Pyhä Birgitta päättää luentosarjan

Vapriikin viimeisellä keskiaikaa käsittelevällä luennolla keskiviikkona 28.10. puhutaan Pyhästä Birgitasta, sekä hänen maineestaan. Luennolle on vapaa pääsy ja se alkaa kello 18.
Syksyn luentosarja toteutettiin yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

  • Julkaistu
    26.10.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Ruotsalainen vallasrouva Birgitta Birgerintytär selvisi hengissä kahdeksasta synnytyksestä, mustasta surmasta ja eli lähes kolmekymmentä vuotta miehensä kuoleman jälkeen. Hän ei leskeksi jäätyään avioitunut uudelleen eikä vetäytynyt luostariin, vaan katsoi tehtäväkseen opastaa ja ojentaa niin kuninkaita, piispoja kuin paaveja. Birgitta oli 1300-luvun Euroopassa harvinainen naispuolinen kosmopoliitti, joka näki maailmaa aina Espanjaa, Italiaa ja Palestiinaa myöten. Katolinen kirkko julisti Birgitan pyhimykseksi, ja hänen jälkimainettaan levitti ja ylläpiti etenkin hänen nimeään kantava luostarijärjestö, johon kuului myös Naantalin luostari.

Professori Marko Lamberg kertoo luennolla Birgitan elämänvaiheita ja siitä, miten kirkkoa ja mahtimiehiä arvostellut nainen saattoi päätyä pyhimykseksi. Huomiota kiinnitetään myös Birgitan jälkimaineeseen keskiajalla kuin myöhempinäkin vuosisatoina. Birgitta ja hänen sanomansa voitiin tulkita eri tavoin.

Marko Lamberg on Historiallisen Aikakauskirjan päätoimittaja ja historian professori Tukholman yliopistossa, tällä hetkellä vierailijaprofessori Tampereen yliopistossa. Lamberg on myöhäiskeskiajan ja uuden ajan alun historiaan erikoistunut tutkija, joka on käsitellyt muun muassa birgittalaista luostarikirjallisuutta ja Naantalin luostarin yhteisöhistoriaa.

Luento Vapriikissa 28.10. kello 18. Professori Marko Lamberg: Pyhä Birgitta – pyhimys ja hänen jälkimaineensa. Vapaa pääsy.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!