Vaihtuvien näyttelyiden tila Studio

Pelimuseon studiotila on varattu pienimuotoisille vaihtuville näyttelyille. Näyttelyt tuovat esiin esimerkiksi kiinnostavia pelimaailman ilmiöitä, teoksia, historiaa ja ihmisiä.

ESILLÄ NYT

Noita – Peli-idean pitkä matka
4.9. – 12.12.2021

Noita on salaisuuksien täyttämä luolastoseikkailu, jossa pelaaja vaeltaa armottomassa pikselimaailmassa valjastaen luonnonvoimat käyttöönsä. Noita – Peli-idean pitkä matka -näyttelyssä seurataan peli-idean muovautumista alkuperäisistä ideoista eri vaiheiden kautta kohti lopullista muotoaan.

Peli-idea voi muuttua monta kertaa kehitysprosessin aikana ja siihen vaikuttaneita asioita voi olla vaikeaa hahmottaa jälkikäteen. Peli-idean toimivuutta testataan erilaisilla prototyypeillä, joiden välillä peli-idean keskeiset tekijät voivat muuttua paljonkin. Toisaalta pelin tuotantotiimi ei pysty tai ehdi toteuttamaan kaikkia mieleen tulleita ideoita.

Noita-pelin ideaan ovat vaikuttaneet vuosien saatossa useat prototyypit, lukemattomat tekijöiden väliset keskustelut, tuttujen ja tuntemattomien kommentit, ja lopulta myös pelaajat, modaajat ja striimaajat. Sen lisäksi Noita on saanut vaikutteita kymmenistä muista peleistä, jotka ovat tavalla tai toisella innoittaneet tekijöitä.

Noita-pelin kehitysprosessia on kartoitettu poikkeuksellisen laajasti. Pelin esihistoria ulottuu kymmenien vuosien taakse, alkaen tekijöitä innoittaneista peleistä ja jatkuen ensimmäisiin pelintekokokeiluihin. Tästä näyttelystä saa käsityksen Noidan kehityksen pitkästä matkasta, mutta itse peli avautuu parhaiten pelaamalla ja pelaajayhteisöön osallistumalla. Noita on täynnä salaisuuksia, joiden selvittäminen on pelikokemuksen keskiössä. Mistä Noidassa on oikeasti kyse? Onko kaikki salaisuudet jo paljastettu?

MENNEET NÄYTTELYT

Kakku on vale – videopelien ruokakulttuuria
24.1.2021 – 29.8.2021

Peliruoka voi parantaa pelihahmon terveyttä, ihastuttaa herkullisella ulkonäöllä tai olla osa pelin selviytymismekaniikkaa. Syötävät annokset ja erilaiset ruokailutavat kertovat jotain pelihahmoista ja kulttuureista, joista he ovat kotoisin. Kaikilla ihmisillä on jonkinlainen suhde ruokaan, ja nämä kokemukset valuvat osaksi pelimaailmoja.

Kakku on vale -näyttely esittelee erilaisia tapoja tarkastella peliruokaa. Tutuksi tulevat varhaiset pikselikirsikat, roskiksista löytyneet voileivät, pyöreän mehukkaat melonit sekä viimeisillä voimilla lämmitetyt keittotölkit. Peliruoka on osoittautunut niin vetovoimaiseksi, että ruoanlaiton ympärille luodaan minipelejä, pelaajat omistavat kokonaisia kanavia peliruoan kokkausvideoille ja isojen pelisarjojen ruoasta julkaistaan keittokirjoja. Tervetuloa tutustumaan pelimaailman herkulliseen puoleen.

Kakku on vale - ruudulta lautaselle, ladattava .pdf-julkaisu

Ruudulta lautaselle on lisäosa eli dlc (downloadable content) näyttelylle, ja sen kautta käsittelemme peliruoan ulottuvuuksia, jotka eivät mahtuneet näyttelyteksteihin. Halusimme myös tuoda suomalaista peliruokaa esiin ja kokeiltavaksi, ja UnReal Worldin tekijä Sami Maaranen innostui luomaan kokonaisen menun lukijoiden iloksi.

Vanhat lautapeliaarteet
8.9.2020 – 4.1.2021

Suomessa on julkaistu lautapelejä lähes 160 vuotta. Afrikan Tähden, Kimblen ja Aliaksen tuntevat lähes kaikki, mutta lautapelien alkutaival maassamme on jäänyt suhteellisen vähälle huomiolle. Vanhat lautapeliaarteet -näyttelyssä valokeilaan asetetaan kuusi miltei unohdettua peliä lautapelihistorian hämäristä.

