Vapriikin auditoriossa on ohjelmaa koko tapahtuman ajan. Päivän avaa suomalaisia roolipelisuunnittelijoita yhteen tuova paneelikeskustelu, jossa on mukana suomalaisen roolipeliskenen kummisetä Risto Hieta, Suomen kenties tunnetuin digipelisuunnittelija Karoliina Korppoo ja THOGS-tekijä Ilmari Virtanen.
Päivän aikana kuullaan pelisuunnittelija ja kirjailija Juhana Petterssonin ajatuksia yhdessä amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin ja taidekriitikko Tom Mortonin kanssa suunnittelemastaan post-apokalyptisestä Maa-roolipelistä, joka sijoittuu ympäristökatastrofin ja ydinsodan jälkeiseen vuoteen 3030. Mikko Moisio luo katsauksen omaan vuonna 1982 alkaneeseen roolipelihistoriaansa ja Tampereen teekkarien roolipelikerho Excaliburin alkuvuosiin. Koska roolipelit elävät parhaillaan vahvaa uutta tulemista, tarjoaa Mikon poika Aleksi lopuksi uuden sukupolven näkökulman harrastukseen.
Lisäksi tapahtumassa on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia pelailla suomalaisia roolipeliklassikoita niiden suunnittelijoiden johdolla. Myös tämän päivän suosituimpia pelejä, eli Dungeons & Dragonsin viidettä laitosta ja Pathfinder-roolipeliä, on mahdollisuus päästä pelaamaan. Päivän ohjelma pelattavien pelien osalta tarkentuu lähipäivinä.
Museocon sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan.
Museoconin ohjelma:
Vapriikin auditorio
12.00 – 13.00
Paneeli: Suomalaiset roolipelisuunnittelijat (Risto Hieta, Karoliina Korppoo, Ilmari Virtanen)
Suomen pelimuseossa tutustutaan jo toista kertaa suomalaisten roolipelien historiaan, kun puheenjohtaja Jukka Särkijärven vetämässä paneelikeskustelussa muistellaan suomalaisten klassikkoroolipelien syntyä. Mukana keskustelussa on ensimmäisen suomalaisen roolipelin The Secret Treasure of Raguoc in the Acirema Dungeons (Acirema) ja monta muuta roolipeliklassikkoa suunnitellut Risto Hieta, Suomen kenties tunnetuin digipelisuunnittelija Karoliina Korppoo ja The Hunters of Golden Sirbul (THOGS) suunnittelija Ilmari Virtanen.
Ilmari Virtasen THOGS:a pääsee kokeilemaan pelin kehittäjän peluuttamana klo 14.00 – 15.00 (Kokoustila 1).
13.00 – 14.00
Mikko & Aleksi Moisio: Roolipelaamista isältä pojalle – pelaamisen kehitys vuodesta 1982 nykypäivään
Tampereen teekkarien roolipelikerho Excaliburin alkuvuosien puheenjohtaja Mikko Moisio kertoo vuonna 1982 alkaneesta roolipeliharrastuksesta ja Excaliburin vaiheista. Mukana on omakohtaisia kokemuksia ja laajempia havaintoja roolipelien muutoksista. Historiakatsauksen lisäksi Mikon poika Aleksi tarjoaa uuden sukupolven näkökulman harrastukseen.
15.00 – 16.00
Juhana Pettersson: Huomioita Maa-roolipelin suunnittelusta
Pelisuunnittelija ja kirjailija Juhana Pettersson kertoo yhdessä amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin ja taidekriitikko Tom Mortonin kanssa suunnittelemastaan post-apokalyptisestä Maa-roolipelistä, joka sijoittuu ympäristökatastrofin ja ydinsodan jälkeiseen vuoteen 3030. Pelin erikoisuuksiin kuuluvat mm. värioppiin perustuva pelijärjestelmä ja täysin pyöreät pelinopat. Maa julkaistiin osana Serlachius-museo Göstassa tänä vuonna esillä ollutta Matthew Day Jacksonin Maa-taidenäyttelyä.
Juhana Petterssonin Maata pääsee kokeilemaan pelin kehittäjän peluuttamana klo 14.00 – 15.00 (Kokoustila 1).
16.00 – 17.00
Minun pelihistoriani: Miska Fredman, Niklas Nylund, Elisa Wiik
Meistä jokaisella on oma, arvokas pelihistoriansa. Lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuudesta vanhuuteenkin asti vietämme aikaa lelujen, leikkien ja pelien parissa. Kaikilla meistä on erilaisia kokemuksia peleistä. Jos historiankirjoituksessa kerrotaan vaan tietyistä nimekkeistä, laitteista, lajityypeistä tai pelitavoista, se voi alkaa arvottamaan myös yksityisiä kokemuksia. Julkiset narratiivit yksinkertaistavat ja polkevat alleen kokemuksia, jotka eivät ole helposti kerrottavissa tai tuntuvat liian poikkeavilta. Tässä ohjelmanumerossa omasta pelihistoriastaan kertovat Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund, pelisuunnittelija Miska Fredman sekä pelitutkija ja tapahtumajärjestäjä Elisa Wiik.
