Revontuli-muotia esille Vapriikkiin

Vapriikissa avautuu 12.6.2014 näyttely, joka tuo kokoelmien kätköistä esille 60-luvun eleganssia.

  • Julkaistu
    25.6.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Suomen Trikoo oli Pohjoismaiden suurin trikootehdas, joka työllisti huippuvuonna 1957 yli 3700 henkilöä. Tehtaan tuotteet – alusvaatteet, sukat, paidat, mekot ja verryttelyasut – olivat osa suomalaisten arkipäivää. 1960-luvulla tehdas tarvitsi lippulaivamalliston, joka antaisi yritykselle ajan vaatiman high design -profiilin. Syntyi Revontuli.

Revontuli-brändin rakensivat yhdessä Lenita Airiston kanssa tekstiilitaiteilija Nana Suni ja muotisuunnittelija Anna-Liisa Nieminen. Design-mallisto lanseerattiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa 1966.

– Trikoo nousi Revontuli-malliston myötä aivan uusiin sfääreihin, siitä tuli aikansa huippudesignia, kertoo tutkija Mari Lind Vapriikista

– Kun Finnair aloitti säännölliset lennot New Yorkiin 1969, ensimmäisessä luokassa työskennelleet erikoiskoulutetut Finn Hostess -lentoemännät pukeutuivat Revontuliin!

Suomen Trikoon tuotteet edustivat suomalaista osaamista Tapio Wirkkalan, Björn Weckströmin ja Dora Jungin tuotteiden rinnalla.

Nana Sunin raikkaat kuosit ja hehkuvat värit sekä Anna-Liisa Niemisen pelkistetyn tyylikkäät leikkaukset todistavat korkeatasoisesta osaamisesta ja hyvän designin ajattomuudesta. Toteutuksesta vastanneet trikoolaiset olivat myös todellisia ammattilaisia. Laadukkaampia neuloksia kuin Revontulien merinojerseyt ja puuvillavelourit ei olisi saanut silloin mistään, saati sitten tänä päivänä.

Revontuli-konseptin kehittämisestä ja markkinoinnista Suomen Trikoolla vastasi Lenita Airisto. Myyntimatkoja tehtiin Yhdysvaltoja myöten. Revontulet saivat huomattavan paljon palstatilaa myös lehdissä. Tässä merkittävässä asemassa olivat aikansa johtavan mainoskuvaajan Matti Pietisen upeat valokuvat. Kuvauspaikat vaihtelivat Napapiiriltä Yyterin hiekkarannoille. Kuvat myös heijastavat aikansa muuttuvaa naiskuvaa: Revontuli-nainen oli moderni ja rohkea, leikkisä ja elegantti.

Näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä Revontuli-asua. Muotikuvat, mallipiirrokset ja esitteet täydentävät näyttelyn kokonaisuutta. Runsaasti kuvitettu näyttelyjulkaisu ilmestyy heinäkuussa. Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa Vapriikissa syksyllä 2014.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!