Toisista todellisuuksista – Tuomas Puikkonen larp-valokuvaajana 2010–2020
9.6.2020 – 23.8.2020

Suomen pelimuseolla on ilo esitellä ensimmäistä kertaa laaja valikoima Tuomas Puikkosen valokuvia kesäkuussa aukeavassa retrospektiivissa. Näyttely on ensimmäinen laatuaan suomalaisessa museossa. Näyttelykokonaisuuden on kuratoinut valokuvataiteilija ja larp-suunnittelija Katri Lassila (TaM).

Valokuvaaja Tuomas Puikkonen aloitti larppien kuvaamisen vuonna 2010. Puikkonen koki, että monissa larp-teoksissa dokumentointipuoleen ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota, ja päätti korjata asian. Vuosien kuluessa kokeilusta muodostui kokonainen ura. Puikkonen on valokuvannut kymmenen vuoden kuluessa yli 70 larppia. Hän on kuvannut fantasiaa ja scifiä, realismia, vampyyreja, vakavia poliittisia larppeja yhtä lailla kuin kepeitä ilotteluja ja taidelarppejakin. Pääosin kuvatut työt ovat olleet suomalaisten tekijöiden teoksia.

Tuomas Puikkoselle on vuosikymmenen kuluessa kehittynyt kuvaajana omaleimainen ja tunnistettava tyyli. Puikkonen on ensisijaisesti kiinnostunut hahmojen välisestä vuorovaikutuksesta. Monet hänen kuvistaan esittävät tilannetta, jonka vahva hahmojen välillä vallitseva jännite välittyy katsojallekin. Puikkonen kuvaa digitaalisella kalustolla ja pyrkii kuvien käsittelyvaiheessa muokkaamaan niitä luovasti ilmaistakseen esimerkiksi värisävyillä ja kontrasteilla jotakin larpin tunnelmasta. Tulevaisuusdystopia saattaa olla siksi kylmän sinisävyinen kun taas lempeä rakkauskohtaus romanttisessa pelissä lämmin ja valoisa.

Larpit (eli liveroolipelit tai livepelit) kehittyivät nykyiseen muotoonsa Suomessa 1990-luvun kuluessa. Larppeja on verrattu improvisoituun näytelmään, jolla ei ole katsojia. Larppien tavallisimmat esikuvat löytyvät populaarikulttuurista, elokuvista ja kirjallisuudesta, mutta yhtä lailla larpit ovat vakituisessa käytössä armeijalla, lääketieteen piirissä kuin kouluissa ja museoissakin. Larpit ovat paitsi elämystä, myös taidetta ja opetustyökalu. Suomen Kulttuurirahasto otti pelitaiteen, mukaanlukien larpit, tuettavien kulttuurimuotojen piiriin vuonna 2018.

Pelien Kalevala
13.12.2019 – 29.3.2020

Pelien Kalevala -näyttely esittelee läpileikkauksia pelimaailman ja kalevalaisen kulttuuriperinnön yhtymäkohdista yli sadan vuoden ajalta.

Kalevala on elävää, kaikille kuuluvaa, kulttuuria. Peleissä kalevalaiseen lähdeaineistoon sekoittuu niiden julkaisuajan populaarikulttuurin virtaukset sekä taiteen eri muodot. Näyttelyn esittelemästä yhdeksästä pelistä jokaisella on yksilöllinen suhde Kalevalaan. Se herättää pohtimaan myös niiden julkaisuajan ja kohdeyleisön suhdetta kansalliseepokseemme.

Suomalaiset pelintekijät ovat saaneet innoitusta Kalevalasta vuodesta 1904 lähtien. Vuonna 1930 julkaistun Kalevala — peli Suomen lapsille -korttipelin jälkeen ei Kalevala-pelejä nähty 58:aan vuoteen, kunnes ANKH, Adventurers of the North — Kalevala Heroes (1988) toi Kalevalan uudelleen pelimaailmaan kovin erinäköisenä. Roolipelaamisesta ja larppaamisesta tuli 90- ja 2000-luvuilla se pelaamisen muoto, jossa kansalliseepostamme alettiin laajasti hyödyntää. Digitaalisessa pelaamisessa Kalevalasta on kiinnostuttu toden teolla vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Voisikin sanoa että elämme parhaillaan kalevalaisten pelien kulta-aikaa, eikä kansalliseepoksen koko potentiaalia ole varmasti vielä hyödynnetty.

