Pirkkalan kunta ja Pirkanmaan maakuntamuseo sopivat yleisökaivauksista

Pirkkalan kunta ja Pirkanmaan maakuntamuseo allekirjoittivat 25. elokuuta Vapriikissa yhteistyösopimuksen, joka liittyy Pirkkalan Tursiannotkon arkeologisiin kaivauksiin. Sopimuksessa sovitaan yleisökaivausten järjestämisestä Tursiannotkossa, yhteistyöstä koulujen kanssa ja matkailun edistämistä tukevista toimenpiteistä.

  • Julkaistu
    25.8.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Pirkkalan kunta maksaa maakuntamuseolle yleisökaivausten järjestämisestä 35 000 euroa. Summa on noin 40 % kaivausten kokonaiskustannuksista.
Pirkkalassa sijaitsee yksi tämän hetken kiinnostavimmista arkeologisista kohteista Suomessa, Tursiannotkon rautakautinen kylänpaikka. Maakuntamuseo on tutkinut aluetta vuosina 2012, 2013 ja 2015. Kesällä 2016 Tursiannotkossa kaivoivat Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijat. Alueelta on tullut hienoja löytöjä, jotka ovat herättäneet kiinnostusta aina ulkomaita myöten.

Tänään kirjoitetun sopimuksen turvin kaivauksia voidaan jatkaa kesällä 2017. Tällä kertaa kaivajiksi pääsevät tavalliset esihistoriasta kiinnostuneet pirkkalalaiset, myös koululaiset. Yleisökaivaukset toteutetaan 19.7.–15.9. 2017. Pirkkalalaisilla koululaisilla on etusija osallistua kaivauksille.

”Sopimuksen avulla voimme tuoda paremmin esiin alueen rikasta historiaa ja vahvistaa paikallista identiteettiä. On hienoa, että voimme tarjota yleisölle myös ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua menneen maailman löytämiseen,” toteaa Pirkkalan pormestari Helena Rissanen.

Yleisökaivaukset ovat osa Pirkkalan Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Heinäkuun puolivälissä, ennen kaivausten alkua, voi Tursiannotkossa eläytyä viikinkiajan tunnelmaan suuren suosion saaneilla Pirkkalan muinaismarkkinoilla.

Yleisökaivaukset liittyvät myös Tursiannotkon viikinkiaikaisesta kylästä kertovaan näyttelyyn, joka avataan museokeskus Vapriikissa kesällä 2017.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!