Muu ohjelma
12.00 – 15.30
Hahmojen muistelutilaisuus (Vapriikin työpajatila)
Onko sinulla jaettavana mielenkiintoisia roolipelimuistoja? Nyt saat kertoa hahmostasi oikein luvan kanssa, sillä Suomen pelimuseon korkeakouluharjoittelija Joni-Tatu Rannanpiha kerää talteen tavallisten suomalaisten roolipelaajien hahmoihin ja kampanjoihin liittyvää muistitietoa. Voit samalla lahjoittaa omat vanhat hahmolomakkeesi ja kampanjamuistiinpanosi Suomen pelimuseon kokoelmiin Astuit ansaan! -näyttelyssä esiteltyjen SIIS ry -arkistopapereiden seuraksi.
12.00 – 15.30
Roolipeliaiheinen rintanappityöpaja (Vapriikin työpajatila)
Tule tekemään oma roolipeliaiheinen rintanappisi, Suomen pelimuseo tarjoaa materiaalit ja työkalut.
12.00 – 18.00
Konsoliroolipelit pelattavana (Suomen pelimuseon Areena)
Museoconin aikaan kannattaa myös pyörähtää Pelimuseon Areenalla kokeilemassa muun muassa Super Nintendo -konsolille julkaistuja konsoliroolipelejä. Mukana on muun muassa kulttisuosiota nauttiva uniikki Earthbound, jossa nuori Ness ystävineen yrittää päihittää kosmisen pahuuden Giygaksen. Pelattavana on myös värikäs toimintaroolipeli Secret of Mana sekä ehdoton klassikko The Legend of Zelda: A Link to the Past. Mikään kattaus konsoliroolipelejä ei kuitenkaan olisi täydellinen ilman Final Fantasy edustusta ja tällä kertaa mukana onkin yksi pelisarjan parhaimmista osista eli Final Fantasy III (6).
12.00 – 17.00
Routapuro pulassa! (Mediamuseo Rupriikin pöytä)
Routapuron kylässä ollaan hätää kärsimässä. Tavattoman kovat kevättulvat ottivat metsämaille menevästä sillasta puolet mukaansa ja ainut kulkureitti on sittemmin ollut poissakäytöstä. Korjaustöitä ollaaan yritetty aloittaa jo useampaan kertaan, mutta työläiset ovat aina joko kadonneet sen siliän tien, tai palanneet mukanaan kertomuksia jostain hirvittävästä olennosta. Voisikohan kylään saapunut seikkailijaporukka auttaa kyläläisiä?
Aila Heikkinen Lohikäärmekultista pelauttaa n. 30 minuutin roolipelisessioita. Pelaamme Dungeons & Dragonsin viidettä laitosta.
13.00 – 17.00
Starfinder Society (Suomen pelimuseon lautapelipöytä)
Suomen Starfinder Societyn Annika Kiiskilä peluuttaa Mikko Kallion kirjoittaman skenaarion Night in Nightarch, jossa jäljitetään varastettua aselastia mustien haltioiden vaeltavan planeetan uumenissa.
14.00 – 15.00
Suomalaiset klassikkoroolipelit pelattavana (Kokoustila 1)
Suomalaiset pelisuunnittelijat peluuttavat itse suunnittelemiaan pelejä. Älä missaa ainutlaatuista mahdollisuutta päästä tutustumaan suomalaisiin roolipeliklassikoihin alkuperäisten suunnittelijoiden johdolla. Peleihin on ennakkoilmoittautuminen Vapriikin auditoriossa.
Juhana Pettersson: Maa (Serlachius-museot, 2019)
Ilmari Virtanen: The Hunters of Golden Sirbul / THOGS (omakustanne, 1995-)
17.00 – 18.00
Opastuskierros Suomen pelimuseon roolipeleihin ja tutustuminen museon roolipelikokoelmiin (Lähtö Vapriikin aulasta)
Tutkija Niklas Nylundin kierroksella tutustutaan Suomen pelimuseossa esillä oleviin suomalaisiin roolipeleihin. Lisäksi tehdään katsaus museon kokoelmiin, joissa on valtaosa Suomessa julkaistuista roolipeleistä, mutta myös valtava kokoelma hahmolomakkeita ja suomalaisiin roolipeleihin liittyvää suunnittelumateriaalia.