Kalevala ei ole peleille pelkkää lähdemateriaalia. Suomalaiset pelintekijät ovat elävöittäneet kalevalaista kulttuuriperintöä virkistävillä tavoilla ja sekoittaneet siihen yllättäviäkin aineksia. Viihdyttämisen lisäksi pelit ovat käyttäneet Kalevalaa oppimisen välineenä ja onpa niiden kautta myös tarkasteltu kriittisesti Kalevalan sisältöjä ja ajatuksia.

Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin
13.9. – 1.12.2019

Sijaintipohjaiset pelit muuttavat kaupungin ja sen kadut, arkkitehtuurin ja esineet pelilaudaksi. Ne tuovat fyysisen ympäristön mukaan peliin pelaajien sijaintia seuraavien mobiili- ja GPS-teknologioiden avulla. Vuonna 2016 julkaistu Pokémon GO toi sijaintipohjaiset pelit osaksi valtavirtaa. Näiden pelien historia on kuitenkin paljon pidempi ja yltää aina 2000-luvun alussa tehtyihin taiteellisiin ja kaupallisiin kokeiluihin asti. Tämä näyttely esittelee tätä laajempaa historiaa alkaen geokätköilystä ja ensimmäisistä kokeellisista peleistä, kuten Can You See Me Now? ja Pac-Manhattan, ja päättyen suursuosioon, jonka ovat saavuttaneet älypuhelinsovellukset kuten Parallel Kingdom, Pokémon GO ja viimeisimpänä Harry Potter: Wizards Unite.

3583 BYTES FREE! – Kotitietokonekulttuuria
19.3. – 1.9.2019

Commodore 64 aloitti voittokulkunsa keväällä 1983. Jo ennen tätä tietokoneiden ympärille oli syntynyt Basic-ohjelmointiin hurahtaneiden harrastajien alakulttuuri. Tieto kulki suusta suuhun, datakasetit levisivät kädestä käteen ja ohjelmointi opittiin käyttöoppaista. Konemerkkien ympärille sikisi käyttäjäyhdistyksiä.

Tampereella Reima Mäkinen ja Petri Tuomola alkoivat tammikuussa 1983 julkaista lehteä nimeltä Micropost. Toimituskunnan jäsenten pöydillä piipittivät Sinclairin ja Commodoren laitteet. Myöhemmin lehden kustantajaksi perustettiin yhdistys, Suomen Mikromaakarit ry.

Kotimaiset suurilevikkiset lehdet, kuten Tekniikan Maailma ja Tietokone, käsittelivät yritysmaailman asioita. Micropost sen sijaan oli uuden aallon viihdepläjäys. Sen lukijoita kiinnostivat lähinnä pelaaminen ja laitteiden kanssa leikkiminen.

Näyttelyssä muistellaan pelidemojen, piirrosten, printtien ja muiden dokumenttien avulla aikaa, jolloin pelit oli helpompi ohjelmoida itse kuin ostaa kaupasta.

Disk Covers – C-64 ja demoskenen disketinkannet
12.10.2018 – 10.3.2019

Commodore 64 on synnyttänyt rinnalleen moninaisen ja rikkaan alakulttuurin, personoidut disketinkannet. Levykkeet saivat suojakseen taidokkaasti käsin piirrettyjä ja valokopioituja kansia, kun demo- ja kräkkiskenen harrastajaryhmät ympäri maailmaa alkoivat 1980-luvulla koristella tuotoksiaan, kuten julkaisuja ja diskettilehtiä, itse tehdyin disketinpäällisin.

Levykkeille, eli lerpuille, välttämättömät paperiset kuoret levisivät koristeluineen ennen internetiä postin välityksellä harrastajalta toiselle. Megaswäpperillä saattoi olla satoja osoitteita postituslistallaan. Lopulta disketinkuorista tuli olennainen osa C-64-kulttuuria. Commodore 64:n hyvinvoiva demoskene tuottaa julkaisujensa kylkiäisinä uusia kansia edelleenkin. Elinvoimaisen alakulttuurin teokset ovat esillä ensimmäistä kertaa Suomessa Disk Covers -näyttelyssä.

Suomen pelimuseon Studioon 12.10. avattava Disk Covers -näyttely esittelee disketinkansia 1980-luvulta aina tähän päivään. Töitä on esillä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa. Näyttelyn kuratoivat Ari “Duce” Seppä ja Tommi “Electric” Musturi yhteistyössä C-64 kulttuuriin erikoistuneen Zooparty ry:n kanssa.

Kummat käsikonsolit
30.5.2018 – 7.10.2018

Kummat käsikonsolit -näyttely esittelee Pelikonepeijoonit-keräilijäryhmän Manu Pärssisen käsikonsolikokoelmaa, kertoen jokaisesta laitteesta tärkeimmät tai mielenkiintoisimmat faktat. Kummille vehkeille toimivat verrokkeina monille ne kaikkein tutuimmat, eli Nintendon valmistamat käsikonsolit.

