Pirkkalankylän kaivaukset

Pirkkalan Pirkkalankylässä lähellä Pyhäjärven rantaa aloitettiin arkeologiset kaivaukset lokakuun alussa. Neljä viikkoa kestävien kaivausten aikana tutkitaan Pirkkalankylän vanhaa kylätonttia. Kohteessa…

  • Julkaistu
    17.10.2012
  • Kirjoittanut
    Sami Raninen

Pirkkalan Pirkkalankylässä lähellä Pyhäjärven rantaa aloitettiin arkeologiset kaivaukset lokakuun alussa. Neljä viikkoa kestävien kaivausten aikana tutkitaan Pirkkalankylän vanhaa kylätonttia. Kohteessa on asuttu ainakin tuhatkunta vuotta, sillä vanhimmat löydöt ovat rautakautisia. Kaivausten syynä on kevyen liikenteen väylän rakentaminen, joka edellyttää muinaismuistolain mukaan muinaisjäännöskohteen tutkimista ennen rakennustyötä.

Pirkkalankylän kaivaukset

Pirkkalankylän kaivaukset © Sami Raninen

Pirkkalankylän kaivaukset ovat jo kahden ensimmäisen viikon jälkeen osoittautuneet varsin antoisiksi. Esiin tullut lautalattiasen rakennuksen pääty on alustavan tulkinnan mukaan rautakautinen. Kohteesta on myös löydetty useita rautakautisilta vaikuttavia esineitä, kuten keihäänkärki, saviastianpaloja, kaksi täysin ehjää luunuolenkärkeä ja neljä luista lusikkaa. Kohteen erityinen piirre on juuri luulöytöjen ilmiömäisen hyvä kunto. Luuesineiden ohella tämä ilmenee työstämättömissä koti- ja riistaeläinten luissa, joita analysoimalla voidaan saada tietoa rautakautisesta karjataloudesta ja eränkäynnistä. Lisäksi kohteesta on löydetty myös nuorempaan aikaan liittyviä esineitä ja rakenteita, kuten uunin pohja. Kaivaukset jatkuvat 26. lokakuuta saakka.


Blogiin on tulossa lisäkuvia kaivauksilta tämän ja ensi viikon aikana. Tiedotamme uusista kuvista blogissa, Facebook-sivullamme ja Twitterissä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!