– Wau, asut nousevat hienosti esiin taustan tummuudesta. Koko näyttely on myös hyvin sommiteltu. Olen kiitollinen, että suomalainen design nostetaan jalustalle. Se on tärkeää Suomen taloudelle, sanoo Suni näyttelystä.
Tamperelaissyntyinen Nana Suni on elegantti ja virkeä lady. Hänen hersyvä ja napakka tyylinsä vie meidät nopeasti 1960-luvun tunnelmiin Revontuli-näyttelyn asuja katsellessa. Sunin mies Arnold Eriksson ottaa kuvia, istuskelee välillä pallotuolissa ja kuuntelee kauempaa iloista jutustelua.
Revontuli-brändin lyhyt, mutta näyttävä leimahdus
PR-nainen Lenita Airisto oli Revontuli-brändin määrätietoinen visionääri. Hän rakensi tekstiilitaiteilija Nana Sunin ja muotisuunnittelija Anna-Liisa Nieminen kanssa Revontuli-malliston Suomen Trikoolle vuosina 1966-1969. Tänä lyhyenä aikana syntyi mallisto, jonka asujen kuviot, hehkuvat värit, pelkistetyt leikkaukset ja niistä otetut mainoskuvat todistavat korkeatasoisesta osaamisesta ja hyvän designin ajattomuudesta.

Revontuli-nainen oli moderni ja rohkea, leikkisä ja elegantti. Nuorille naisille oli tarjolla mekkoja, takkeja ja housuasuja rantabulevardille ja hippoihin, lomalle ja arkeen. Total look -asuja pystyi myös yhdistelemään. Kuva Matti Pietinen.
Revontuli-brändi nosti Suomen Trikoon kansainvälisen designin maailmaan. Design-mallisto lanseerattiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa 1966. Omaleimainen luksus myi hyvin ulkomailla. Revontuli-näyttelyssä edetään kolmen vuoden aikana suunnitelmista aina muodin huipulle saakka Finnairin New Yorkin lentojen lentoemäntien sinivalkoisten Revontuli-mekkojen siivittämänä.
Selkeitä perusvärejä, raitaa ja isoja kuvioita – ajan hengen mukaista designia
1960-luvun ajan henki oli radikaali ja räiskyvä. Se näkyi politiikassa ja designissa. Suomalainen design eli kultakauttaan. Vaatteisiin suunniteltiin isoja, värikkäitä ja selkeitä kuvioita.
Revontuli-asujen hehkuvat värit ja kuviot ovat lähtöisin Nana Sunin siveltimestä. Hänelle selkeät perusvärit yhteensopivassa skaalassa olivat kaikki kaikessa – kirkkaat aniliininpunaiset, oranssit ja turkoosit, murretut ruskeat, lilat ja vihreät yhdistettyinä valkoiseen ja mustaan.
– Onnistuimme olemaan täydellisesti ajan hengessä mukana heti Revontuli-ajan alkuvaiheissa. Ensimmäisen mallistomme asuissa oli samantyyppiset raidoituksetkin kuin Milanon muotinäyttelyssä, sanoo Suni.
– Revontuli-asuissa on ollut aina paljon erilaisia raitoja. Pidän vieläkin perusraidasta, joka kertoo olemuksellaan: ¨Minä olen raita¨, hän jatkaa.
Revontuli-brändissä oli perusmallisto, jota laajennettiin joko klassisella tai modernilla tavalla. Mallistojen ilme pysyi ajan hermolla, kun perusvärejä muunneltiin hiukan ja pastellivärit tulivat mukaan. Jokaiseen Revontuli-mallistoon valittiin aina mukaan myös ajan hengen mukainen hypermuotiväri.
Yksi Sunin suosikkikuvioista on iso Revontuli-kuosi (nimetön pallokuosi).
– Isoa kuviota oli vaikea leikata ja käsitellä. Anna-liisa oli hyvin taitava balansoimaan isoja kuvioita, mutta kangasta meni hukkaan. Rataskuvio (nappi) taas edusti klassista ja eleganttia linjaa. Pienempi kuvio antoi suunnittelijalle mahdollisuuden erilaisiin leikkauksiin, kertoo Suni.
Noitarummut-kuosi on Sunin mukaan rajuin, minkä hän on suunnitellut.
– Kun oli saanut piirustuksen valmiiksi, epäröin hetken, mutta sitten ajattelin, että haluan kyllä itselleni tällaisen! Vaikka suunnittelijan pitäisi muistaa tehdä ostavalle yleisölle vaatteita, naurahtaa Suni.

Rantamalliston sinipunavalkoinen koralli-kuosi oli ensimmäisiä, joka toi voimakkaan kuvion vaatteisiin. Kuva Heini Jalovaara.
Rantamalliston sinipunavalkoinen, koralli-kuosinen bikiniasu tuo Sunille mieleen Floridan, missä hän asui 20 vuotta. Kuvio muistuttaa koralleja ja meren jättämää kuviota hiekkaan. Suni pitää voimakkaista ja iskevistä väreistä.
– Siihen aikaan oli paljon yksivärisiä asuja tai sellaisia, joissa ala- ja yläosa olivat eri värisiä. Koralli-kuosi oli ensimmäisiä, joka toi vahvan kuvion vaatteisiin. Joustofrotee-materiaalikin toimi aivan fantastisesti rantakäyttöön, hän jatkaa.
Nana Suni – taideteollisuuden sekatyöläinen
Taideteollisen oppilaitoksen kasvatti Suni tunnetaan Revontuli-brändin lisäksi Nana Suni Design -merkillä tehdyistä villatekstiileistä – hartiahuiveista, huovista ja ponchoista – sekä mattojen ja kynttilöiden suunnittelijana. Floridassa asuessaan hän teki sisustuksia yksityiskoteihin.
Vuonna 1966 Suni avasi Pentti Sarpanevan kanssa Designer shop -liikkeen Helsingin Korkeavuorenkadulle. He ottivat nuorien designerien töitä myyntiin, jotta nuoret saisivat mahdollisuuden tulla tunnetuksi.
1950- ja 60-luvuilla Suomessa oli designereita paljon ja designista puhuttiin koko ajan. Nykyisin Sunista tuntuu, että koko Suomi on design-kuopassa.
– Designaamisessa on paljon työtä. Sen pitää olla räiskyvää ja intohimoista. Nykyisin ei ole ketään, joka kannustaa nuoria ekonomisesti. Mähän pursuan taas ideoita, Suni pääsee vauhtiin.
– I know, kuuluu Arnoldin vastaus pallotuolista.

Revontuli-näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä Sunin kuosittamaa asua ja muotivalokuvia. Kuva Heini Jalovaara.
Revontuli-näyttely avoinna 16.8.2015 saakka
Näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä Nana sunin kuosittamaa Revontuli-asua. Matti Pietisen huikeat muotikuvat, Anna-Liisa Niemisen mallipiirrokset ja mainostoimisto Taucherin esitteet täydentävät näyttelyn kokonaisuutta. Revontuli-brändin visionääriä ja PR-naista Lenita Airistoa voi ihailla näyttelyn suurissa muotikuvissa ja vuoden 1968 TV-tallenteessa, missä hän haastattelee Noitarummut-asussa presidentti Mauno Koivistoa. Näyttelyn svengaavan tunnelman kruunaa tilassa soiva 60-luvun hittimusiikki, minkä voi itse valita sinkkuvalikoimasta.