Näissä laitteissa ei ole AppStorea eikä Google Playta, ei mikromaksuja, eikä niillä voi viestitellä kavereille – paria poikkeusta lukuunottamatta.

Näyttelyssä on esimerkkejä käsissä pidettävistä pelilaitteista aina 70-luvulta viime vuosiin asti. Keitä oli mukana kannettavan pelaamisen alkuvuosina ja mitä kaikkea taskukokoon koetettiin kutistaa? Ketkä halusivat haastaa Nintendon Game Boyn ja ketkä lähtivät aivan omille poluilleen?

Cosplay – pelistä todellisuuteen
24.3.2018 – 27.5.2018

Cosplay tarkoittaa pukuilua, eli erilaisiksi hahmoiksi pukeutumista. Cosplay mielletään usein mangaan tai animeen liittyväksi harrastukseksi, mutta hahmonsa voi yhtälailla valita peleistä, elokuvista, TV-sarjoista tai vaikkapa oikeiden henkilöiden joukosta. Cosplay-harrastus on kuitenkin jotain paljon suurempaa kuin vain pukuun pukeutuminen tai tapahtumissa käyminen. Cosplay – pelistä todellisuuteen -näyttelyssä on esillä kolme pukua, sekä runsaasti valokuvia ja harrastajien kertomia tarinoita.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Cosvision ry:n ja Lunatar Cosplayn kanssa. Cosvision ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää suomalaista cosplay-harrastusta. Yhdistys tuottaa muun muassa vuosittain cosplayn suomenmestaruuskisat, toteuttaa useita erilaisia cosplay-projekteja kuten järjestää cosplay-kisoja ja toteuttaa cosplay-promootioita.

Kuvaaja: Timo Virtanen
Cosplay-harrastaja: Noora Cosplay
Hahmo: Tyrande Whisperwind / Heroes of the Storm

Minun pelihistoriani 2018
16.1.2018 – 11.3.2018

MILTÄ PELAAMINEN TUNTUU

Jokaisella meistä on oma, arvokas pelihistoria. Lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuudesta vanhuuteenkin asti vietämme aikaa lelujen, leikkien ja pelien parissa. Pelaamme ja leikimme yksin ja yhdessä, vanhempiemme, lastemme, sukulaistemme, ystäviemme ja tuntemattomien kanssa.

 

Minun pelihistoriani -näyttely esittelee kolmentoista suomalaisen peli-, leikki- ja leluhistoriaa sanoin ja kuvin. Omannäköiset henkilökuvat tuovat esille, kuinka seurapelit, videopelit, lelut, pehmoeläimet, joukkuepelit, roolipelit ja pihaleikit ovat kulkeneet mukana muovaamassa jokaisen lapsuutta, nuoruutta ja aikuisuutta sekä elämän tärkeimpiä perhe- ja ystävyyssuhteita.

Pelit-lehden 25-vuotisjuhlanäyttely
24.10.2017 – 14.1.2018.

 

Pelit on yksi vanhimmista edelleen ilmestyvistä pelilehdistä maailmassa ja osa elävää suomalaista pelihistoriaa. Lehden ensimmäinen numero ilmestyi maaliskuussa 1992 ja siitä lähtien se on vaikuttanut keskusteluun peleistä kulttuurimuotona.

 

Lehden suunnittelivat päätoimittaja Tuija Lindén ja toimittaja Niko Nirvi 90-luvun alussa. Ideana oli tehdä huolellisia ja pitkiä arvosteluita peleistä, mutta myös taustoittaa pelimaailmaa ja sen ilmiöitä. Sitä lehti tavoittelee edelleen, vaikka päätoimittaja Tuija Lindén astui tänä vuonna sivuun päätoimittajan paikaltaan.

 

Näyttelyn on toteuttanut Pelit-lehden nykyinen toimituskunta.

 

Kuva: Pelit-lehti

Masters of Pixel Art
22.8. – 22.10.2017

 

Masters of Pixel Art on Klas Benjaminssonin (AKA Prowler) kokoama näyttely Commodore 64:lle ja Amigalle tehdyistä hienoimmista pikseliluomuksista.

23.5.2017 – 13.8.2017

Ropecon – Pelaajilta pelaajille

 

Ropecon – Pelajiilta pelaajille -näyttely kertoo, miten pienen harrastajakunnan kerääntymisestä on kasvanut Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Näyttelyssä esitellään Ropeconin ja suomalaisen roolipelikulttuurin vahvaa yhteisöllisyyttä ja harrastuksen monimuotoisuutta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Ropecon ry:n, Suomen pelimuseon ja Espoon kaupunginmuseon kanssa.

