Pelimuseo esittelee sijaintipohjaisia pelejä pienoisnäyttelyssä

Suomen pelimuseo Vapriikissa avaa perjantaina 13.9. Studiossaan pienoisnäyttelyn Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin. Näyttely esittelee sijaintipohjaisten pelien historiaa. Näyttelyyn liittyy peli Wayfinder Live: Vapriikki, jota voi pelata museokeskuksen tiloissa. Avoimiin avajaisiin kello 17 ovat tervetulleita kaikki museovieraat.

  • Julkaistu
    13.9.2019
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Sijaintipohjaiset pelit muuttavat kaupungin ja sen kadut, arkkitehtuurin ja esineet pelilaudaksi. Ne tuovat fyysisen ympäristön mukaan peliin pelaajien sijaintia seuraavien mobiili- ja GPS-teknologioiden avulla. Vuonna 2016 julkaistu Pokémon GO toi sijaintipohjaiset pelit osaksi valtavirtaa. Näiden pelien historia on kuitenkin paljon pidempi ja yltää aina 2000-luvun alussa tehtyihin taiteellisiin ja kaupallisiin kokeiluihin asti.

Näyttely esittelee sijaintipohjaiset pelien laajempaa historiaa alkaen geokätköilystä ja ensimmäisistä kokeellisista peleistä, kuten Can You See Me Now? ja Pac-Manhattan.

Sijaintipohjaisia pelejä alkoi syntyä, kun Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat GPS-järjestelmän (Global Positioning System) tiedot siviilikäyttöön toukokuussa 2000. Taiteilijat, amatöörit ja pelinsuunnittelijat käyttivät matkapuhelimia, GPS-seurantalaitteita ja myös itse suunniteltuja laitteita kokeiluissa, joissa pelaamista jalkautettiin kaduille.

Apple julkisti iPhone 3G:n sekä App Store -palvelun kesäkuussa 2008. Tämän sisäänrakennetun 3G-yhteyden sekä sovellusjakelumallin yhdistelmän ansiosta sijaintipohjaisten pelien suunnittelijat saattoivat saavuttaa globaalin yleisön yhden alustan kautta. Parallel Kingdom oli iOS:n ja Androidin ensimmäisiä sijaintipohjaisia pelejä. Se oli myös ensimmäinen aavistus sellaisten älypuhelinsovellusten suursuosiosta, kuin Pokémon GO ja Harry Potter: Wizards Unite.

Näyttelyn kuraattori on tohtori Dale Leorke, joka työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopistossa pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä.

Näyttelyssä voi kokeilla myös ainutlaatuista sijaintipohjaista peliä. Wayfinder Live -pelin isän Troy Innocentin luoma Wayfinder Live: Vapriikki levittäytyy ympäri museokeskus Vapriikkia ja on museovieraiden pelattavissa omalla puhelimella.

Tervetuloa näyttelyn avoimiin avajaisiin perjantaina 13.9. klo 17.

Tapahtumassa kuraattori Dale Leorke kertoo näyttelyn taustoista. Lisäksi Pac-Manhattan -pelin suunnittelija Pete Vigeant New Yorkista kertoo Pac-Manhattanin suunnittelusta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Sunnuntaina 15.9. klo 14 Dale Leorke opastaa näyttelyssä.

Suomen pelimuseo Studio 13.9. — 1.12.2019
Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!