pienimuotoisesti helmikuun lopulla, kun museossa avautui Palikat pinoon -näyttely. Näyttelyssä vilkaistaan LEGO-harrastajien…

  • Julkaistu
    15.3.2017
  • Kirjoittanut
    Katri Pyysalo

Vapriikkiin on toivottu usein LEGO-aiheista näyttelyä. Toive toteutettiin pienimuotoisesti helmikuun lopulla, kun museossa avautui Palikat pinoon -näyttely. Näyttelyssä vilkaistaan LEGO-harrastajien ihmeelliseen maailmaan.

LEGOT olivat lapsena suosikkilelujani. Niukasta palikkavalikoimastani sain rakennettua talon, josta ei kannattanut yrittää tehdä liian korkeaa tai palat eivät riittäneet kattoon. Nykyään LEGO-maailma tulee konkreettisesti vastaan erityisesti silloin, kun imuroin lasten huonetta ja palikat kalisevat iloisesti pölynimurin putkessa. Olen imuroinut vuosien aikana luultavasti kilokaupalla lasteni rakennussarjoille välttämättömiä osasia. LEGO-maailma tarjoaa nykyään lukemattomia tarkoin suunniteltuja rakentelupaketteja pikkupusseineen ja ohjevihkoineen. Olen monesti löytänyt itseni lopulta yksin rakentamasta lasteni lahjaksi saamaa pikkutarkkaa kulkupeliä. Pitäisikö unohtaa ohjeet ja antaa lapsen kokeilla mitä LEGO-paketista syntyy ihan vain oman mielikuvituksen voimalla?


LEGO-pohdintani johdattivat minut loppuvuodesta 2016 Palikkatakomon nettisivuille. Palikkatakomo ry on Suomen LEGO-harrastajien yhdistys, joka järjestää näyttelyitä ja tapahtumia. Tärkeä toimintamuoto on ylläpitää keskustelufoorumia, jossa voi harrastajat voivat vaihtaa keskenään mielipiteitä ja kysyä neuvoja palikkaongelmissa.

Ehdotin Palikkatakomolle pientä näyttelyä Vapriikkiin. Kiireisestä aikataulusta huolimatta yhdistys innostui ajatuksesta. Palikkatakomosta näyttelyä lähti järjestämään Eero Okkonen, maanmainio nuori arkkitehtiopiskelija Pohjois-Karjalasta. Eero luo pienessä opiskelija-asunnossaan Tampereen Hervannassa huikean hienoja palikkafiguureita ja -rakennuksia. Hänellä on taito käyttää valmiiden rakennuspakettien osia uskomattoman luovasti. Esimerkiksi LEGO Friends -sarjan kuumailmapallon osat kääntyivät Eeron mielessä palikkafiguurin hameen helmoiksi.

Suuri osa LEGO-teoksista valmistui mittatilaustyönä Vapriikin näyttelyyn, joten tiesin monesta teoksesta etukäteen vain koon ja nimen. Vähintäänkin mielenkiintoisilta kuulostivat esimerkiksi teokset Ilmarinen kyntää kyisen pellon, Lost Highway, Timo Mäkinen ajaa Ouninpohjan erikoiskoetta, Raja, Juice Leskinen tai Madventures. Entä millaisia olisivat Uuden vuosituhannen korttelin Kultaisten sammakoiden talo, Ilmailun salaseuran talo tai Viheltelevien ukkojen talo?

Näyttelyn pystytyspäivänä oli jännitystä ilmassa. Harrastajat toivat teoksensa Vapriikkiin valmiiksi koottuina tai toisiinsa yhdisteltävinä elementteinä. LEGO-luomuksia tuotiin Vapriikkiin Imatralta asti. Entä jos teokset ovat rikkoutuneet matkalla? Saataisiinko hauraat rakennelmat siirrettyä ehjinä vitriiniin ja kuvut nostettua päälle? Päivän aikana tuli todistettua, että matkalla kovastikin kärsineet teokset voi näppärästi korjata. Erityistä hilpeyttä herätti havainto, että rakennelman kokoakin on mahdollista pienentää jos vitriiniin mahtumisen kanssa on haastetta. LEGO-rakennelmat ovat siis kerrassaan ihanteellisia näyttelyesineitä!

Päivän päätteeksi, vitriinien sulkeuduttua katselimme näyttelytilan ikkunasta Finlaysonin tehdasmiljöötä. ”Tuonkin voisi rakentaa palikoista”, tuumasi eräs LEGO-harrastaja. Palikkatakomolaiset alkoivat välittömästi pohtia rakentamisen haasteita, osien saatavuutta ja työn etenemistä. Onkohan maailmassa jotain, mitä LEGO-palikoista ei voisi rakentaa! Palikkatakomon aktiivijäsen Ismo Aavaharju on todennut: ”Rajana ei ole luovuus, vaan palikoiden määrä.”

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!