 

Ropecon-näyttelyn yhteydessä järjestetään 10.6.2017 rooli- ja lautapelitapahtuma Pelicon.

21.3.2017 – 21.5.2017

P.O.L.L.E.N – Tuotannon Askeleet

 

P.O.L.L.E.N on MINDFIELD GAMESIN huhtikuussa 2016 julkaisema tieteisseikkailupeli, joka on myös yksi pelimuseon esittelemistä 100 suomalaisesta pelistä. Siinä yritetään pelihahmon näkökulmasta katsottuna selvittää, mitä autioituneella avaruusasemalla on tapahtunut. Pelin tuotanto kesti yli kaksi vuotta ja peli muuttui matkan varrella useaan otteeseen.

Näyttely esittelee P.O.L.L.E.N -pelin kehittymistä tuotannon aikana. Esillä on kuvaruutukuvia pelin eri versioista, sekä pelin suunnitteludokumentteja. Peliä varten kirjoitettiin yli 300 sivua taustatarinaa ja suunnitelmia, sekä tuotettiin satoja grafiikkaobjekteja ja toiminnallisia pelillisiä järjestelmiä. Osa näistä suunnitelmista ei koskaan päätynyt paperilta eteenpäin. Osa tuotettiin valmiiksi, mutta jätettiin lopulta pois erinäisistä syistä. Keräämisen ja karsinnan lopputuloksena on ainutlaatuinen peli, joka tarjoaa pelaajalleen monipuolisen toiminnallisen ympäristön, jonka tutkimiseen voi kuluttaa tuntikausia. Parhaimmillaan pelin tunnelma on virtuaalitodellisuuslaitteistojen kanssa.

10.1.2017 – 12.3.2017

PELAAJAT KUULUVAT MUSEOON!
Yliopiston opiskelijoiden pelihistoriat esillä Suomen pelimuseossa

Tampereen yliopiston pelitutkijat järjestävät yhteistyössä museokeskus Vapriikin kanssa Minun pelihistoriani -erikoiskurssin. Kurssilla opiskelijat rakentavat museoon ainutlaatuisen näyttelyn, jossa tarkastellaan henkilöhistorioita pelaamisen näkökulmista.

Omannäköiset henkilökuvat tuovat esille, kuinka seurapelit, videopelit, lelut, joukkuepelit, rahapelit, roolipelit ja pihaleikit ovat kulkeneet mukana muovaamassa jokaisen lapsuutta, nuoruutta ja aikuisuutta sekä elämän tärkeimpiä perhe- ja ystävyyssuhteita. Tavoitteena on herättää keskustelua ja ajatuksia pelien kulttuuriarvoista ja merkityksistä ihmisille.

Otteita pelihistoriasta (kirjoittaja synt. 1986):

“Rakentelin äidin papiljoteista nunchakuja leikkiäkseni Turtlesien Michaelangeloa. — Jääkiekko ja jalkapallo jäivät syrjään, koska vakava kilpailu ei innostanut. — Pelasimme StarCraftia kaverin luona lähiverkossa, kunnes käskettiin ulos. Niinpä piti keksiä oma strategiapeli käpylehmillä ja itse kehitetyillä avaruusolioilla, tai leikkiä Grand Theft Autoa pikkuautoilla hiekkalaatikolla.”
Näyttelyssä opiskelijat laittavat itsensä likoon ja esittelevät omia pelihistorioitaan paitsi lyhyiden kuvaustekstien, valokuvien ja fyysisten esineiden kautta, myös omana itsenään päivystäen museossa elävinä, vuorovaikutteisina reliikkeinä. Vuorovaikutteinen esitystapa leikittelee taideperformanssin keinoilla ja haastaa käsityksiämme siitä, millaisia käsittely- menetelmiä museoissa on mahdollista hyödyntää. Näyttelyn keskeiset sisällöt taltioidaan myös näyttelykatalogina toimivaan kirjajulkaisuun.

Kurssia vetävät Tampereen yliopiston lehtorit VTM Annakaisa Kultima ja FT Jaakko Stenros.

Yhteystiedot:
Annakaisa Kultima  ·  annakaisa.kultima@uta.fi
Jaakko Stenros  ·  jaakko.stenros@uta.fi

Lisätietoja osoitteesta: http://www.uta.fi/sis/iti/opinto-opas/kurssisivut/itia11.html#mph

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!
 
 
 
#pelimuseo