Pispalan punainen tukkitie adoptoitiin

Pispalan Moreeni ry. teki 4.12. kulttuuriteon ja adoptoi Pispalan punaisen tukkitien. Tukkiteitä pitkin kuljetettiin 1860−1920-luvuilla tukkeja Näsijärvestä Pispalan kannaksen yli Pyhäjärveen.

  • Julkaistu
    4.12.2014
  • Kirjoittanut
    Pirkanmaan maakuntamuseo

Tukkitie oli rakennettu punaisiksi maalattujen hirsirakenteiden varaan, josta johtuen sitä kutsuttiin ”punaiseksi” tukkitieksi. Se toimi alkujaan hevosvoimalla, mutta muutettiin 1870-luvulla höyryvoimalla toimivaksi. Tukkitiet jäivät käytöstä 1930-luvulla. Ensimmäisen tukkitien linja paikallistettiin vanhojen karttojen, yleisöilmoitusten ja maaston topografian perusteella Pirkanmaan maakuntamuseon toimesta. Punaisesta tukkitiestä on jäljellä betoniperustus, joka sijaitsee Pispalan valtatien eteläpuolella.

Adoptoi monumentti –toiminnassa paikalliset asukkaat voivat hoitaa lähiseutunsa historiallisia ja arkeologisia kohteita. Toiminta kannustaa keräämään tietoa ja toimimaan oman lähiseutunsa kulttuuriperinnön asiantuntijana. Adoptoi monumentti haluaa herättää näkemään, miten merkityksellisiä paikkoja voi löytyä aivan lähiympäristöstä.

Adoptoi monumentti –toiminnassa adoptoija ei omista kohdettaan, vaan huolehtii siitä, tarkkailee sen kuntoa, tuottaa ja jakaa tietoa ja järjestää halutessaan erilaisia tapahtumia. Vapaita kohteita on tarjolla ympäri maakuntaa. Pirkanmaan maakuntamuseo toimii tukijana ja verkostoijana. Se ottaa myös mielellään vastaan ehdotuksia uusista, hoitoa kaipaavista kulttuuriperintökohteista.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!