Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto Mänttä-Vilppulaan

Vuoden 2019 Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto jaetaan Vapriikissa Pirkanmaan arkeologisten tutkimusten esittelypäivänä lauantaina 16.3.2019. Tänä vuonna palkinnon saajiksi on valittu Mänttä-Vilppulan rajamerkkien vapaaehtoisinventoijat.

  • Julkaistu
    16.3.2019
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto jaetaan vuosittain ja palkitsemisen tavoitteena on nostaa esiin Pirkanmaan kulttuuriympäristötyön tekoja ja tekijöitä. Palkinnon saajan valintaan osallistuvat mm.  Pirkanmaan maakuntamuseo ja Pirkanmaan kulttuuriympäristön hoidon yhteistyöryhmä, johon kuuluu maakuntamuseon lisäksi mm. Pirkanmaan Ely-keskus ja Pirkanmaan liitto. Kulttuuriympäristöpalkinnolla palkitaan niitä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä virikkeellisen ja rikkaan elinympäristön luomiseksi.

Vuonna 2019 palkinto annetaan Mänttä-Vilppulan rajamerkkien vapaaehtoisinventoijille, jotka ovat hakeneet tietoja Mänttä-Vilppulan vanhoista rajankäynneistä ja kartoittaneet niitä maastossa.

Kysymys on tutkimustoiminnasta, jossa vapaaehtoiset toimivat omalla kustannuksellaan hankkiessaan arkistoaineistoja ja liikkuessaan maastossa. Työ nosti tietoisuuteen vähän tunnetun historiallisen aiheen, josta on vielä säilynyt rakenteita Mänttä-Vilppulan metsissä ja asutuksen liepeillä.

Projektissa onnistuttiin löytämään säilyneitä rajapyykkejä runsaat 200, joista valtaosa on metsämaastossa. Projektilaisten toiminta nosti esille konkreettisen kulttuuriperintökohteiden ryhmän, joka on alttiina varsinkin metsänkäytön toimenpiteille. Nyt osa niistä pystytään säilyttämään.  Työn tuloksista on myös raportti Mänttä-Vilppula, Lietun jakokunnan liikamaiden rajamerkkien dokumentointi 2014–2018.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!