Pyhiinvaellus-näyttelyn teemapäivä

Ensi sunnuntaina 15.2. Vapriikissa perehdytään pyhiinvaelluksiin eilen ja tänään. Teemapäivässä kuullaan kolme luentoa, joille on vapaa pääsy.

  • Julkaistu
    12.2.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Päivä starttaa kello 13 opastetulla kierroksella Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla –näyttelyyn. Opastus pääsylipun lunastaneille.
Ensimmäisellä luennolla kello 14 Sari Katajala-Peltomaa pohtii, miksi keskiaikana lähdettiin pyhiinvaellukselle. Olivatko keskiaikaiset pyhiinvaellukset kristittyjen keino lähestyä pyhää, silkkaa turismia vai kirkon keino rahastaa hyväuskoisia? Entä jos pyhiinvaellukset olivatkin tapa olla vuorovaikutuksessa omassa yhteisössä ja mahdollisuus korostaa omaa asemaa?

Luennossa lähestytään keskiaikaisia pyhiinvaelluksia toivioretkeläisten näkökulmasta kirkon hallintoa ja opetusta unohtamatta.

Kello 15.30 Marjatta Lehtovirta kertoo kuulijoille omasta pyhiinvaelluksestaan Santiago de Compostelaan toukokuussa 2014. Luennolla kuullaan muun muassa pyhiinvaeltajan arjesta ja sen haasteista, sekä matkan tähtihetkistä ja merkityksestä vaeltajalle.

Kello 17 aiheesta jatkaa Olavi Hyvönen, joka on matkannut pyöräillen Santiago de Compostelaan.

– Espanjalaiset ovat sanoneet, että saadakseen Compostelan on tehtävä matkaa jalan 100 km, hevosella tai aasilla 200 km ja pyörällä 300 km. Meille vaimoni kanssa tuli mittariin 1800 km, Hyvönen sanoo.

Luennolla kuullaan matkan vaiheiden lisäksi myös siitä, miten pyöräileviin pyhiinvaeltajiin suhtauduttiin matkan aikana.

Luennoille on vapaa pääsy.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!